Sunday, January 23, 2022

Tormented (2009)


Režija: Jon Wright
Uloge: Tuppence Middleton, April Pearson, Dimitri Leonidas
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt1100053/
Trailer: https://youtu.be/hK-YWvlT6so
Pogledajte još: Liverleaf (2018)

Pogledali smo Tormented, zvanično britansku horor komediju, mada u radnji filma nismo našli nešto preterano smešno, više je viđeni materijal na momente neozbiljan ili eventualno na tragu nekakve duhovitosti. Film je prilagođen mlađoj populaciji, recimo tinejdžerskoj, i upravo njima može biti najkorisniji zbog teme koju obrađuje a koja je itetako prisutna među školskom i srednjoškolskom populacijom – vršnjačko nasilje i maltretiranje.


Radnja filma se dešava u jednoj srednjoj školi i prati grupu uglednih učenika kako uživaju u svom statusu, bogatstvu i sveopštem uspehu. Kako to već obično biva obesni tinejdžeri moraju naći nekog jadnika na kojem će se iživljavati i maltretirati ga na svakom koraku a to je u ovom slučaju povučeni i smotani debeljuškasti asmatičar po imenu Mullet. Kada njegove kolege pređu svaku granicu u maltretiranju Mulleta ovaj oduzima sebi život i to biva vest od jednog dana za nasilnike. Međutim, ne protiče mnogo vremena a klinci jedan po jedan počinju dobijati misteriozne poruke na svoje mobilne telefone, nedugo nakon toga počinju da stradaju na veoma brutalne načine a one koji su još uvek živi hvata panika... Ispostavlja se da se Mullet vratio direktno iz groba, da poravna neke stare račune i osveti se onima koji su ga maltretirali i u smrt oterali. Njegova osveta biće temeljna, brutalna, veoma krvava, niko neće biti pošteđen i niko neće moći da ga zaustavi u njegovom osvetničkom pohodu, jer kako neko može da zaustavi jednog, hmmm, šta god on to bio, jel'...


E sad, film jasno ne definiše šta je zapravo Mullet i u kom obliku se vratio već se fokusira na njegovu nameru i čvrstu odlučnost. Jeste, on je vaskrsao iz svog groba u nekakvoj formi ali početna teza kako je u pitanju duh u nekom trenutku prelazi u hipotezu da je u pitanju zombi. Kako god bilo, Mullet izgleda veoma jezivo i veoma zlo, deluje nezaustavljivo, odlučno i ogromno k'o da je od brda odvaljen a to je najbitnije po jedan revenge teen slasher horor. On će biti čvrsto rešen da naplatiti sve stare dugove, masakriraće, klati i na druge maštovite načine satirati svoje nekadašnje školske kolege, gledaoci će celo vreme biti na njegovoj strani, makar dok ne dođe do glavne devojke, Justine, u koju je Mullet bio nesrećno zaljubljen za života. Jeste, priča je veoma klišeizirana ali zar nije svaki triler osvete takav, pogotovo onaj tinejdžerski? S druge strane film je dosta dinamičan i prilično zanimljiv za praćenje, likovi su antipatični koliko to obesni popularni bogati klinci mogu biti ali je zato ženski deo glumačke postave lepuškast, pa eto utehe...


Iako na momente deluje klišeizirano i naivno Tormented je zapravo veoma poučan tinejdžerski horor, u tolikoj meri da bi se komotno mogao prikazivati kao deo školskog programa. Nasilje među učenicima je zaista poprimilo ogromne razmere, pogotovo od pojave društvenih mreža pa naovamo, a ovaj film može biti koristan da se makar malo ukaže na taj problem i upozori vinovnike da kad-tad mogu biti kažnjeni za svoje postupke. Te kazne u filmu su prenaglašene, brutalne i eksplicitne ali će ih gledaoci dočekati burnim aplauzima. Vidimo više vrsta kasapljenja, davljenja, vađenja očiju i drugih vrsta masakriranja a sve to je dobro obojeno velikom količinom krvi a napravljeno bez (makar izrazite) upotrebe kompjuterskih animacija. Horor film ove klase (čitaj: ne previše skup) definitivno bi ukopala upotreba CGI-ja tako da pozdravljamo odluku da se koriste starije tehnike. Kao i u svakom tinejdžerskom hororu i ovde je upadljiv izostanak bilo kakvih starijih likova pa su naši nasilni junaci ostavljeni da se sami snalaze kako znaju i umeju.


Tormented svakako zaslužuje preporuku iako ništa što budete videli u njemu nije novo a ni originalno. Ipak, sav sadržaj filma je vrlo poučan, brutalan i dobro odglumljen pa zbog svega toga možete zažmuriti na jedno oko na sve neozbiljnosti, nerealnosti ili preterivanja koja budete videli tokom njegovog trajanja.

+ poučna priča o osveti maltretiranog učenika
+ nekoliko vrlo brutalnih eksplicitnih ubistava
+ specijalni efekti i drugi eksplicitni detalji
— neozbiljnosti, nerealnosti i preterivanja
— dosta klišea i neoriginalna priča o osveti
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment