Tuesday, April 5, 2022

There's Someone Inside Your House (2021)


Režija: Patrick Brice
Uloge: Sydney Park, Théodore Pellerin, Asjha Cooper
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt8150814/
Trailer: https://youtu.be/IdZ43OuZXjQ
Pogledajte još: The Fear Street Trilogy (2021)

Slasher filmova zaista nikada dosta pa verujemo da sve horor fanove raduje još jedno vaskrsenje ovog žanra. Potpuno je druga stvar što su noviji horor slasheri mahom tinejdžerski i što svojim kvalitetom uglavnom ne mogu dosegnuti poznatije predstavnike žanra iz 80-ih, zlatne decenije kada su pomenuti filmovi u pitanju. Svoj uspeh odnedavno stidljivo traži i There's Someone Inside Your House, i to na Netflixu, a nakon njegovog gledanja možemo reći da film – nit' smrdi nit' miriše.


Film je nastao po istoimenoj noveli iz 2017. godine a kada su u pitanju filmovi nastali po pisanim delima uvek postoji opasnost da je za zamerke koje mu damo zaslužan pisac knjige a ne onaj ko je adaptirao scenario. There's Someone Inside Your House počinje prilično efektno, večernjim buđenjem jednog mladog fudbalera koji otkriva da mu je neko dom oblepio jezivim fotografijama njega samog. Naime, ovaj fudbaler je šikanirao i maltretirao jednog svog gay saigrača i sada očigledno mora da se suoči sa svojim grehom i plati životom kaznu za taj svoj agresivni čin. Ovo ubistvo verovatno ostaje u pamćenju bolje nego bilo koje naredno, na dobar način otvara film, pomalo vuče i na uvode iz kultnog Scream, a čak je i dat izuzetno pogodan društveni komentar na jednu od tema kojom se poslednjih godina bavi savremena Amerika. Ubistva se, naravno, nastavljaju i dalje, a klinci stradaju jedan po jedan sve dok obruč ne počne da se steže oko naše junakinje Makani, tamnopute devojke koja je nakon izvesne lične tragedije bila prinuđena promeniti grad i doseliti se kod svoje bake u Nebrasku, na farmu koja se nalazi izvan naseljenog mesta.


Kako vreme filma protiče zaključujemo nekoliko stvari. Prvo, da Makani ima neku tajnovitu prošlost koja je i rezultirala njenom selidbom a da ta prošlost itekako može imati veze sa slasher ubistvima, jer inače ne bi ni bila potencirana. I drugo, zaključujemo da svaki od klinaca ima neke svoje grehove koje je famozni ubica izuzetno dobro evidentirao, dokumentovao, fotografisao u stotinu primeraka a zatim i efektno snimio kamerom u gro planu, samo kako bi pre čina ubistva svoju žrtvu suočio sa lošim stvarima koje je za života činila. There's Someone Inside Your House nije jedan od onih filmova koji se doimaju verodostojnim pa tako tokom njegovog trajanja zaista ne vredi postavljati pitanja kako je ubica uspeo da načini toliko materijalnih dokaza a da ga niko pa ni potencijalna žrtva ne primete, kao i kako uspeva da se neopaženo uvuče u kuću buduće žrtve i oblepi mu ceo dnevni boravak fotografijama. Film jednostavno stavlja efektnost ispred realizma pa ukoliko vam je to dovoljno ovo ne morate etiketirati kao manu ostvarenju. Ukoliko to učinite neće vam zasmetati ni što većina likova živi u pustim predelima i što u doba tehnologije (što je itekako potencirano u filmu) nijedna lokacija nije pokrivena video nadzorom.


Najefektnija stvar koju film nudi je takođe povezana sa tehnologijom a to je maska ubice. Maska nije ništa novo u slasher žanru, čak je i prilično obavezna pojava, ali ovoga puta autori idu korak dalje pa na njušku krvoloka stavljaju 3D masku koju ovaj radi posebno za svako ubistvo. On, naime, stavlja na lice 3D masku buduće žrtve što zna biti jezivo, mada verovatno jezivije po samu žrtvu nego po nas gledaoce. Nekoliko puta maska ne liči sasvim na onoga ko će stradati ali ovo jeste mali ali značajan originalni detalj filma i jedina stvar po kojoj se There's Someone Inside Your House može upamtiti. Kada se siđe na teren ostatka priče stvari su prilično generičke a iz ambisa ispodprosečnosti film isključivo vade korektni glumci i ne previše dosadnjikavi likovi. Ubistva su pristojna ali ne spektakularna, što bi se reklo – nešto slično ste već videli i neće vam izazvati oduševljenje. Napetost postoji u tragovima ali nije na zavidnom nivou, ne samo zbog razvodnjene i ne previše zanimljive priče već i zbog finalnog twista koji je očigledan suviše rano. S druge strane, ruralni ambijenti Nebraske i nepreglednih kukuriznih polja koja sežu oko kuća nekih od junaka su odlični za jedan horor pa je to definitivno element koji doprinosi gledljivosti.


Ideja koja je pokrenula ovaj film nije nimalo loša, iako je više puta viđena. Ubica koji brutalno slashuje svoje žrtve suočavajući ih sa svojim grehovima jeste neoriginalna ali uvek dobrodošla i veoma poučna ideja, pogotovo za ciljnu publiku kojoj je ovaj film i namenjen. Nažalost, u daljoj izradi filma se dosta podbacilo a takvo je i finale pa upravo zbog toga There's Someone Inside Your House neće postići željeni efekat i verovatno će biti veoma brzo zaboravljen. Čini se kao da su autori (knjige ili filma) veću pozornost posvetili društvenoj korektnosti nego slasher standardima ali to je samo jedan od problema moderne američke horor produkcije.

+ ambijent ruralne Nebraske
+ scene ubistava i atmosfera
+ korektna glumačka postava
— dosta nerealnih momenata
— finalni preokret je vidljiv
 
Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment