Sunday, October 9, 2016

The Unholy (1988)


Režija: Camilo Vila
Uloge: Ben Cross, Hal Holbrook, Ruben Rabasa

U jednoj crkvi u New Orleansu sveštenici stradaju k'o na pokretnoj traci i to svi odreda na monstruozan način: biva im iščupan grkljan. Nakon izvesne pauze tokom koje crkva nije radila crkvene glavešine odlučuju da angažuju novog sveštenika, Oca Michaela, i to upravo zato što je dotični pokazao neke neobjašnjive znake koji bi u ovoj situaciji mogle biti od koristi. Naime, Otac Michael je tokom jednog naizgled rutinskog odvraćanja samoubice od skoka sa zgrade završio na trotoaru ispod iste ali bez ijedne ogrebotine, lomljave ili povrede, za šta moderna medicina, nauka i logika nisu imale nikakvog objašnjenja.


Naizgled potpuno normalno preuzimanje redovnih crkvenih dužnosti biva veoma brzo narušeno: osim jednog policajca koji i dalje istražuje bizarne smrti dva prethodna sveštenika Ocu Michaelu dolazi misteriozna maloletna devojka zaposlena u obližnjem satanističkom klubu i njen pretpostavljeni, dakle oboje s one strane vere, koji se međusobno optužuju za saradnju sa đavolom. Mnogo važnije od toga - pojavljuje se i misteriozna seksepilna dugokosa žena koja stavlja na velika iskušenja Oca Michaela i njegovu veru a samo zahvaljujući dubokoj veri on uspeva da obuzda svoje nagone i spozna kako je moćni demon pod nazivom Daesidarius (drugim imenom The Unholy) poprimio upravo ženski oblik da bi ga što lakše zaveo i odveo u mračne dubine pakla, baš kao i prethodne sveštenike. Otac Michael polazi potpuno istim putem kao i njegovi prethodnici a samo od njegove unutrašnje snage zavisi da li će skončati iščupanog grkljana ili pročišćene bogomolje, pa eto, ukoliko vas zanima kako se sve završilo pristupite gledanju The Unholy.


Da, ovo je religiozni horor film čija se radnja najčešće odvija u crkvi, koji se bavi duhovnim temama i dilemama, tradicionalnom borbom dobra i zla, i u kojem gotovo polovinu likova igraju sveštena lica. Mnogo važnije od toga je da The Unholy poseduje religioznu tematiku koja svoje osnove crpi u svetim knjigama, određenim stihovima, imenima i pojmovima a to su sve stvari koje prosečnom gledaocu nisu dovoljno poznate a još manje jasne. To nikako ne znači da nećete biti u stanju pratiti sam film i znati ko je na kojoj strani, naprotiv, ali treba da znate da pozadina priče nije previše laka za praćenje dok je njena poenta ipak savršeno jasna. Jasno je da lukavi stavlja Oca na iskušenja, jasno je da mnogi prethodni i budući ta iskušenja nisu mogli i neće moći da izdrže i jasno je da je ovaj put đavo naišao na tvrd verujući orah - po svojoj pozadinskoj priči i poruci The Unholy se ne razlikuje od 99% drugih religioznih (horor) filmova. Međutim, problem je što se te teme i dileme provlače kroz film nadugačko i naširoko, pogotovo tokom prve polovine njegovog trajanja, što negativno utiče na tempo filma i njegovu efektnost.


Sam film počinje veoma dobro a onda se nakon angažovanja Oca Michaela na novom radnom mestu radnja rasplinjava uvođenjem prilično besmislenih i neubedljivih likova pa gledalac tokom tih trenutaka ima utisak kao da priča konstantno tapka u mestu i/ili se bavi nevažnim detaljima. Iskušenja koja se stavljaju pred Oca jesu grafički dobra (tu prvenstveno mislim na obnažene grudi demonice) ali je dotičnih do samog napetog finala veoma malo. Specijalni efekti u finalu filma su retro spektakularni, i po izgledu i po demonsko-oralnom iskušenju, ali je to (uz nekoliko mega-brutalnih scena) suviše malo za jedan horor film koji je do tada već dobrano uspavao ili rasterao svoje gledaoce. Ono što je mene održavalo skoncentrisanim više od priče o Daesidariusu, Unholyju i Acheronu je izuzetan autentičan izgled crkve u kojoj se dešava glavna radnja filma a kompletan vizuelni doživljaj je upotpunjen odličnom retro muzikom koja će starije gledaoce definitivno vratiti u dečačke dane.


Oca Michaela je veoma dobro odigrao Ben Cross (Wicked Little Things, Species: The Awakening), taj deo kastinga je odlično pogođen i sigurno zaslužan što je film za nijansu ubedljiviji. U filmu vidimo još nekoliko poznatih njuški u epizodnim ulogama, poput Neda Beattyja (Exorcist II: The Heretic, Repossessed) u ulozi policajca i Hala Holbrooka (Creepshow, The Fog) u ulozi arhiepiskopa. The Unholy je i poslednji film u kojem je igrao Trevor Howard, poznati engleski glumac koji se nije mnogo pojavljivao u horor/SF žanru. Sve u svemu, The Unholy nije previše kvalitetan i zanimljiv predstavnik horora 80-ih ali ima svojih momenata koji vam mogu ostati u pamćenju. Neki će reći da je u pitanju dobar film, drugi da je loš i - svi će biti u pravu jer ovo definitivno nije film za lične kolekcije ali ukoliko imate afiniteta ka religioznim hororima gledanje vam svakako može prijati. Film sam pogledao na preporuku čitaoca Vladimira.

+ tradicionalna borba dobra i zla
+ spektakularan (retro) završetak
+ većina horor efekata; Ben Cross
— neefikasan, nejasan i dosta mlak
— bespotrebni likovi; slaba priča


 Ocena: 5/10




Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Hvala na recenziji za The unholy. Zaista dobro opisuješ filmove, nema šta. Ja da imam blog ne bi imao živaca tako jasno, opširno i pedantno opisivati filmove. Slažem se za The Unholy uglavnom oko svega, ja bi mu možda dao šesticu, traje 1h i 37 minuta što je desetak minuta previše.

    ReplyDelete