Wednesday, January 5, 2022

Satanic (2006)


Režija: Dan Golden
Uloge: Annie Sorell, Jeffrey Combs, Angus Scrimm
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0478135/
Trailer: https://youtu.be/kJNK97P7Pzw
Pogledajte još: Shattered (1991)

Satanic je film prilično izanđalog naziva ali kao takav izuzetno priliči isto tako drugorazrednom, ako ne i trećerazrednom horor filmu. Radni naziv filma je bio Demon Board ali ni taj naziv nije mnogo originalniji od kasnije odabranog. Najveća preporuka filmu može biti – u njemu glumi Jeffrey Combs – mada treba imati u vidu da Jeffrey nije onaj isti iz 80-ih godina i da u ovom veku uglavnom tezgari u ispodprosečnim ostvarenjima. Inače, ovaj film smo pogledali na preporuku jednog starog čitatelja bloga.


U fokusu naše pozornosti imamo Michelle, devojku koja je preživela tešku saobraćajnu nesreću. Nakon nekog vremena ona se zavijenog lica budi iz kome u lokalnog bolnici, od lekara doznaje da njen otac nije preživeo fatalni udes a da njoj predstoji serija hiruških intervencija i bukvalna rekonstrukcija lica. Iskusni lekar je optimista što se tiče njenog oporavka pa tako i bi: nakon operacija Michelle skida zavoje i zaključuje da je i dalje mlada i lepa. Međutim, ona ima jedan drugi problem: nakon udesa potpuno je izgubila pamćenje, ne samo o tom tragičnom događaju već i o onome što mu je prethodilo. Na nemilu noć podsećaju je samo košmari koji joj u fragmentima otkrivaju kako je došlo do udesa i koje su bile poslednje reči njenog oca... Ništa joj još uvek nije jasno, ni šta se desilo, ni ko je ona zapravo, niti šta znače očeve reči, a o tome će na miru razmišljati dok se oporavlja u nekoj vrsti hraniteljske porodice. Naime, budući da je maloletna Michelle će biti smeštena u jednu vrstu hraniteljske porodice gde će prostor deliti sa još nekoliko mlađih osoba a pod nadzorom domaćice i njenog supruga.


Ni to nije sve jer po rečima nadležnih Michelle je pre nesreće bila veoma problematična osoba, što njoj sada deluje prosto neverovatno. Ona je sada povučena, mirna, nežna, zbunjena, nesigurna i prosto ne može da se pomiri sa činjenicom da je u prošlosti imala problema sa zakonom. Baš kao što ne razume ni otkud se najednom pojavljuju brutalno ubijeni ljudi oko nje... Dakle, misterija je konstantno prisutna tokom trajanja ovog filma, sve do finalnog preokreta, i to je jedna od retkih stvari za pohvalu. Ukoliko ne poznajete izvesnu Annie Sorell koja je odigrala Michelle, a teško da možete biti upoznati sa dotičnom bez googlanja, nećete biti pripremljeni na završno iznenađenje i tako je verovatno i bolje. Sama priča koju vidimo u filmu nije toliko originalna ali svakako može da prođe, pogotovo kada imamo u vidu klasu kojoj pripada Satanic. Delovi priče su potpuno očekivano sastavljeni od klišea ali smo konstantno imali utisak da bi ono što gledamo bilo kudikamo bolje samo da je u ovaj film uloženo više novca i da on na momente ne deluje gotovo amaterski.


Kada kažemo amaterski zaista to i mislimo: već od uvodnih kadrova dočekaće vas razočaravajući kvalitet fotografije, skoro na nivou VHS kvaliteta, određeni broj aktera kojima amaterska školska predstava treba biti vrhunac glumačke karijere, a onda i bespotrebe scene (najčešće komične) koji iz nekog razloga uvek nađu mesto u hororima C produkcije. Pitate se gde je u svemu ovome Jeffrey Combs (Re-Animator, From Beyond, Castle Freak)? Pa on tezgari, verovatno za pola tepsije ribe ili možda eventualno nekoliko hamburgera jer teško da je dobio neki veliki honorar za sporednu ulogu u jednom filmu čiji ukupni budžet iznosi jedva 120k dolara. On se u nekom trenutku pojavljuje u ulozi inspektora a zatim iščezava do kraja filma i time pod znak pitanja stavlja ne samo svoje pojavljivanje već i ulogu koju igra. Nešto bolje je prošao Angus Scrimm (Phantasm, Subspecies) jer njegova uloga ima minutažu ali i određeni značaj po radnju filma. Najslabiju rolu je pružio Rick Dean, glumac koji nije ni dočekao premijeru ovog filma, a njegova uloga nije jasno definisana i veoma često skreće na trasu komike koja ne priliči filmu poput Satanic.


Nije on jedini problem filma, naravno, jer materijal obiluje suvišnim, nerealnim ili neubedljivim momentima. Najveća glupost je famozna satanistička pentagram tabla, kao pandan već izanđaloj ouija tabli, kojom se prizivaju valjda ultra zli duhovi. Pomenuta tabla kao da viče da je veoma zla i opasna, baš kao što to urla i naziv ovog filma, ali je krajnji rezultat daleko od toga. Kao i u svakom poluamaterskom filmu i ovde imamo hrpu neuverljivih linija teksta ali smo mi veći problem imali sa suvišnim scenama, koje zaista nemaju nikakvu svrhu. Tu ne mislimo samo na diskusije sa domarom bolnice (valjda je jedina svrha ovih podužih kadrova referenca na neke poznate horor naslove), već i na TV program koji više puta posmatra hraniteljkin suprug, već u negativnom kontekstu pomenut u prethodnom pasusu. Specijalni efekti su slabi i uglavnom ih čini kečap ali ukoliko smognete snage da izdržite do pojave prvog efekta onda vam oni neće ni predstavljati problem. Satanic ima mnogih drugih slabosti, tako karakterističnih za low budget, da će većinu gledalaca naviklih na moderni horor odbiti u prvih desetak minuta.


Ipak, Satanic nije potpuna katastrofa, iako ocena na iMDB govori upravo suprotno. To je niskobudžetni horor film, napravljen uz pomoć štapa i kanapa, koji ne priča toliko lošu priču (a uz to ima i zadovoljavajući obrt na kraju) ali ima određeni broj rupa u priči i naivnosti koje su svojstvenije horor filmovima 80-ih. Ukoliko ste fan niskobudžetnih horor filmova zanemarite našu krajnju ocenu i slobodno se bacite na gledanje.

+ ne toliko loša priča puna misterije
+ finalni preokret je zadovoljavajući
— klišei, predvidljivost, amaterizam
— gluma nekih pojedinaca je slaba
— tehničke karakteristike odbijaju
 
Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment