Wednesday, March 16, 2022

Paranormal Activity: Next of Kin (2021)


Režija: William Eubank
Uloge: Emily Bader, Roland Buck III, Dan Lippert
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt10515988/
Trailer: https://youtu.be/PENg4SbUAN0
Pogledajte još: V/H/S/94 (2021)

Obzirom na to da smo pogledali sve prethodne Paranormal Activity filmove (sve opise možete pronaći na ovom blogu – hint: pretraga/search polje), bez obzira koliko slabi neki od poslednjih bili (a jesu), morali smo overiti i Next of Kin, zvanično sedmi deo serijala a po našoj računici čak i osmi jer u franšizu ubrajamo i japanski sidequel drugog dela (zašto ne bismo).


Anyway, iako je Paranormal Activity: The Ghost Dimension zvanično najavljivan kao finalni deo ovog serijala Paranorm... ovaj, Paramount Pictures je odustao od te ideje i servirao nam još jedan deo PA univezuma (kako se to moderno kaže) a zaista im nije zameriti, jer što bi odustali od serijala koji je gledan i donosi zaradu... Next of Kin je režirao William Eubank (The Signal, Underwater) a po scenariju Christophera Landona (Disturbia, Freaky, Happy Death Day 2U, plus napisao ili bio koscenarista većine PA filmova nakon originalnog) te je ovaj dvojac trebao biti garant uspešnog nastavljanja franšize. U fokusu naše pozornosti nemamo nijednog lika iz bilo kojeg prethodnika (ono ranije se ne važi bez obzira što nije dovršeno) jer ovaj serijal odavno nije hronološki povezan već posmatramo međusobno nezavisne paranormalne „doživljaje” raznih aktera diljem sveta. Dobro, diljem Amerike ali to sad nije poenta... Uglavnom, sada posmatramo Margot (Emily Bader), devojku koja je napuštena kao beba i koja sada želi doznati sve o svojoj biološkoj majci te snimiti dokumentarac o tome. U tu svrhu ona okuplja malu ali odabranu grupicu ornih volontera (prijatelj, drugar koji bi mogao biti ili jeste dečko etc.) koji dobro barataju raznim kamerama i svi zajedno se upućuju u jednu amišku komunu...


Zašto amišku? Pa zato što je njena majka bila član te zatvorene i konzervativne zajednice... Koja odjednom i nije baš toliko zatvorena za neke nepoznate mlade ljude koji će sa više kamera snimati ovu grupu ljudi nekoliko dana, intervjuisati ih i pokušati iz njih izvući što više podataka o njihovom životu a samim tim i o Margotinoj majci. Zbilja čudna odluka, u najmanju ruku neuverljiva, ali Next of Kin se mora nekako zahuktati pa eto... Naravno, odmah po dolasku ekipa uviđa da je zajednica Amiša više nego čudna a pravo iznenađenje (i to jezivo) doživeće već prve noći. A to je samo početak neverovatnih, uzbuđujućih, jezivih i šokantnih događaja... Zapravo, da, ali film ne pruža toliko spektakularnih iznenađenja niti neverovatno jezivih scena kako bi se to dalo očekivati ili kako bi na to mogao navesti sklepani trailer. Stvar je u tome što Paranormal Activity: Next of Kin ide dosta utabanim stopama i gledaocu uglavnom servira repertoar očekivanih scena. Tek tu i tamo vidimo nešto zaista jezivo (stara gospođa koja čisti „krvavi krompir”) ali nas film uglavnom časti standardnim i dosta predvidljivim jump scareovima te nekim obrtima koji su veoma predvidljivi, pogotovo nakon nekoliko minuta provedenih u ovoj zajednici Amiša. 


Likovi uglavnom vucaraju svoje kamere gde god da krenu i u ma kakvoj da su opasnosti, što u svakom found footage filmu deluje neuverljivo pa je tako i ovde. Za razliku od nekoliko prvih Paranormal Activity filmova ovde skoro da nema stacionarnih kamera koje su u početku bile jedan od zaštitnih znakova serijala i element zbog kojih je nekoliko prvih filmova imalo sporu priču ali specifičnu jezivu atmosferu. Tragove toga ovde vidimo samo kod noćnih poseta „ukletoj sobi” ali uglavnom se sve završava na nosanju drmusave kamere, kao u stotinu pređašnjih FF filmova. Poseban problem smo našli u finalu filma, koje jeste napeto, dinamično, pa čak ako hoćete – i strašno, makar na momente. Međutim, kada se sve završi shvatićete da Paranormal Activity: Next of Kin u sebi nema ništa paranormalno, što je zbilja paradoks i odluka koja čudi. Pitanje koje se nameće je zašto onda ovaj film nosi takav naziv i nije li u pitanju bio samo neki obični found footage materijal kojem je neko nadenuo prepoznatljivo ime kako bi film dopro do većeg broja gledalaca? Kada ga pogledate sa strane ovo zaista jeste jedan potpuno prosečni found footage film, ni manje ni više, sa svim vrlinama i manama koje ovaj podžanr prate od samog početka.


Ako ga tako posmatramo film nije toliko loš. Uglavnom nije dosadan za praćenje, nema previše dijaloga koji smaraju niti predugačkog uvoda već ekipa relativno brzo stiže na željenu destinaciju. Postoji nekoliko jezivih scena, pa čak i dnevne scene sa Amišima su jezive jer pripadnici ove zajednice zaista deluju misteriozno i donekle zastrašujuće. Skupa sa našim junacima ćemo posetiti neke lokacije na koje naša noga ni u ludilu ne bi kročila a na koncu ćemo videti i jednu spektakularnu pojavu ali i finale koje obesmišljava sam naziv found footage (kada dođete do završne scene kazaće vam se samo). Gluma je korektna, nema mnogo iritantnih likova, Amiška zajednica je veoma pogodna za snimanje uvrnutih filmova poput ovog ali bismo rekli da ta i takva zajednica nije iskorišćena koliko je mogla. Ono što nervira kod likova (tačnije scenarija) je potreba Margot da kao muva bez glave srlja u najopasnije situacije, kao da joj život zavisi od neke informacije koja može biti od značaja ali i ne mora po njenu potragu za majkom. Primetili smo i neke kadrove koji su snimljeni od strane nepoznatih kamera, dakle od kamera koje u tom trenutku niko ne nosi; takvih kadrova nema mnogo ali su primetni što kvari finalni utisak.


Ipak, gledanje Paranormal Activity: Next of Kin nije negativno iskustvo, samo smo očekivali malo više. U pitanju je film koji se pogleda na nekom od streaming servisa i zaboravi odmah nakon odjavne špice, što je velika šteta jer bi filmovi sa etiketom Paranormal Activity ipak trebali pružiti nešto više. No, kao što smo rekli na samom početku – nekoliko poslednjih predstavnika ovog serijala je bilo prilično slabo a Next of Kin je ipak mali iskorak u boljem pravcu.

+ misteriozna zajednica Amiša pogodna za found footage film
+ nekoliko vrlo jezivih kadrova (ukleta soba i silazak u bunar)
— nosi naziv Paranormal Activity a ne sadrži ništa paranormalno
— ništa originalno niti previše jezivo, uglavnom već sve viđeno
— nategnut uvod, neuverljiva ponašanja likova, nerealne kamere
 
Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment