Tuesday, January 18, 2022

I Know What You Did Last Summer (1997)


Režija: Jim Gillespie
Uloge: Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Anne Heche
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0119345/
Trailer: https://youtu.be/yiAlcLlJpQE
Pogledajte još: Scream (1997)

I Know What You Did Last Summer je jedan od poznatijih horor filmova 90-ih i zajedno sa Scream jedan od filmova koji je zaslužan za tadašnje oživljavanje slasher žanra. Film je postigao zavidan uspeh, čak smo ga i pogledali u bioskopu te sada već davne 1997. godine, pa nije ni čudo da je dobio nekoliko sequela i nedavnu seriju. Nastao je na osnovu istoimene novele iz 1973. godine a njegov opis je bio želja više čitalaca ovog bloga.


Tokom proslave tradicionalnog praznika 4. jula četvoro prijatelja se vozi priobalnim krivudavim putem koji skoro pa zapljuskuju talasi nemirnog okeana. Nepažnja, brza vožnja, opuštenost i alkohol doprinose da iza jedne okuke naleću na pešaka koji se iz nekog razloga veoma nepažljivo našao na kolovozu. Mladići i devojke isprva žele da sve prijave policiji ali od te ideje veoma brzo odustaju: nesrećni slučaj i mrtvo pregaženo telo na kolovozu mogu biti velika mrlja u njihovim karijerama, za njihove optimističke planove, buduća školovanja i opšti imidž bezgrešnih tinejdžera. Odlučuju se na plan B: telo će odneti na obližnji dok, baciti ga u vodu, dok bude pronađen voda i ribe će učiniti da ne bude u stanju koje može pružiti dokaze o onome ko ga je udario svojim vozilom, vozilo će popraviti i nastaviće svoje živote kao da se ništa nije desilo, svečano se međusobno zaklevši da o ovom akcidentu nikome neće otkriti ni reč i da će tu tajnu odneti sa sobom u grob. Tako i bi... Sve dok godinu dana kasnije, takođe na praznik 4. jula, naši junaci ne počnu dobijati misteriozne poruke da „neko zna šta su radili prošlog leta“... Nastaje panika, klinci ne znaju šta da rade, počinju da sumnjaju jedan na drugoga a veoma brzo počinju da se dešavaju i prvi napadi te ubistva.


Kada smo onomad, pre četvrt veka, gledali film u bioskopu nije nam se previše dopao, verovatno jer smo očekivali nešto mnogo strašnije, efektnije i jezivije. Tada nije bilo jasno šta je horor 90-ih ali sada jeste a I Know What You Did Last Summer karakteriše sve ono što i druge slične predstavnike žanra tog vremena. To nije nimalo slučajno jer je scenario potpisao Kevin Williamson, isti onaj što je napisao Scream i Scream 2 (kasnije i Scream 4) ali i The Faculty, takođe film u duhu pomenutih. Znam šta ste radili prošlog leta je tipični tinejdžerski slasher tog vremena, sa svim specifičnostima koje je doneo kraj prošlog veka i sa obaveznim dobrostojećim klincima u glavnim ulogama. U centru pažnje su klinci iz dobrostojećih porodica kojima je nemio događaj ipak poremetio život i planirane karijere, radnja se odigrava u relativno imućnim predgrađima gradova sa tek povremenim iskoracima u radničke delove naselja, u ovom slučaju ribarske. Radnja je veoma komercijalna, neki bi rekli i razvodnjena, a slasher komponenta nije dominantna već je prilično skrajnuta sve do polovine filma pa on do nekog momenta više liči na poučni hit & run mistery thriller nego na film koji bi mogao ili trebao da nas uplaši.


Od polovine filma slasher izlazi na površinu a na pozornicu stupa ubica maskiran u kabanicu, naoružan kukom za kačenje mesa. Reklo bi se dovoljno specifičan lik, naoružan oružjem iz urbanih legendi, ali ipak ne toliko specifičan i ikoničan kao slasher uzori iz 80-ih. Ipak, to mu ne smeta da sprovede nekoliko brutalnih ubistava, gde akcenat nije na eksplicitnosti već na napetosti. Nismo imali utisak da je ovde radila cenzura, više smo dojma kako je kompletna priča zamišljena kao komercijalni horor pristupačan što većem broju gledalaca, mahom mlađih. Stoga su brutalnosti svedene na minimum i to nam nije ni najmanje smetalo a dat je akcenat na napetost što nam se veoma svidelo. Prava specijalnost filma, tačnije ubice u kabanici, je slashovanje žrtava koje se nalaze veoma blizu velikim grupama ljudi, recimo na balkonu teatra u kojem se vrši izbor za miss ili tik nekoliko metara od svečane povorke koja defiluje gradom proslavljajući Dan nezavisnosti. Ovi momenti svakako nisu previše realni ali to je danak napetosti i gledljivosti filma i svakako nije najveći problem koji primećujemo kod I Know What You Did Last Summer.


Primećujemo, naravno, čudne i nerezonske postupke aktera ali ono što može najviše da smeta takođe ide na dušu gosn. Williamsonu a to su nekoliko neizvodljivih situacija, kada ubica napiše svoju poruku na ogledalu a zatim se za svega nekoliko sekundi stvori na potpuno drugom udaljenom mestu, kada ukloni leš na balkonu teatra i sve tragove krvi za svega desetak sekundi ili kada za nekoliko minuta očisti gepek automobila i to tako da ga niko u urbanom predgrađu ne primeti. Osim ovih nerealnosti jedino što može zasmetati su neki specijalni efekti koji deluju oslabo (makete ubijenih) a primetne su i neke scene koje su veoma primetno snimljene ispred zelenog platna (uvodne scene na plaži). Ipak, ništa od ovoga nije za preveliku kritiku jer je film veoma zanimljiv i gledljiv i nismo uspeli da u njemu pronađemo mnogo suvišnih scena. Ima tu nešto horor klišea ali su oni veoma dobro upakovani i ne narušavaju užitak. Fotografija je odlična, film ne poseduje suviše mračne scene, ambijenti gradića su prelepi a lokalitet krivudavog puta na kojem se dešava uvod nabijeni atmosferom kojoj prilično doprinosi muzička podloga.


Kao poslednje, ali ne i najmanje bitno, tu je glumačka postava na čelu sa lepuškastom Jennifer Love Hewitt. Nju u stopu prati Sarah Michelle Gellar dok je muška ekipa prosečna. Starijih likova nema, baš kao i svakom teen hororu, ili su potpuno skrajnuti i ne daju našim junacima podršku. U svakom slučaju gledanje I Know What You Did Last Summer je bilo više nego prijatno iskustvo pa bez obzira na sve slabosti i mada zaslužuje ocenu kakvu je dobio Scream dajemo mu ocenu više, ako ništa drugo zbog Jennifer.

+ veoma napeta i zanimljiva atmosferična teen slasher priča
+ Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar i Anne Heche
+ nekoliko veoma zanimljivih ubistava i jezivih momenata
+ kvalitet fotografije, lepi ambijenti, muzika i soundtrack
— određene nelogičnosti i velike nerealnosti u samoj priči
 
Ocena: 8/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

3 comments:

  1. Nadam se da ce uskoro recenzija za novi 5cream

    ReplyDelete
  2. Hvala na recenziji, ovaj horor sam kao mlađi gledao bezbroj puta. :)

    ReplyDelete