Saturday, August 19, 2017

Scare Campaign (2016)


Režija: Cameron Cairnes, Colin Cairnes
Uloge: Meegan Warner, Ian Meadows, Olivia DeJonge

Scare Campaign je moderan horor film, ne samo zato što je zanatski urađen u savremenom ruhu već ponajpre zbog toga što obrađuje vrlo popularne teme XXI veka - reality show, fenomen video društvenih mreža i zloupotrebu modernih tehnologija u cilju zadovoljenja najnižih ljudskih poriva. Ovo, naravno, nije prvi film koji se bavi sličnim temama, daleko od toga i da je perfektan, ali ukoliko bih morao preporučiti neki moderan horor film jednom klincu to bi mogao biti upravo Scare Campaign: osim što jeste zabavan prilično je i poučan, pogotovo po konzumente kamera, društvenih mreža i drugih novotarija koje ne priznaju privatnost korisnika.  


„Urnebesni” show koji je ovde u centru pažnje je horor koncepcije a mešavina je reality showa i skrivene kamere: ekipa online serijala Scare Campaign već petu sezonu organizuje ismevanja nekih jadnika koji su ubeđeni da noću čuvaju određene objekte (ili slično) a ni na kraj pameti im nije da brojne zvukove, duhove i druga plašenja izaziva maštovita ekipa koja se krije iza kamera kojima je pokriveno čitavo mesto sprdnje. Trenutak pre nego što nesrećnika strefi infarkt organizator zezancije iskače pred njega i uzvikuje ”Smile...You're on Candid Horror Camera” (ili nešto slično) dok online gledanost skače u internet nebesa puneći tako zelembaćima džepove autora ovog showa ali još više njegovih producenata. Jedini problem je što su programi ovakvog tipa poput droge pa gledaoci traže još više nasilja, više eksplicitnijeg sadržaja a nezasiti producenti im oberučke izlaze u susret. Upravo zbog toga na online medijskom nebu se pojavio šou nove generacije koji horor ugođaj diže na viši nivo, kombinujući razne jezive elemente sa snuff filmovima. Hteli-ne hteli članovi Scare Campaign tima moraju da se prilagođavaju tržištu i savremenim tokovima, uvodeći ekstremne novine u svoj šou, nesvesni da se za tili čas od organizatora ismevanja mogu naći u ulozi žrtve...


Scare Campaign kombinuje razne uticaje, pa tako okruženje u kojem se dešava „zezanje” podseća na ono iz, recimo, Grave Encounters duologije (napuštena zdanja, zatvorene psihijatrijske ustanove, devastirane bolnice itd). Atmosfera ni u kom slučaju nije toliko jeziva, niti je cilj autora bio da na tome insistira, ali zdanja jesu dobro izabrana, deluju veoma autentično (verovatno zato što i jesu) a bila bi vrlo pogodna čak i za kudikamo jezivije filmove. Na Grave Encounters podseća i kontrolna soba za nadgledanje kamera koje su postavljene po celom objektu ali određeni broj tunela (za koje ekipa čak ni ne zna) ostaju bez video nadzora (što, recimo, podseća na The Abandoned). Kasniji tok filma (koji vam neću otkrivati) poseduje elemente modernog home invasiona a iz cele (ne)predviđene situacije jedna ženska osoba (neće valjda muška, jel') izlazi mnogo jača, odlučnija i pozitivnija (što, naprimer, veoma podseća na You're Next). Ipak, maske određene grupe likova kao i to na koji način oni funkcionišu i kako delaju, plus pitanje zakona i kako bi uopšte mogli godinama raditi to što rade, neodoljivo podseća ne The Purge franšizu, što ovom filmu daje veoma moderan pečat ali i stavlja veliku minus koji se tiče verodostojnosti.


Naprosto, The Purge je bila šokantna i mračna fikcija dok bi ovo što gledamo u Scare Campaign trebalo biti potencijalno moguće i upravo zbog toga upozoravajuće, zlokobno i zastrašujuće gledaocima, ponajpre onim mlađim. Ovako kako su prikazana u filmu dešavanja (ipak) nisu moguća, čak ni u Sjedinjenim Državama: naprosto, serija ritualnih ubistava je i dalje zabranjena, mamčenje ničim izazvanih devojaka, radnika i čuvara ipak ostavlja tragove za sobom pa bi svaki zločin tog tipa bio istražen i otkriven, bez obzira da li se prikazuje na dark webu ili „light” webu. Ipak, glavna poruka filma je tu i vrlo je očigledna: usled svih tih tehnologija i njihovih zloupotreba, ali i zbog sve dominantnijih materijalnih interesa, ne postoje više zdravi međuljudski odnosi, komunikacija, niti bilo kakva empatija među ljudima, među partnerima, ljubavnicima i prijateljima, među polovima i generacijama... Svako isključivo gleda ličnu korist, profit je stavljen iznad porodičnih vrednosti, a u takvom okruženju svako je svakome neprijatelj i od svakoga možete očekivati nož u leđa, bez obzira kako ste se prema njemu ophodili... Dovoljna je samo određena novčana suma a često čak ni ona nije potrebna...


Naravno, film se bavi i temom društvenih mreža, u ovom slučaju tube kanala koji zbog popularnosti i profita debelo zalazi na teritoriju nemorala, bezakonja, kriminala i zločina. Ove teme su ono najstrašnije što Scare Campaign ima da ponudi (mada, neke jednako strašne primere svakodnevno vidimo i na domaćim TV kanalima) a oni koji ne budu imali snage ili volje da dublje zalaze u ovu tematiku videće nekoliko veoma brutalnih i krvavih scena koje su snimljene na zavidnom nivou. Vidimo razna probadanja, klanja i kasapljenja hladnim oružjem, čerečenje tela motornom testerom, sečenje lobanje na živo (verovatno najefektnija scena u filmu) a za razbijanje monotonije tu je sahranjivanje žive osobe, vešanje i spaljivanje. Ne samo zbog maštovitih i raznovrsnih ubistava Scare Campaign je vrlo zabavan film kome na ruku ide dinamična radnja, nefokusiranje na manje bitne stvari, to što je relativno kratak (75 minuta) i to što sadrži nekoliko manje ili više uspelih preokreta. Recimo da sam većinu preokreta nazreo prilično rano, što jeste narušilo kompletan utisak, ali moram reći i da su oni ipak dovoljno dobro sakriveni pa ceo „problem” ipak pripisujem mom dugogodišnjem filmskom iskustvu a ne propustu filma i/ili njegovog autora.


Sam film su režirala i napisala braća Cairnes čiji prethodni film nisam ocenio visokom ocenom, naprotiv. U odnosu na taj film Scare Campaign predstavlja očigledni napredak, u svakom pogledu, mada se mnogi gledaoci neće složiti sa mnom jer će im nedostajati komični elementi koji se, po mom mišljenju, u njega i ne bi baš tako dobro uklopili. Glumačka postava ovog filma je vrlo dobra, pre svega jer je Meegan Warner (The Caretaker) odlična u ulozi jedne sasvim obične zaposlene devojke koja je silom reality prilika postala final girl a gotovo podjednako uspešno se i Ian Meadows bori sa svojom ulogom organizatora i glavnog mozga Scare Campaign showa. Od poznatih njuški vidimo još Johna Brumptona (Long Weekend) u epizodnoj ulozi a poznavaocima novijih horora će biti vrlo poznata mlada i talentovana Olivia DeJonge (The Visit).

+ kritika savremenih tehnologija
+ autentični lokaliteti; par preokreta
+ glumačka postava; brutalna ubistva
— završetak filma je mogao biti bolji
— nerealnost; mogao je biti strašniji


 Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment