Saturday, December 10, 2022

60 Seconds to Live (2022)


Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt13135756/
Trailer: https://youtu.be/_nTBJB4xrzA
Pogledajte još: bilo koju drugu horor antologiju

Odavno nismo neki horor film „nagradili” najnižom ocenom, zapravo to smo uradili samo jednom, pre više od osam godina i to potpuno zasluženo. Uglavnom filmska ostvarenja zaslužuju makar ocenu više (2/10) jer se zaista retko desi da ne sadrže nijedan pozitivni aspekt, nijednu ulogu ili lokaciju, efekte ili bilo kakvu poučnost koja bi film izvukla iz bunara. Međutim, ma koliko se trudili da pronađemo ikakvu pozitivnu stavku u 60 Seconds to Live to nismo uspeli...


60 Seconds to Live nije prvi projekat koji dolazi iz famozne Vestra Pictures produkcije budući da je ovo četvrti (!) film u sličnom fazonu. Nakon tri 60 Seconds to Die antologije autor ovih kompilacija je došao na veoma „originalnu” ideju da reč Die promeni u Live pa nas sada verovatno očekuje još nekoliko projekata sa potpuno drugačijim a zapravo istim naslovom... O čemu se ovde radi? 60 Seconds to Live (a i svi Die prethodnici) je zamišljen kao antologija koja bi promovisala autore početnike, da ne kažemo amatere. Sam projekat je očigledno duboko inspirisan legendarnim (ali tek nešto boljim) antologijama The ABCs of Death i to ćete shvatiti čim počnete sa gledanjem ovog „filma”. Kada to učinite shvatićete i da naziv filma itekako ima veze sa njegovom formom te da broj sekundi u naslovu nikako nije slučajan i da označava okvirno trajanje svakog segmenta ovog omnibusa. Naime, osim nekoliko segmenata (uvodni i finalni, recimo) svi ostali traju oko jednog minuta, što je zaista suviše malo vremena da bi se bilo šta smisleno ispričalo, tim pre što od tog vremena treba odbiti i najavnu i odjavnu špicu, logo „produkcije” i druge elemente kojima se simulira da su filmčiće radile ozbiljne filmske kompanije a ne dokoni amateri uz pomoć štapa i kanapa.


Najkraći opis ovog filma bi mogao biti upravo taj – da je 60 sekundi premalo vremena za bilo šta. Upravo stoga autori su se slepo držali činova ubistava ali bez gotovo ikakvog uvoda zašto je do dotičnih došlo. Naravno, o bilo kakvoj konkluziji i zaključku/poenti ovde nema ni govora, osim nekoliko (ne)uspelih štoseva tako svojstvenim low budget produkcijama. Uglavnom gledamo isključivo čin ubistva, začinjen veoma slabim specijalnim efektima ali i drugim neuverljivim momentima gde su najdominantniji slab casting/gluma a onda slede i slabe tehničke karakteristike. Naprosto, ovo su amaterski snimci gde je autor filmčića najčešće i lice iza kamere i editor a tek povremeno vidimo i njegove prijatelj(ic)e u glavnim rolama. Scenariji su uglavnom minimalistički a nešto bolje funkcionišu one priče kod kojih su linije teksta svedene na minimum ili ne postoje. Kvalitet fotografije je slab a tek tu i tamo neki od autora su pribegavali raznim tehnikama kojima su pokušali snimke načiniti retro, VHS ili na neki način drugačijim. Specijalni efekti su svi odreda oslabi, načinjeni uz pomoć kečapa i jeftinih rekvizita a kada pomislite da ne može biti gore tu su i oni animirani.


Tematika segmenata se odaziva na ime „razno” pa tako vidimo paranormalne dogodovštine, slasher avanture ali je najviše onih koje bi trebale podsećati na snuff. Očigledna je fascinacija autora ovih kratkih uradaka dotičnim podžanrom ali je fascinacija svakako primetna i kod autora 60 Seconds to Live kompilacije. Naravno, nijedan od ovih kvazi-snuff radova nije previše potresan, težak ili degutantan jer nijedan ne deluje realno i autentično. Sve je prilično glupo, usiljeno i neubedljivo, uglavnom negledljivo a gledalac jedino uspeva biti prikovan uz ekran zbog nade da neki zanimljiv filmčić ipak mora postojati u ovoj antologiji. Ne, moramo vas razočarati, jer 60 Seconds to Live ne sadrži apsolutno nijedan segment vredan pomena i nijedan filmčić koji bismo vam mogli preporučiti, makar štosa radi. Bukvalno nijedan minut filma vam neće prijati, nijedna sekunda neće predstavljati korisno utrošeno vreme i nijedan rad ovih „eminentnih” autora neće vam ostati u sećanju. Svakako treba spomenuti i određeni broj WTF radova kod kojih nije jasno šta se na ekranu dešava, koja je poenta svega i koja je bila zamisao autora tog kratkog dela.


Dosta je sa ovom recenzijom jer film nije zaslužio ni ovoliko. Svedoci smo da je kod horor antologija primetan kvalitativni pad još od 90-ih ali je činjenica da ovako slaba horor kompilacija nije do sada viđena. Čak i ako je od horor amatera – mnogo je (loših filmčića). Savetujemo obavezan preskok.

— nijedna zanimljiva priča
— slabe glume i scenariji
— slabi specijalni efekti
— insistiranje na snuffu
— nerazumljivi segmenti
 
Ocena: 1/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment