Sunday, January 2, 2022

The Turning (2020)


Režija: Floria Sigismondi
Uloge: Mackenzie Davis, Finn Wolfhard, Brooklynn Prince
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt7510346/
Trailer: https://youtu.be/rl33gU2APIs
Pogledajte još: The Boy (2016)

The Turning je američki paranormalni horor film nastao po književnom delu iz 1898. godine The Turn of the Screw pisca Henryja Jamesa. Ovo nije prva ekranizacija čuvene knjige jer postoji The Innocents (1961), The Others (2001) crpi dosta elemenata iz pisanog dela a nedavno se pojavila i serija The Haunting of Bly Manor koja je nastavak The Haunting of Hill House. Ono u čemu se svi slažu je da The Turning predstavlja najslabiju adaptaciju pomenute knjige od svih nabrojanih...


Umesto krajem XIX veka radnja filma se dešava u prvoj polovini 90-ih godina prošlog veka. Ostaje nepoznato zašto je odabran upravo taj period jer 1994. godina nema nikakvog značaja po samu radnju filma. Naše mišljenje je da upravo ta godina predstavlja jednu zlatnu sredinu, nasumično izabranu godinu koja ne deluje prepotopski za mlađe gledaoce a jedna je od poslednjih u kojoj nije bilo upotrebe mobilnih telefona, što je jedan od elemenata koji tradicionalno ruinira većinu savremenih horora. Anyway, upravo te godine jedna bogata porodica angažuje mladu guverniranu vaspitačicu po imenu Kate. Ona ima otići u jedan stari zamak koji se nalazi negde u irskoj nedođiji i tu vaspitavati dvoje dece, devojčicu po imenu Flora i njenog starijeg brata po imenu Miles. Deci su nedavno nastradala oba roditelja, nastradao je i njihov konjušar (u odvojenom incidentu), prethodna vaspitačica je iz nepoznatih razloga netragom nestala a klinci vreme provode isključivo sa njihovom vremešnom ali strogom i uštogljenom kućepaziteljkom gospođom Grose i ne napuštaju imanje. Kate se oprašta od prijateljice i majke koja se nalazi u nekakvoj mentalnoj ustanovi i odlazi na svoj novi posao, puna elana i samopouzdanja, voljna da odmah ostavi dobar utisak na devojčicu i njenog brata. To i čini.


Međutim, veoma brzo, reklo bi se koliko narednog dana, stvari počinju da se komplikuju i skreću pogrešnim tokom. Prvo, Kate za razliku od malene Flore ne uspeva da uspostavi dobar odnos sa Milesom koji počinje bukvalno da je šikanira i maltretira. Drugo, Kate nema nikakvu podršku od gospođe Grose koja joj ionako mučnu situaciju dodatno otežava i treće – stari i ogromni objekat u kojem živi ova porodica, a sa njima i naša Kate, očigledno pohode izvesne utvare i duhovi iz prošlosti. No, za Kate će naredni dani biti veoma turbulentni: ona će biti bukvalno proganjana ali nijednog trenutka neće biti sigurna da li su prikaze samo u njenoj glavi, da li su u pitanju nesmirene duše nedavno nastradalih ili to iritantni Miles tera šegu sa njom i prankuje je. Eto razloga da gledate The Turning i otkrijete pravu pozadinu misterije. Glavni problem ovog filma je što misterija predstavlja gotovo jedini razlog koji vas tera na dalje gledanje a kada dođe do finalnog raspleta – malo koji gledalac će biti zadovoljan viđenim. Film kao da vara gledaoce, mestimično vraćajući radnju unazad a onda servira uvredljivo zbrzan završetak nakon kojeg je teško ustati sa stolice jer ostajete zatečeni i zabezeknuti, očekujući makar neku dodatnu scenu ili post-credits.


Ništa od toga, sve što možete videti kao objašnjenje je odjavna špica u formi muzičkog spota a što se tiče onih dešavanja koja smo do tada pratili – zaključite šta možete, a i ako ne možete autore to ne zanima previše. Pre famoznog finala The Turning je prosečan ali prijatan za gledanje: on vizuelno izgleda odlično, dešava se na veoma lepom lokalitetu koji predstavlja velika stara građevina, sablasnog spoljnog izgleda ali i jezive unutrašnjosti, sa stotinama prostorija, mračnih i punih starih predmeta. Ni okolina nije ništa manje upečatljiva, sa velikim travnjacima, lavirintima od žive ograde, bazenima, ribnjacima i ostalim prostorima koji su idealni za jednu horor misteriju, gomilu bizarnih tajni i leševe koje je prekrila paučina. Tempo filma u prvoj polovini je odličan ali se postepeno ubrzava i pred finale sve postaje izuzetno zbrzano i zahteva od gledaoca da pažljivo prati hrpu informacija koje dobija direktno ali i između redova. Specijalni efekti su slabiji od ostatka scenografije i uglavnom se svode na blede prikaze duhova koji su sasvim očigledno nalepljeni na ambijente pa zbog toga, ali i zbog slabe šminke, ne deluju previše jezivo. U nedostatku kvalitetnijih efekata film pokušava da plaši gledaoce jeftinim jump scareovima ali mu to uglavnom ne polazi za rukom.


Poslednje ali ne i najmanje važno – The Turning je odlično odglumljen, makar u meri u kojoj je to povremeno oslabi scenario dozvoljavao. U glavnoj ulozi se ističe odlična Mackenzie Davis (uvek obratite pažnju na njenu odevnu kombinaciju) a ništa manje uverljivi nisu ni Barbara Marten kao gospođa Grose i mala Brooklynn Prince kao Flora. Mala Flora iako odlična i veoma prirodna devojčica ipak predstavlja još jednu prevaru ovog filma. Naime, devojčica se malo pojavljuje u filmu, mnogo manje od ostala tri lika. Ona nema ni neki preveliki značaj po samu radnju, daleko manje figurira u filmu od svog iritantnog brata a opet je dobila centralno mesto na posteru, valjda jer su simpatične klinke mnogo pogodnije za postere haunted house horora od iritantnih klinaca. Opravdanja za većinu propusta koje primećujemo u ovom filmu zaista nema, a ni književno delo po kojem je snimljen film nije zaslužno za to jer je radnja (makar u završnici filma) izmenjena u velikoj meri. Film je pretrpeo i turbulentnu predprodukciju a rad na njemu započeo je još 2016. godine kada je za The Turning bio zainteresovan i sam Steven Spielberg. Nakon njegovog odustanka režiseri su se menjali, snimljeni materijal je čamio na nekoj polici još dve godine a nakon toga ga je zadesio postprodukcijski haos.


Kao da ni autori filma nisu bili sigurni u finalni rezultat pa je snimljen i alternativni završetak koji se može videti na Blu-Ray izdanju filma. Isto izdanje donosi i oko 5 minuta izbačenih scena a one to ni u kom slučaju nisu trebale biti. The Turning bi bio prosečan ghost haunted horor film da nije lošeg završetka a obzirom da je on takav kakav jeste film mora dobiti ispodprosečnu ocenu. Ne mislimo da ovo ostvarenje zaslužilo baš takav hejt kakav je dobilo, i toliku salvu žestokih kritika (gledali smo i mnogo gore filmove ove sezone) ali sasvim sigurno ne zaslužuje ni preporuku.

+ dobra glumačka postava
+ ambijent i izgled filma
— katastrofalni završetak
— veoma iritantni Miles
— zbrzanost i konfuznost
 
Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment