Thursday, August 31, 2017

Awaken the Shadowman (2017)


Režija: J.S. Wilson
Uloge: James Zimbardi, Skyler Caleb, Jean Smart
Pogledajte još: The Tall Man (2012)

Starom dobrom i standardno neproverenom random metodom izabrao sam Awaken the Shadowman za naredni opis a upravo zbog toga nemam koga da krivim... Dobro, nije baš u pitanju sasvim loš film već jedan od onih horora koji nemaju baš originalnu priču, ne poseduju momente za pamćenje, ne sadrže strašne scene a to što su zanatski ili glumački odrađeni relativno pristojno im ne pomaže da ne padnu u zaborav istog onog trenutka kada na ekranu ugledate njihovu odjavnu špicu... A možda je za produkciju 2016/2017 ipak veliki uspeh i to što film nije odvratan i što (uglavnom) ne iritira glupošću...


Već sam prolog filma nam jasno daje do znanja o čemu se to ovde radi: nepoznatu mladu ženu proganja grupa ljudi po podzemnim katakombama a ona, nejaka i bosonoga, očajnički pokušava da pobegne noseći svoju bebu u naručju. Naravno, ona to ne uspeva jer biva uhićena od strane nekakvog kulta a njenu dalju sudbinu, baš kao i sudbinu bebe, možemo samo da pogađamo. Dok to radimo radnja se seli u nekakvu sadašnjost i prati bradatog dobrog momka (na čijoj dobroti se direktno insistira), njegove supruge i bebe. Naime, bradonja dobija poziv od svog brata da hitno dođe u svoj nekadašnji dom jer im je majka iznenada i netragom nestala. Ovaj sa porodicom seda u automobil i istog trenutka kreće na dalek put a kada stigne u porodičnu kuću upoznaje gomilu majčinih prijatelja, komšija, kolega i drugih dobronamernih likova koji se nesebično nude da budu pri ruci u ovoj teškoj situaciji po porodicu nestale žene. E sad, ne treba biti previše pronicljiv, ne treba sabirati dva i tri, kao što ne treba biti ni preterano iskusan gledalac horora da bi se istog sekunda znalo da tu nešto debelo nije u redu i da nestanak vremešne gospođe nije samo običan nestanak...


Naravno, tog istog trenutka ćete znati i da to što se dešava u pozadini mora imati veze sa ženicom iz uvoda, tačnije sa njenom bebom, pa iz toga proizilazi jednostavan zaključak da bradonjina beba u ovom trenutku i na ovom mestu nikako nije slučajno i da se nalazi u velikoj opasnosti. Ništa vam nisam rekao što i sami nećete znati posle 10-tak minuta filma a autori Awaken the Shadowman kao da se i ne trude da nešto prikriju servirajući nam čitav divizion izuzetnih sumnjivaca. Gotovo da nema lika u filmu (osim glavnih karaktera) koji nisu sumnjivi poput novčanice od dva ipo evra, njihovi postupci, izjave, pogledi i sasvim očigledno skrivanje bitnih detalja jasno daju do znanja da su duboko upleteni u misteriozni nestanak, pa pošto znamo da većina seljana pripada kultu i pošto znamo da to sve ima veze sa bebom naše je samo da odgledamo film do kraja i saznamo šta se to zapravo dešava. Veće razočarenje od sasvim očiglednog odvijanja događaja je završetak filma, ukoliko se ono što vidimo na kraju uopšte može nazvati tako. Kraj filma nije otvoren, on je nedovršen kao da se već iduće sezone treba nastaviti tu gde se zaustavio i pružiti nam nastavak dešavanja sa kultom, bebom, stvorom, lutkama bez očiju i bradonjom koji je sada bez brade ali izuzetno željan osvete.


A opet, možda ovakav kraj filma i nije slučajnost, niti je ovako ostvarenje unapred planirano sa ovakvim finišom. Možda je sve splet okolnosti, možda autori (ukupno njih trojica) naprosto nisu ni znali kako da dovrše to što su započeli? U nekom trenutku sam bio ubeđen da je svako od autora vukao na svoju stranu, jedan je bio ubeđen da je sada izuzetno „in” staviti mračnu figuru u film (pa makar ona ničemu ne služila), drugi je navlačio na haunted house stranu i porodični dom obogatio lutkama bez očiju (koje takođe ničemu ne služe) a treći je samo želeo ispričati neku svoju priču o sekti, otmicama i žrtvovanju dece... Ove tri komponente možda mogu da funkcionišu skupa ali samo kada se obrade na zadovoljavajući način i dobiju smisao, što u slučaju ovog filma nije tako, pa sam u nekom drugom trenutku pomislio da je između pomenutih autora došlo do teških reči, do tuče čak, a da je primirje sklopljeno dogovorom da se film uopšte i ne dovrši. Pa će do planiranog sequela videti šta će i kako će, ko će tu biti dominantan, šta će sledeće sezone biti u modi i čija će ideja odneti prevagu (garant je onaj prvi već počeo da ogovara onog drugog kod onog trećeg u nameri da ga izbaci iz projekta).


Bilo kako bilo (možda i nije bilo tako kako sam zamišljao, možda sva trojica naprosto nisu imala ideju kako da dovrše ono što su započeli) u ovakvoj formi je zaista teško oceniti film, film koji ne pruža baš nikakvo iznenađenje a onda se još nikako ni ne završava. Čak i u dotadašnjem toku on pruža zaista malo dešavanja, poseduje dosta spor tempo i prilično se tromo odmotava a uz to likovi ostaju površno prikazani i plitki, bez jasnih ciljeva i bez bilo kakvog istorijata. Kada se film završio nisam se mogao oteti utisku da u uvodu nije trebalo biti to što se dešavalo u katakombama već da je kompletan 80-minutni materijal koji čini Awaken the Shadowman trebao biti uvodnik nekakvih narednih dešavanja, sastavljenih od minimum nekoliko jednočasovnih epizoda. Ne kažem da bi u tom slučaju taj višečasovni materijal bio preterano zanimljiv (možda bi a možda i ne bi, ko bi to znao) ali bi likovi mogli bili dublji, njihove promene i transformacije bi mogle biti postepenije (ukoliko bi autor filma to umeo da uradi, naravno) a bilo bi prostora i za neke flashbackove iz prošlosti u kojima bismo se upoznali sa (pretpostavljam drevnim) kultom i njegovim ciljevima. Tada bismo mogli videti i ko je tj. šta je mračna demonska figura koja se često pojavljuje tokom filma, koja plaši one koji nisu članovi, kojoj se članovi klanjaju a koja najčešće ostaje u domenu metafore.


Sa zanatske strane ovaj film je sasvim korektni predstavnik indie škole, gluma je dosta korektna (tek nekoliko karaktera je nedostojno pojavljivanja na ekranu), izgled filma je najčešće pristojan a samo u nekim momentima nemirna kamera i nešto jeftiniji kvalitet slike otkrivaju da je budžet ovog ostvarenja bio dosta skroman. Najkvalitetniji element ovog filma je njegova atmosfera koja je povremeno dosta nelagodna i stvara osećaj da nešto turobno svakog momenta treba da se desi. Nažalost, najmračnije što se dešava pre finala filma je mračna pojava gore spomenute spodobe koja u principu ništa drugo i ne radi osim što se pojavljuje kada ga niko ne vidi, uvek za leđima likova koji su u kadru. Mračni demon sasvim očigledno plaši nas gledaoce, tačnije to pokušava, a ne likove filma, ali takođe - sasvim očigledno pokušava da na jeftini način iskoristi nekakav The Babadook fazon (što mu uglavnom ne uspeva). Uglavnom, ovakav kakav je Awaken the Shadowman nije vredan gledanja jer nema ni početka ni kraja a i sredina mu je vrlo problematična i najčešće neobjašnjiva. S druge strane, objašnjivo je to što režiser ovog filma,  J.S. Wilson, uopšte ni ne postoji jer je u pitanju pseudonim iza koga se kriju trojica muškaraca koji su napisali i producirali ovaj film a od kojih dvojica i glume glavne uloge (igraju braću).

+ nelagodna, mestimično jeziva atmosfera
+ glavni glumac; relativno pristojna gluma
— bez iznenađenja; animacija stvorenja
— praktično film bez ikakvog završetka
— bez odgovora a sa mnogo nejasnoća


 Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment