Saturday, March 12, 2022

I Still Know What You Did Last Summer (1998)


Režija: Danny Cannon
Uloge: Jennifer Love Hewitt, Freddie Prinze Jr., Brandy Norwood
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0130018/
Trailer: https://youtu.be/Bm3-443K2V4
Pogledajte još: I Know What You Did Last Summer (1997)

Uspeh filma I Know What You Did Last Summer prosto je terao autore da snime sequel a to se i dogodilo godinu dana nakon izlaska originala. Režija je dodeljena Dannyju Cannonu, čoveku koji ima više iskustva u fantastikama i fantazijama nego hororu, dok je scenario umesto Kevina Williamsona odradio izvesni Trey Callaway. I šta su gledaoci dobili? Jedan od najnegativnije ocenjenih sequela poslednjih decenija, kako od publike tako i od kritike.


Ali, mi nismo ni publika ni kritika, tačnije mi jesmo i jedno i drugo, tako da će naša recenzija biti nešto drugačija... Ono što nam se odmah u startu dopalo je da se nastavak dešava godinu dana kasnije, takođe 4. jula, i uključuje nekoliko preživelih likova iz prethodnika. Gledamo ponovo Julie (Jennifer Love Hewitt) koja nije zaboravila ubistva iz prethodnika niti se sasvim izborila sa post-masakr traumom. Ipak, ona pokušava uspostaviti normalan život, manje ili više kontaktirajući sa Rayom (Freddie Prinze Jr.), takođe likom iz prethodnog filma, koji joj je i dalje potencijalni momak (obostrano čas 'oće – čas neće). Njima je za potrebe sequela dodeljena nova grupica vršnjaka pa se svi zajedno mogu uputiti put Meksika. Zašto baš put te države? Pa, zato što je Julie sa svojom prijateljicom osvojila nagradno putovanje u jedno meksičko letovalište. Ekipa se raduje kao da im je to poslednje putovanje u životu a gledaoci znaju da je to upravo tako zbog odgovora na nagradno pitanje... Uz sve to gledaoci znaju da je još jedan lik prenesen iz prthodnika a to je Ben Willis (Muse Watson).


Premeštanje radnje iz sunčanih predela prethodnika na sumorno i pusto ostrvo je pun pogodak. Ekipa je dobila nagradno letovanje u obalskom letovalištu ali – van sezone. Upravo kada su stigli počela je zima, što u meksičkom turističkom žargonu znači turističko mesto bez igde ikoga, uglavnom ne previsoke temperature ali zato nadolazak jakog nevremena sa obilnim padavinama. Turistički lokalitet bez turista i sa tek nekoliko zaposlenih je odličan i veoma pogodan lokalitet za jedan slasher film a sumorna oluja koja dolazi izaziva nelagodnu atmosferu dok neizbežna odsečenost od civilizacije (prekid telefonskih linija zbog nevremena i nemogućnost plovidbe trajektom) pojačavaju utisak izolovanosti i bezizlaznosti naših junaka. Mnogo je pogodnih lokacija za dejstvovanje famoznog killera, počevši od ovećeg hotela i njegovih propratnih prostorija, pa do raznih perifernih objekata, doka, svetionika... Ovo je sasvim dovoljno mesta da se naša ekipa raštrka pod raznim izgovorima i da klišeizirana radnja opet teče dok naivne i nenaoružane klince u predvečerje vremenske nepogode mesarskom kukom slashuje ubica u kabanici.


Fishermanu je ovaj lokalitet kao domaći, u primorskom mestu on se oseća kao kod kuće, zbog kabanice ne može pokisnuti ali to nije sve. Autori su za finale filma pripremili jedan manje ili više (ne)očekivani twist koji se zasigurno može nazreti makar pola časa ranije. Sama radnja filma, pojava ubice, ponašanje likova pa čak i finalni obrt ne donose ništa originalno što niste videli, čak i u nekim poznatijim slasherima tog vremena (Scream). Ipak, film je dovoljno zanimljiv, nema (mnogo) dosadnjikavih delova, poseduje više ubistava od prethodnika a ona su mnogo krvavija i brutalnija. Što se tiče izvodljivosti, realnosti i uverljivosti stvari ne stoje tako dobro ali to nije nešto čime se dičio ni mnogo uspešniji i priznatiji prethodnik. Zanimljiva je i pojava nekoliko poznatih faca (Jeffrey Combs i Jack Black) u malim, sporednim, skoro cameo ulogama ali je teško zaključiti koja je bila njihova potreba za tim... Možda je u pitanju pomoć prijateljima ili eventualno tezgarenje za šaku dolara...


Zaista smo iznenađeni gomilom negativnih, minimalnih ocena koje je ovaj film dobijao od svog izlaska do danas. Istini za volju – I Still Know What You Did Last Summer nije perfektan film i u gotovo svim elementima je inferioran u odnosu na original ali poseduje dovoljan broj brutalnih ubistava, finalni obrt i odličan lokalitet za jedan slasher film. Plus, tu je jedna Jennifer Love Hewitt što je uvek razlog za ocenu više.

+ sumorna slasher atmosfera u susret velikoj oluji
+ Jennifer Love Hewitt; izgled pustog letovališta
+ više brutalnijih ubistava nego u prethodniku
— u većini elemenata kaska za prethodnikom
— nelogičnosti i nerealnosti u radnji filma
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment