Monday, October 17, 2016

Scouts Guide to the Zombie Apocalypse (2015)


Režija: Christopher Landon
Uloge: Tye Sheridan, Logan Miller, Joey Morgan
Pogledajte još: Freaks of Nature (2015)

Poslednjih sezona gotovo svaka horor komedija je na temu zombija a Scouts Guide to the Zombie Apocalypse samo nastavlja taj trend. Zombiji su postali veoma popularni nakon nekih serija na tu temu a, ruku na srce, nije teško zaključiti zašto su dotični popularni i u komičnim (tinejdžerskim) hororima. Savremena komedija zahteva dinamiku i konstantne fazone a, priznaćete, jedan ili dva vukodlaka (ili bilo koja druga dva monstruma) nisu toliko pogodni za opštu paniku, zabune i obilno krvoliptanje kakvo proizvodi ekspresno zaražen i zombifikovan gradić. Eventualno bi još vampiri mogli odgovoriti ovim modernim zahtevima ali vampiri su danas potpuno u drugom planu, iliti - nisu u modi. Plus, vampiri nikada ne bi dozvolili da se klinci sprdaju s njima...


Scouts Guide to the Zombie Apocalypse je režirao Christopher Landon koji se već našao iza kamere jednog ne baš dobrog hyper sequela (Paranormal Activity: The Marked Ones). Pre ovog apsolutno nepotrebnog filma okušao se kao scenarista nekoliko nastavaka Paranormalne Aktivnosti i nekih malo poznatijih ostvarenja žanra (Viral, Disturbia). No, iako je Christopher Landon već zagazio u petu deceniju života po ovom filmu se to ne bi reklo jer Scouts Guide to the Zombie Apocalypse deluje kao da su ga pisali tinejdžeri, u najmanju ruku inteligentni i zanimljivi kao ovi koje gledamo u filmu. U centru pažnje su trojica mladih izviđača, likovi koji su upravo zbog svojih izviđačkih aktivnosti izopšteni iz epicentra društvenih događaja, žurki & terevenki, a o muvanju riba ne mogu ni da pomišljaju. Verujem da bi i kod nas bila slična situacija i da bi uniformisani klinci u ordenjem ukrašenim košuljicama, u kapicama i šorčićima, bili isključivo predmet sprdnje i šikaniranja, ne samo svojih maloletnih vršnjaka.


Ova tri izviđača skupa sa svojim vaspitačem odlaze u šumu na nekakav mini kamping, upravo dok se u gradu održava žurka za pamćenje. Mnogo važnije od toga - nekoliko trenutaka ranije došlo je do akcidenta u obližnjoj naučnoj laboratoriji. Nije poznato čime su se bavili eksperimenti u ovoj ustanovi, zašto ovako tajna ustanova zapošljava samo jednog naučnika u smeni (i ne daje mu topli obrok), niti kako je moguće da ustanova tog tipa zapošljava retarda za čistačicu (koji ulazi gde mu se ćefne, što je tek neuverljivo). Uglavnom, dotični retard je napravio karambol i pustio virus zombitisa izvan zidina zdanja, upravo u pravcu šume u kojoj kampuju naši mladi izviđači. Virus se širi ekspresnom brzinom, naravno, mnogo brže u gusto naseljenim delovima grada, pa kada se izviđači iskradu iz svog mini kampa kako bi ipak prisustvovali monumentalnoj žurci svi akteri dotične su već dobrano zaraženi i podivljali. Naši junaci sada moraju da se izbave iz gradića u koji su do pre samo nekoliko trenutaka željno želeli da dođu i - to je cela priča filma. 


Priča u filmu nije previše uverljiva ali šta očekivati od filma u kojem tri mlada i smotana izviđača moraju da spasu grad od najezde hiljada podivljalih zombija. Upravo zbog toga filmu ne treba zamerati ni naivan uvod, ni vremensko-prostorne propuste (čim su iz obližnje šumice došli u grad on je već evakuisan!), niti mestimične gluposti koje se konstantno pojavljuju tokom celog trajanja filma. Filmovi ovog tipa se gledaju sa isključenim mozgom a uključenim društvom, po mogućnosti što mlađim i što pogodnijim za filmove ovog tipa. Uz pomoć odgovarajućeg sagledaoca, nešto grickalica i par pića sadržaj ovog filma može biti gledljiv a mnogobrojni klišei i 100%-no neoriginalan materijal može zadovoljiti nezahtevne i mlade konzumente te im izmamiti makar pokoji osmeh na licu. Ja sam film gledao u humorističkom društvu, uz grickalice i bezalkoholna pića i nije mi izmamio niti jedan osmeh ali jeste nekoliko prevrtanja očima, pre svega zbog humora kojim ovaj film obiluje.


Humor je za moj ukus poražavajući i veoma je niskog nivoa i kvaliteta mada sam savršeno svestan da će određeni krug konzumenata mnoge fazone iz ovog filma ne samo nagraditi od grohotnog smeha suznim očima već ih i sa oduševljenjem prepričavati u društvu, čak i ženskom. Lično nisam poklonik toalet humora a Scouts Guide to the Zombie Apocalypse obiluje njima mada je akcenat ipak na seksualnim i vulgarnim gegovima koji odnose prevagu čak i nad klasičnim zombijevskim humorom. Vrhunac humora ovog filma je potezanje đeda zombija za penis a kada dotični popusti završava u ustima drugog zombija. Vidimo i oralni seks sa zombijem, zombijevske silikonske grudi kojima napaljeni klinac ne može da odoli i čitav niz drugih neukusnih scena. Seksualne aluzije i replike prilično prevazilaze granicu dobrog ukusa a onima koji ne misle tako preporučujem da Scouts Guide to the Zombie Apocalypse odgledaju u krugu porodice, najbolje među tri generacije članova.


Osim što je Vodič za Zombi Apokalipsu ovaj film je i Vodič kako da smuvate žensku i to nije nikakvo iznenađenje, ne samo zbog toga što se pola filma bavi seksom i devojkama. Postavka filma je potpuno očekivana jer imamo napaljenog klinca koji žudi za prvim seksom, debelog i smotanog izviđača, plavušu na koju svi otkidaju i klinca koji pokriva centar, dakle umeren je u svemu i predstavlja nekakav glas razuma. Izgled filma je gotovo odličan i teško mu je naći zamerke: fotografija je besprekorna, ambijenti veoma uverljivi, raznoliki i kvalitetni a maske zombija uverljivije nego u nekim mnogo ozbiljnijim filmovima. Ali šta to vredi kada jednostavno ne doživljavam smešnim scene kada klinac bezizlazno okružen zombijima snima selfi s njima ili kada se kao rešenje za neutralisanje agresivnog zombija nameće pevanje pesme od Britney Spears u duetu sa njim. Krajnja ocena filma je subjektivna i niska ali će sigurno biti onih koji će je barem uduplati a u filmu zagarantovano uživati. Ovaj film sam pogledao na predlog čitaoca Milana Stefanovića.


+ dinamičan i (često) zabavan film
+ kvalitetne maske zombija i efekti
— prizeman i često vulgaran humor
— gomila klišea i neoriginalnosti
— nestrašna i nesmešna horor komedija


 Ocena: 4/10




Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. hehe, meni je bio zabavan :-) ali ako hoces kvalitetan zombie film onda obavezno baci pogled na korejski Train to Busan, otprilike 2/3 filma je najbolji film sa zombijima ikad. pred kraj pada kvalitet, sto je bas steta...

    ReplyDelete