Friday, March 18, 2022

The Jack in the Box: Awakening (2022)


Režija: Lawrence Fowler
Uloge: Matt McClure, James Swanton, Mollie Hindle
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt12764628/
Trailer: https://youtu.be/uCvoIK2xqdw
Pogledajte još: The Monkey's Paw (2013)

Opisom drugog dela filma The Jack in the Box činimo mali presedan budući da nismo ni pogledali, niti opisali prvi deo filma, jednostavno nazvanog The Jack in the Box iz 2019. godine. Taj film nismo pogledali jer za njega ne postoji domaći subtitle a nemamo praksu da gledamo nešto što nije prevedeno na domaće jezike naroda i narodnosti. Ipak, obzirom da nam je gledanje sequela preporučio naš stalni čitalac Miodrag Lakatuš odlučili smo da damo šansu Awakeningu.


The Jack in the Box 2 nije direktni nastavak prethodnika, ne bavi se istim dešavanjima, niti su u fokusu isti likovi. Drugi deo je stand-alone sequel a jedina zajednička poveznica je jeziva killer igračka jack in the box. Radnja filma se dešava u dvorcu jedne bogate porodice, negde na britanskoj periferiji podno većeg grada. Gazdarica dvorca je zbog uznapredovale bolesti prikovana za krevet i ne preostaje joj još mnogo života a njen sin bi sve učinio da pomogne majci, bez obzira koliko to koštalo novca. U tu svrhu on kontaktira jednu osobu koja im za nemalu svotu šušmavaca isporučuje najstarijeg jack in the boxa na svetu, spolja naizgled standardnu oveću igračku ali sa jednom krucijalnom razlikom – ovu naseljava demon himself. Taj demon koji se nalazi u kutiji ispunjava svaku želju svom vlasniku ali po određenoj ceni. U ovom slučaju želja je očigledna, da stara gazdarica ozdravi, a cena za to je paprena – demon ište pojest' šest nevinijeh duša. Nego, gde će gazdaricin sin pronaći šestoro čeljadi kako bi „na'ranio“ demona? Pa, čini se da bi novozapošljena čistačica mogla biti prva na spisku a to je samo početak ovog filma...


The Jack in the Box: Awakening je relativno jeftin film i to će biti očigledno već od samog početka, kada uočimo kvalitet kamere i nivo glume nekih od sporednih karaktera. Glumačka postava je malobrojna i čini ju taman toliko likova koliko je potrebno demonu za večeru. Glavna glumica (novozaposlena čistačica) je dosta skromna po talentu ali joj je takvo i vreme koje će provesti na ekranu, što vas neće previše nervirati jer gazdaricin sin figurira kao takođe glavni lik filma i njegova minutaža je veća od čistačicine. Film se odvija gotovo isključivo u zamku i njegovim propratnim objektima ali nemojte da vas to obeshrabri jer on u drugim segmentima itekako ima šta da ponudi. Dijalozi su korektni imajući u vidu kompletnu produkciju, tema filma na momente jeste neozbiljna ali je zato izuzetno poučna a tempo je zadovoljavajući, iako ima pomalo razvučenih segmenata. Zbog svoje tematike, glavnog negativca i lokacije na kojoj se odvija Awakening deluje poprilično retro što mogu da cene stariji gledaoci kojima su dosadili moderni horori koji već nekoliko decenija uglavnom crpe svega nekoliko tema i vrte ih u krug.


Ipak, glavna zvezda filma je Jack in the Box lično & personalno. Demon koji naseljava kutiju na navijanje zaista izgleda jezivo a može zadovoljiti i one gledaoce koji vole jezive klovnove. Kada se igračka navije demon izlazi iz kutije i brutalno ubija žrtvu te je zatim uvlači u kutiju koja se nakon toga zatvara. Pomalo neuverljivo deluje kada ogroman demon izlazi iz male kutije pa ne čudi odluka da se ti kadrovi preskaču, tj. da se odigravaju van ekrana, a ista sudbina snašla je i većinu nastradalih – njihova smrt se uglavnom ne vidi. To je sve očekivano imajući u vidu nivo produkcije a za utehu je jezivi izgled demona (deluje kao practical effect a ne CGI) kao i nekoliko napetih i atmosferičnih scena kada se on šunja po hodnicima mračnog zdanja. U tim scenama je vidljiv talenat autora u korišćenju svetla i senki, kao i sposobnost da znalački smesti radnju u mračne prostorije. Ono što čudi je odluka da demon ubija „iz dva puta“, tačnije nakon ubistva žrtve ponovo izlazi iz kutije da bi je u nju uvukao. Pretpostavljamo da je to urađeno isključivo kako bi gledaoci u krupnom planu videli masakrirana tela nastradalih jer bi u slučaju brzog uvlačenja beživotnog tela u kutiju film posedovao duplo manje horor kadrova.


I pored svih mana The Jack in the Box: Awakening je korektan film, naravno ukoliko ste spremni da tolerišete njegovu povremenu jeftinoću. S druge strane izgled demona je nešto najefektnije što ćete videti poslednjih godina i element zbog kojeg ćete tolerisati neke neuverljive momente u priči. Nadamo se da ovo neće biti sve što smo videli od demona i da će se narednih godina pojaviti i treći deo. Sudeći po traileru prvog dela sequel je ostvario zavidan pomak a za očekivati je da autor ovog filma poseduje još elemenata za napredak.

+ pozitivna poruka filma
+ izgled demona iz kutije
+ ubistva; retro atmosfera
— povremena jeftinoća
— demon ubija iz dva puta
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment