Saturday, March 26, 2022

Antlers (2021)


Režija: Scott Cooper
Uloge: Keri Russell, Jesse Plemons, Jeremy T. Thomas
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt7740510/
Trailer: https://youtu.be/ng5eyOfL8qM
Pogledajte još: Dark Was the Night (2014)

Evo konačno opisa horor hita Antlers, paranormalnog horora nastalog po kratkoj priči imena joj The Quiet Boy. Film je režirao Scott Cooper, ako vam to ime nešto znači, a mnogo značajnije po opšti utisak je da je snimljen u Britanskoj Kolumbiji, što je uvek dobra odluka jer to za sobom povlači odličnu sumornu atmosferu. Zlobnici bi rekli da je to jedino dobro u celom filmu ali krenimo redom...


Julia Meadows se nakon dosta godina vraća u svoj rodni grad zvani Cispus Falls. Traumatično detinjstvo ju je onomad nateralo da sreću potraži negde dalje ali je sticaj okolnosti i bračni brodolom doveo do toga da se vrati u rodnu kuću u kojoj sada više nema njenih roditelja nego je nastanjuje njen brat, lokalni šerif. Julia se zapošljava u školi a veoma brzo u oči joj upada jedan od njenih učenika, tihi i povučeni dečak Lucas, koji je skoro potpuno izopšten iz svog odeljenja i trpi vršnjačko nasilje. No, nije to zainteresovali Juliu: nakon jednog časa ona je u Lucasovoj klupi pronašla njegove jezive crteže koji „lede krv u žilama“ ali koji su jasan pokazatelj da se kod dečaka dešava nešto jezivo u porodici. Naravno, Julia je i sama imala traumatično detinjstvo pa je odmah prepoznala neke zastrašujuće elemente a istog trenutka je alarmirala i nadležne. Kada dotični ne mrdnu ni malim prstom da pomognu učeniku ona sama kreće u akciju, prvo u razgovor, zatim istragu a onda i direktno mešanje u nešto gde ne bi smela zabadati nos... Ipak, ono što bude saznala o dečaku i njegovoj porodici prevazići će i njene najcrnje pretpostavke i uvući je u nešto vrlo jezivo i tragično, nešto iz čega se naizgled ne može izvući...


Antlers je tipični slow burner horor film, ostvarenje koje zahteva zavidno strpljenje gledaoca jer se sve odvija prilično sporo, postepeno otkrivajući informacije i o učiteljici i o njenom učeniku ali i o celom gradiću uopšte. Čak i neki elementi koji su vrlo očigledni i predvidljivi se doznaju tek nešto kasnije tokom filma a Antlers ni za trenutak nema nameru da ubrza svoj tok, uporno se držeći lenjog tempa koji je zacrtao još tokom svog prologa. Julijina istraga započinje dosta predvidivo i uključuje kontakt sa nadređenima a zatim posetu dečakovom domu ali nakon šokantnog otkrića sve skreće u nekom drugom pravcu, tragičnom i po nju i po neke druge likove. Film je za domaće tržište preveden kao Rogovi a rogovi su prisutni i u naslovu i na posteru filma zbog Wendiga, severno-američkog folklornog mitološkog stvorenja koje zaposeda ljude i nastanjuje ih dok ne ojača. Prvi susret sa dotičnim stvorom biće veoma jeziv, verovatno i najjeziviji u kompletnom filmu, ali napetim i neprijatnim scenama Antlers obiluje sve do svog završetka. Nažalost, film obiluje i elementima koji se mogu definisati kao klišei (dečak crta karakteristične mračne crteže, učiteljica sama odlazi u jezivu kuću itd.) a onda i nekim koji nisu baš uverljivi (nakalemljena Julijina tragedija koja je ovde isključivo da bi se stvorili uslovi za pomoć dečaku ili neuverljiva uloga lokalnog Indijanca).


Ali nije samo Wendigo horor ovog filma. Pravi horor je učmala, depresivna, mračna i kišovita atmosfera Oregona koja ne daje ni naznake optimizma. Na početku filma sivi oblaci su se nadvili nad gradić i sve njegove žitelje i deluje kao da nemaju nameru propustiti sunčeve zrake... Kompletan utisak je veoma depresivan i tmuran, ceo ambijent sa propalim rudnicima se savršeno dobro uklapa u opštu devastiranost i propast a lokalno stanovništvo koje se uglavnom bavi proizvodnjom i upotrebom metha samo upotpunjuje bezizlazni utisak. Imajući sve navedeno u vidu Wendigo čak i nije nešto najgore što se desilo ovom mestašcetu ali to ne znači da će nekolicina izmasakriranih leševa biti svakodnevna pojava i nešto što neće uznemiriti meštane. Antlers obiluje gnusnim momentima i odličnim specijalnim efektima ali je finale filma ipak poprilični letdown jer je dosta zbrzano a po jezi i napetosti inferiorno u odnosu na neke ranije događaje. Mislimo da je na polju horora Antlers svoj vrhunac dostigao na tavanu Lucasove kuće. Film vizuelno izgleda odlično, iako će fanovi Guillerma del Toroa (producenta) biti pomalo razočarani jer njegovi karakteristični vizuelni elementi ipak nisu primetni.


Film je nadasve dobro odglumljen od svih aktera pa imajući sve gore navedeno u vidu svakako zaslužuje dobro ucenu. Nažalost, ne i previsoku jer nam se činilo da nisu iskorišteni svi potencijali a da Antlers ipak nije film za dugo pamćenje. On je svakako bolji od proseka moderne horor produkcije ali to manje govori o njemu a više o kvalitetu modernih horora.

+ sumorna i zlokobna atmosfera
+ odlični specijalni efekti
+ napetosti, lokaliteti, gluma
— dosta klišea i neubedljivosti
— slab i očekivan završetak
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment