Sunday, September 25, 2022

Day Shift (2022)


Režija: J.J. Perry
Uloge: Jamie Foxx, Dave Franco, Snoop Dogg
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt13314558/
Trailer: https://youtu.be/GN_IwBptKi4
Pogledajte još: What We Do in the Shadows (2014)

Ukoliko ste horor fan Day Shift bi vam mogao u potpunosti promaći usled njegovog nedovoljno atraktivnog postera, tačnije covera koji navodi gledaoce kako je u pitanju film nekog drugog žanra a ne film strave i užasa. Dobro, on to dobrim delom i jeste, jer je u pitanju horor komedija ali sa dovoljno vampira, krvi i iznutrica da bi zadovoljio svakog fana željnog neobavezne akcije, brutalnosti i dobre zabave...


U centru pažnje je Bud Jablonski, otac jedne devojčice, uskoro bivši suprug jedne žene i čistač bazena po profesiji. I to lažnoj. Bud je zapravo lovac na vampire a čišćenje bazena mu je samo paravan za lakše kretanje po gradu a onda i upad na tajne lokacije (tzv. vampirska legla) gde se kriju vampiri. Bud nema nikakvu antivampirsku ideologiju, on ne sanja o svetu bez vampira niti ima bilo kakav viši cilj ili ličnu misiju; on jednostavno zarađuje novac likvidiranjem pomenutih spodoba kako bi svojoj ćerkici platio protezu za zube. Zbog svog karaktera, nediscipline i nepoštovanja strogo definisanih protokola Bud je izbačen iz sindikata lovaca na vampire pa sada novac zarađuje kao svojevrsni freelancer, samostalni hunter koji pronalazi legla jedne od nekoliko postojećih vrsta vampira a zatim ih neutrališe odsecanjem glava te vađenjem njihovih očnjaka koji vrede dosta novca na crnom tržištu... Međutim, kada neutrališe (čitaj: obezglavi i obezubi) jednog mnogo važnog vampira sebi za vrat (i bukvalno i figurativno) navlači čitavu vampirsku organizaciju a borba protiv moćne, organizovane i brojne mašinerije nikako neće biti laka za jednog čoveka obučenog u letnju košulju i naoružanog (uglavnom) pištoljem i bombama koje raspršuju dim od belog luka...


Day Shift započinje žestokom akcionom scenom i ta scena diktira ton kompletnom filmu. Naizmenično posmatramo akcione borbe sa vampirima i predahe sastavljene od Budovih kontakata sa svojom porodicom, prijateljima i kolegama. Balans dinamičnih scena i onih koje predstavljaju predahe je dobro odmeren pa ne biste trebali biti ugušeni besomučnom tučnjavom ali ni predugačkim dijalozima koji ne vode nigde. Istina, tuče uglavnom deluju klinački, sa vampirima se hunteri obračunavaju paralelno koristeći vatreno oružje, prigodne alatke (gore pomenute bombe sa belim lukom ili rastegnute žice koje obezglavljuju) ali i borilačke veštine koje prkose zakonima logike, fizike i jačini kostiju ljudskog tela. Realnost kod borbi je zanemarena nauštrb dinamike i zabave a u skladu sa tim se ponašaju i vampiri koji takođe poseduju znanje borilačkih veština i nadljudsku snagu ali i sposobnost da lome svoje telo, hodaju naopačke kao da su zaposednuti i slično. Ne treba biti cepidlaka i prigovarati ovim elementima jer je u filmu sve podređeno zabavi za sve uzraste. Bićete svedoci spektakularnih tuča, urnebesnih poteza, skoro pa matrixolikih, a onda i bacanja likova po mestima borbe, gde (očekivano) nijedan udarac lovca u okolni zid ili barijeru ne rezultira lomljenjem bilo koje koske. Tu je i jedna odlična jurnjava automobilima koja je potpuno namerno poistovećena sa video igricom.


Film ne poseduje nikakvu dubinu, karakteri su plitki, šablnonizirani i jednodimenzionalni a sama radnja obiluje brojnim klišeima i očekivanim raspletima. Kada vidite da se međudešavanja odvijaju upravo onako kako ste i očekivali odmah ćete znati i kakav vas finalni završetak očekuje... Filmu nije ni to zameriti jer on i pored obilja brutalnosti, krvi (crne vampirske) i odsečenih glava predstavlja zabavu za celu porodicu i za više generacija. To nikako ne znači da autori nisu trebali svoje filmsko delo obogatiti sa više neočekivanih elemenata ili preokreta, kao što su mogli i malo produbiti priču, recimo na polju različitih vrsta vampira što je potpuno površan i nedovoljno obrađen segment priče koji je itekako imao potencijala. Zamerku stavljamo i na nedovoljno harizmatičnog negativca koji deluje suviše generički i definitivno ga nećete pamtiti duže od ovog filma. Na polju humora efikasnost je dvojaka. Day Shift poseduje scene koje jesu duhovite (pre svega one koje uključuju Budovog nametnutog trapavog pomoćnika) a poseduje i one koje nisu sasvim, ili makar nisu ukoliko imate oveći broj godina. Tokom trajanja filma vidimo i čujemo brojne reference na mnoge poznate vampirske horor filmove a vidimo i nekoliko poznatih faca u sporednim ulogama (Snoop Dogg i Peter Stormare). Pomenuti sporedni glumci će vam više prijati i duže ostati u sećanju od glavnog negativca.


Nemojte zamerati ovom filmu ni to niti izostanak logike ili dubine u bilo kojoj sceni. Pristupite gledanju Day Shift kao jednokratnoj zabavi, plitkoj i poslepodnevnoj, isključivo snimljenoj za neobaveznu razbibrigu. Ukoliko se na taj način prepustite akciji i gomili izmasakriranih vampirskih tela ovo bi moglo biti vaših 113 minuta.

+ dinamična i zabavna akciona horor komedija
+ specijalni efekti, sporedne uloge, reference
+ film se mahom odigrava po danu; Jamie Foxx
— suviše predvidljiv film; dosta slab negativac
— izuzetna preterivanja u akcionim scenama
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Mani se ovoga,ima toliko boljih HORORA,od ovoga,koji to nije.

    ReplyDelete