Wednesday, November 30, 2022

Beast (2022)


Režija: Baltasar Kormákur
Uloge: Liyabuya Gongo, Martin Munro, Daniel Hadebe
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt13223398/
Trailer: https://youtu.be/oQMc7Sq36mI
Pogledajte još: Prey (2007)

Strah od pomahnitalih divljih životinja koje love nevinog, naivnog, slabog i ničim izazvanog čoveka jedan je od jačih strahova pa nije čudo da se svako malo pojavi neki triler horor film na datu temu, bez obzira da li dotična životinja ordinira na pučini (takvih filmova je najviše poslednjih godina) ili na čvrstom tlu (ovakvih filmova je bilo mnogo više u prošlosti). Stoga, cenimo i pohvaljuemo pojavu filma Beast i nadamo se da će slični biti još učestaliji.


Priča u filmu je veoma jednostavna, kao što je i red u sličnim ostvarenjima: imamo tamnoputog oca i njegove dve maloletne ćerkice a oni su se svi skupa obreli u sred ruralne Afrike proganjani krdom divljih i krvoločnih lavova. Pozadinska priča ovde nije toliko bitna ali služi svrsi i doprinosi da pomenuti likovi imaju kakvog-takvog razloga da iz bezbedne USA prebace na tlo koje svakim svojim pedljom zrači opasnošću (Afrika)... Kod animal attack filmova zaplet je uvek najproblematičniji i najnaivniji deo filma ali ga, jelte, moramo istrpeti kako bi naši junaci imali nekakvog razloga da se nađu u vodi punoj gladnih ajkula ili famoznoj preriji sa hordom besnih lavova. Ovde uvod sadrži samohranog oca, njegovu pokojnu suprugu, njenu raniju bolest, njihov razvod, decu koja krive njega za sve što se izdešavalo i pomenutog staratelja koji put u svoju zemlju porekla vidi kao dobru priliku da se približi ćerkicama čiju je naklonost izgubio i vrati njihovo narušeno poverenje... Da li vam ovakav zaplet miriše na happy ili bad ending? Iako start filma ne nagoveštava da ima iskoraka u njihovim odnosima brutalni i tragični događaji koji slede mogu doprineti poboljšanju...


Ipak, treba reći da ova patetična i predvidljiva priča ne guši gledaoca a da Beast veoma brzo počinje da bude ono zbog čega su mu gledaoci i pristupili – napeti i dinamični triler horor film koji isključivo služi za napetu zabavu. Obzirom da je scenario filma nastao na osnovu priče koju je pisala žena pohvaljujemo što se nije išlo dublje u odnose među likovima i/ili patetiku, koje je ovaj film u principu lišen. Čim saznamo ko je ko, krećemo sa jednim od njihovih rođaka na manji trip i obilazak obližnjeg seoceta a kada sa našim junacima stignemo da ciljnu destinaciju zatičemo pravi masakr. Njega su, naravno, počinili podivljali lavovi a već koji trenutak kasnije isti se obrušavaju i na naše junake. Od tada pa do kraja filma nema mesta za predah: Beast je uglavnom nabijen akcijom, borbom za preživljavanje, napetošću, servirajući gledaocu čitav niz bezizlaznih situacija ili kadrova u kojima otac mora pribeći očajničkim, skoro samoubilačkim potezima ne bi li spasao svoju decu. I šta mislite, kako će posle svih tih poteza izgledati kraj filma i odnos između oca i dece, kao happy ili bad ending?


Treba reći da film ne izaziva neke preterane reakcije iz prostog razloga što je sve u njemu već viđeno, i to mnogo puta. Beast ne uspeva da iznenadi gledaoca ni na koji način jer se kreće dobro utabanom stazom koja nudi korektnu zabavu ali ništa više od toga. Sve što vidimo je veoma dobro režirano i dešava se u oku veoma lepim afričkim krajolicima... Priroda je iako negostoljubiva veoma eye candy a film je pravo zadovoljstvo posmatrati, tim pre što se uglavnom dešava danju. Čak i kada padne mrak sve je savršeno vidljivo a kada se nađu u krupnom kadru lavovi ne deluju nimalo animirano. Verovatno su korišteni neki drugi trikovi za implementaciju divljih životinja u jedan dugometražni film ali to nije toliko bitno koliko je bitna činjanica da životinje zaista deluju verodostojno i da zbilja imamo utisak kako se nalaze na samo metar od devojčica. Specijalni efekti su korektni iako na njima nije akcenat. Fokus ovog ostvarenja je na nizu izazova, uključujući dehidraciju, izolaciju, loše vremenske uslove, razne povrede i susrete sa moralno bankrotiranim pojedincima. I šta mislite, kako će posle svega pomenutog izgledati finale, kao happy ili bad ending?


Ne treba biti previše strog prema Beast pa zahtevati od njega da bude dubokoumno psihološko ostvarenje ili meta-horor koji šalje šifrovane poruke. U pitanju je veoma jednostavan film, napet i zabavan, ne previše brutalan pa kao takav čak može poslužiti kao zabava za celu porodicu. Pristupite mu kao jednokratnoj zabavi i on će ispuniti svoju svrhu.

+ dinamičan, napet, zabavan i izazovan
+ prelepa afrička priroda; izgled lavova
+ čitav niz veoma bezizlaznih situacija
— devojčice znaju biti prilično iritantne
— bez nekog iznenađenja; predvidljivost
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment