Sunday, December 4, 2022

The Last Rite (2021)


Režija: Leroy Kincaide
Uloge: Bethan Waller, Johnny Fleming, Kit Smith
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt8941380/
Trailer: https://youtu.be/L9_kdS2Ogk0
Pogledajte još: A House on the Bayou (2021)

Pre skoro pola veka prvi put je prikazan kultni The Exorcist a i dan danas se pojavljuju njegovi klonovi, gotovo na mesečnom nivou. Jedan od njih je i The Last Rite, low budget horor film na temu egzorcizma i dokaz da čak i niskobudžetni horor filmovi mogu biti korektni, naravno, ukoliko od njih ne očekujete bilo kakvu originalnost. Zanemarite nerealno nisku ocenu filma na iMDB i verujte nam na pisanu reč da ovaj film nije toliko loš...


U fokusu filma je mlada žena po imenu Lucy, na prvi pogled sasvim obična domaćica i supruga. Međutim, na drugi i treći pogled stvari nisu baš sasvim dobre... Osim što ima bračnih poteškoća ona ima i određene traume iz prošlosti kao i neke psihičke probleme gde je najefektniji paraliza sna, stanje koje joj se ponekad nakon buđenja događa još od detinjstva. Da bi pokušali prevazići neke od ovih problema Lucy i njen suprug se sele u svoju novu kuću ali tada sve eskalira: dok je suprug na poslu i bori se sa svojim profesionalnim problemima ona je po ceo dan u ovećoj kući i konstantno oseća nečije prisustvo! Lucy oseća da je posmatrana, konstantno vidi neku prikazu u senkama a za sve ove pojave nema dobro objašnjenje. Njen suprug, pak, ima a to je da Lucy nije normalna. I zaista, u prvoj polovini filma suprug koji se odaziva na ime Ben predstavlja najiritantniji element filma i osobu s kojom bi se gledaoci prvo obračunali, pre tajanstvene prikaze ili šta je već. A kada pomenuti Ben uvidi da ga supruga ne laže kod nje će već nastupiti jezive promene i biće možda suviše kasno...


Prva polovina filma je umerenog, skoro sporog tempa i služi da gradi nelagodnu atmosferu dok postepeno saznajemo sve pojedinosti u vezi Lucy i onoga što ju je snašlo. Iako je njen suprug neka vrsta kontratega koji bi trebao gledaoce dovesti u nedoumicu da li je ono što Lucy vidi stvarnost ili se samo dešava u njenoj glavi to u principu nije tako. Ne samo zbog činjenice da smo ovakav film već gledali stotinama puta, i ne samo zbog efektnog postera filma, već i zbog načina na koji se The Last Rite odmotava mi vrlo dobro znamo ko je u pravu i zaista strepimo za glavnog lika. Film je iznenađujuće zanimljiv obzirom da na ekranu ne vidimo ništa originalno: prva polovina nam nudi Paranormal Activity aktivnosti dok sve postepeno ne preraste u The Exorcist ripoff. Prisutna je Lucyna drugarica kao glas razuma, kasnije se u celu priču (naravno) uključuje i katolički sveštenik (sa iskusnijim kolegom) koji bi trebao izvršiti obred egzorcizma a tu je i konzervativna i stroga crkva koja se protivi njegovim dobronamernim planovima. Nijedan element filma ne proširuje ono što već veoma dobro znamo o temi isterivanja đavola ali, takođe, nijedan element ne štrči negativno što je ipak iznenađujuće kada imamo u vidu klasu kojoj The Last Rite pripada.


Finale filma sadrži nešto više strave nego dotadašnji tok ali je klimaks nešto kraći od očekivanog, što može biti mana filma i faktor razočarenja za neke gledaoce. Specijalni efekti su u skladu sa nivoom filma i u njima autori ne preteruju, što je dobra vest, niti ima onih jeftino animiranih, što je još bolja. Fotografija je kristalno čista i kvalitetna pa je film u nekim trenucima pravo zadovoljstvo posmatrati. U glavnoj ulozi se ističe glumica po imenu Bethan Waller dok ostatak kastinga spada tek u prosek a i scenario je najčešće u tom rangu. Glumački film nije najsrećnije odrađen, ima tu ne sasvim ubedljivih dijaloga, nešto ukočenije glume, plićih likova i neubedljivog scenarija ali sve nekako funkcioniše i ne pada ispod granice korektnog tj. gledljivog. Možda je lik sveštenika trebao biti harizmatičniji, lik njegovog pomoćnika je trebao biti drugačiji svakako, a možda su se autori trudili da akcenat stave na svakodnevnost filma, da nam poruče da se ovakve paranormalne stvari mogu dogoditi upravo običnim ljudima. Likom Bena autor filma je pokušao da bude aktuelan ali bolje da se odvažio da u svoj film unese makar neke originalne detalje po kojima bi gledaoci pamtili The Last Rite.


Autor filma, Leroy Kincaide, pokazao je da itekako zna da režira film ali da mu na pisanju scenarija nedostaje iskustva ili eventualno hrabrosti. Ipak, od ovog autora se svakako može očekivati nešto više u budućnosti a do tada The Last Rite preporučujemo svim nezahtevnim horor gledaocima ili onim fanovima koji moraju pogledati bukvalno svaki exorcism ili haunted house horor film.

+ zanimljiv i atmosferičan The Exorcist klon
+ odlično režiran i kvalitetno snimljen horor
+ Bethan Waller u glavnoj ulozi; tempo filma
— bez iznenađenja i originalnosti; lik supruga
— slabija gluma pojedinaca i slabiji scenario
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment