Wednesday, September 27, 2017

The Keeper of Lost Causes (Kvinden i buret) (2013)


Režija: Mikkel Nørgaard
Uloge: Nikolaj Lie Kaas, Per Scheel Krüger, Troels Lyby

Po želji čitateljke Mirjane opisujem jedan triler film koji zbog određenih brutalnosti i sveopšte mračne atmosfere itekako pripada ovoj stranici. U pitanju je danski film koji je poznat i pod nazivom Department Q: The Keeper of Lost Causes a predstavlja prvo ostvarenje u kvadrologiji koja je nastala na osnovu novele izvesnog Jussia Adler-Olsena. Do sada je snimljeno tri dela ovog Department Q serijala (definitivno ću ih sve pogledati) dok se završno poglavlje očekuje tokom druge polovine naredne godine.


Centralni karakter ovog filma je Carl Morck, policajac koji je nakon nesreće na dužnosti, u kojoj je on povređen a jedan njegov kolega nastradao, unazađen i premešten u novoosnovano podrumsko odeljenje koje se bavi trajno nerešenim slučajevima. Carl je poznat po nezgodnoj naravi, po mračnom karakteru, izraženoj samovolji, nadmenosti i aroganciji a sve te osobine koje nisu na ceni kod njegovih pretpostavljenih se dodatno pojačavaju nakon razvoda i oporavka nakon nesreće na dužnosti. Sada, njegov šef ima naum da ga skloni što dalje s očiju a izmišljeno podrumsko cold case odeljenje je kao stvoreno da ga kolege u policijskoj stanici što manje sreću i gledaju. Na žalost tih koji su ga smestili u dobinu policijske stanice Carl će se sasvim slučajno zainteresovati za nerešeni slučaj tragično nastradale političarke, otvoreni predmet koji bi on po naređenju svog šefa trebao zatvoriti jednim jedinim potpisom na formularu ali ulaže sve svoje napore, izlazi iz okvira policijskih ovlašćenja i nadležnosti i rizikuje da mu bude oduzeta policijska značka samo zato što mu se učinilo da se tokom prethodne istrage prešlo preko jednog detalja...


S obzirom da je trebao biti kažnjen zato što je zbog njegove greške došlo do tragedije na dužnosti, ali i zato što zbog njegove naravi niko ne želi da radi sa njim, za partnera dobija Assada, veselog Arapina kome je partnerstvo sa Carlom Morckom zapravo unapređenje. Carl je nezadovoljan dodeljenim mu partnerom ali vremenom menja svoje mišljenje a ovaj naizgled nespojivi tandem u nastavku filma izuzetno uspešno sarađuje. Ipak, film i pored nekih pozitivnih pomaka konstantno deluje mračno, kako po svom izgledu tako i po sadržini: The Keeper of Lost Causes je jedno od onih ostvarenja gde nema nijedne trunke radosti, sreće ili svetla na kraju tunela; karakteri su mračni, žive pod teretom raznih trauma ili ličnih tragedija, domovi su im sumorni i turobni, baš kao radna mesta i slučajevi na kojima rade a fotografija filma koja je mračna, tamna, siva i bez veselih kolorita uspešno prati sadržinu filma. Čini mi se da se sadržajnim mračenjem u nekoliko scena čak i preteralo ali se filmu mora priznati da tvdoglavo istrajava na započetom, čak u tolikoj meri da zbog izbegavanja koliko-toliko „veselih” scena nedostaje (reklo bi se) nekoliko kadrova u završnici.


Priča je vođena pomalo nestandardno jer na isprepletan način posmatramo policijsku istragu nerešenog slučaja i dešavanja koja su se desila pre nekoliko godina a koja pratimo iz vizure tragičarke. Ovakvo pripovedanje neminovno dovodi do pitanja „pa ko to sad govori i ko to uopšte zna šta se desilo nastradaloj?” ali je ovo definitivno zanimljiviji način odmotavanja radnje nego da isključivo gledamo suvoparnu istragu, plus - izbegnuta je monotonija. Iako posmatramo priču koja je viđena iz više uglova od strane nekoliko karaktera, a tu je i nekoliko flashbackova, film nije nimalo težak za praćenje, kockice se uglavnom kompletno slažu nakon veoma napetog i vrlo dobro režiranog finala a s obzirom da isti policijski duo učestvuje i u Department Q nastavcima nije nikakav spoiler ako vam kažem da se sve dobro završilo po aktere i da je (kakva-takva) policijska pravda ipak zadovoljena. U jednom trenutku, ipak, nije izgledalo tako a nekoliko brutalnih scena koje smo videli su prilično neugodne za gledanje i mnogo su uverljivije od kadrova koje gledamo u američkim torture porn ostvarenjima.


Ono što se mnogima ne dopada ali čemu ja svakako ne stavljam minus je pomalo zanemaren privatni život detektiva: osim po nekoliko manje ili više (ne)bitnih momenata ne saznajemo ništa više ali to svakako i nije mnogo bitno, ne utiče na istragu a gledalac se ne guši nevažnim stvarima koje bi svakako bile mračne, tužne i opterećujuće. Možda su dodatna približavanja privatnih života policajaca gledaocima ostavljena za naredne filmove, možda je to nasleđeno iz knjige (koju nisam čitao) a možda je to isključiva odluka autora filma. O glumcima ovog filma vam takođe ne mogu ništa podrobnije reći jer ih gledam po prvi put. Nikolaj Lie Kaas u ulozi Carla Morcka je sasvim odgovarajuć za ovakav ton filma jer tako namrgođen i neraspoložen, neobrijan i nadrndan liči na nekog danskog Nebojšu Glogovca. Možda uspeliji karakter od njega je njegov kompanjon Assad u izvođenju Faresa Faresa pa se zaista radujem što ću gledati još nekoliko njihovih saradnji i istraga. Plavokosa Sonja Richter je odlična u ulozi pomalo naivne političarke a s obzirom na prikazano sigurno zaslužuje glavnu ulogu u nekom horor filmu.


Krajnja ocena koju vidite na dnu ovog opisa znači da je The Keeper of Lost Causes vrlo dobar triler film koji se čak može pogledati i više puta. Njegovi delovi jesu pomalo klišeizirani ali on poseduje dovoljno vizuelnih i sadržinskih aduta da sitne probleme koje budete uočavali tokom njegovog gledanja komotno skrajnete ili potpuno zanemarite. Ovo je preko potrebno gledalačko iskustvo svima onima kojima su dojadili prekookeanski filmovi a, takođe, imajte na umu da krajnja ocena koju sam dao ne uključuje uspešnost adaptacije. 

+ mračan, tmuran, siv i pomalo depresivan
+ odnos i hemija među dvojicom policajaca
+ napeto finale i nekoliko nelagodnih scena
+ zanimljivo ispričana priča iz dva fokusa
— nekoliko klišea i nejasnoća; premračan


 Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

3 comments:

  1. Ooodlican zaplet i rasplet. Nisam gledala film ali sam knjigu procitala u dahu :) I sledece dve sam procitala tako da sam ubedjena da ce i filmovi biti dobro odradjeni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E nakon čitanja knjiga nema razloga da ne pogledaš i filmove :) Verovatno nisu dobri kao knjige (tako uvek bude) ali ipak...

      Delete
    2. Hocu. Vec sam spremila za gledanje,samo vreme da nadjem :)

      Delete