Tuesday, November 1, 2022

Piggy (Cerdita) (2022)


Režija: Carlota Pereda
Uloge: Laura Galán, Richard Holmes, Carmen Machi
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt10399608/
Trailer: https://youtu.be/AmxqoA0VNjg
Pogledajte još: Carrie (2013)

Piggy je španski triler horor film nastao od istoimenog kratkog filma iz 2018. godine, iste autorke i sa istom glumicom u glavnoj ulozi. Pomenuti 14-minutni film je verovatno bio dovoljan da se zainteresuju neki producenti i neke filmske kuće pa je već nakon nekoliko godina stiglo i dugometražno izdanje na istu temu ali i servirano na dva jezika. Naime, na internetu možete uglavnom doći do verzije filma koja je sinhronizovana na engleski jezik i koju nikako ne preporučujemo. Kako znate i umete pogledajte izvornu audio verziju, dakle na španskom jeziku, jer je neuporediva sa onom nahovanom.


Na početku vam moramo reći da opis ovog filma sadrži neke spoilere tako da je naša preporuka ista kao i ranije – odmah pogledajte film a zatim se vratite da dovršite recenziju do kraja. Naprosto, već samim prepričavanjem uvoda neminovno je otkrivanje određenih detalja koji vam mogu narušiti gledanje i/ili otkriti previše... U svakom slučaju – radnja filma se dešava u jednom španskom gradiću (otuda neki ovaj film etiketiraju i kao rural horror thriller film) a fokusira se na devojku po imenu Sara čiji roditelji drže lokalnu mesaru. Dok druge devojke provode leto sa momcima no bazenu, reci ili po ulicama gradića naša junakinja uči radeći u mesari, što je samo jedan od razloga zašto je vršnjaci neprestano ismevaju i šikaniraju. Ipak, glavni razlog za takvo ponašanje je to što Sara ima problema sa viškom kilograma, najblaže rečeno. Ona je zbog svog obimnog tela naprosto maltretirana gde god da kroči i to ne samo od strane zgodnjikavih devojaka već i od dela momaka koji se priklanjaju skoro pa histeriji protiv punačke devojke. Stvar kulminira jednog sasvim prosečnog letnjeg dana kada naša Sara odlazi na pust bazen, ne bi li se okupala daleko od ičijih pogleda na svom telu i bez bilo koga ko bi je zadirkivao. Nažalost, naleće na dobro poznatu grupu devojaka koja ovoga puta ide korak dalje u vršnjačkom nasilju i bukvalno stavlja Sarin život na kocku.


Opet nažalost – na bazenu tog poslepodneva nije bilo ni čuvara ali ni konobarice, što je veoma bitan detalj po sam film. „Drugarice” idu mnogo dalje nego što su ikada pokušale a Sara se vraća sa bazena u mnogo gorem stanju nego ikada. Ipak, baš ovaj povratak kući će joj zauvek promeniti život... Kao što rekosmo – opis ovog filma ne može proći bez spoilera pa tako moramo reći da su Sarine školske „drugarice” otete (i tu ćemo se zaustaviti). Sara se vraća svojoj kući devastirana kako psihički tako i fizički a to njeno stanje će se dodatno komplikovati i usložnjavati sve do samog kraja filma. Ona nije isključivo povređena zbog samih dešavanja na bazenu već je bukvalno raspolućena između potrebe da svima ispriča istinu i delimičnog zadovoljstva jer su devojke koje su je maltretirale konačno dobile šta zaslužuju. Kada nestanak devojaka odjekne mestašcetom stvari su već otišle suviše daleko a socijalna drama o vršnjačkom nasilju prerasta u nešto mnogo bliže napetom trileru. Ovoj poslednjoj konstataciji ide u prilog i to što film u svojoj središnjici poseduje dosta napetih scena, toliko tenzičnih da vam zasigurno neće biti prijatno posmatrati ih. Ipak, to je umnogome ugodnije od gledanja prvih 20-tak minuta, kada maltretiranje nedužne devojke postaje zaista negledljivo i podiže pritisak gledaocima. Naravno, bullying je i centralna tema ovog filma te je upravo ovakav uvod obavezan, neminovan i definitivno pogađa u metu.


Piggy nudi nekoliko preokreta od kojih neki mogu zadovoljiti gledaoca a neki i ne baš (pogotovo su nejasni određeni pri kraju filma). Svi ti manji ili veći obrti vode do prilično brutalne i napete završnice a na putu do toga upoznajemo se sa Sarinim životom, ne samo van kuće već i u njoj samoj. Zbog strogih roditelja devojka je skoro pa maltretirana i u svom domu, pogotovo od strane majke, a definitivno je i zapostavljena i ne tretira se na ispravan način. Poseban segment filma predstavljaju psihički pritisci i na koji način se devojka bori sa njima (jedno od rešenja kojima pribegava je i kompulsivno prejedanje). Ipak, autorka filma nema dilemu da li je njena junakinja sasvim normalna devojka ili ne, što ne znači da je neće stavljati u mnoge neprijatne situacije. Ukoliko ste gledali Carrie moći ćete prepoznati neke pozajmljene detalje koje autorka filma i ne krije, kao što definitivno ne krije ni određene Texas Chainsaw Massacre uticaje. U celom filmu atmosfera je ono što će vam definitivno prijati budući da je španski gradić prelep a vrelinu jednog leta bukvalno možete osetiti sa ekrana. Piggy je dokaz da se napet, mračan i težak film može snimiti i u jednom jarkom i toplom okruženju Extremadure i da nema potrebe putovati čak do Bukurešta. Radnja filma i tema kojom se on bavi je na momente toliko teška da se verovatno i autorka pribojavala kako će je gledaoci podneti pa je stoga film obogatila i nekim neozbiljnijim ili komičnim elementima.


Poslednje ali definitivno ne i najmanje važno – Laura Galán je maestralna u glavnoj ulozi i iako je već zagazila u četvrtu deceniju života na izuzetno uspešan način dočarava nam jednu nesrećnu maloletnu devojku koja se našla u centru užasnih zbivanja. Laura se odlično snalazi u svim scenama, veoma se dobro dopunjuje sa glumicom koja je igrala njenu majku (druga po uspešnosti uloga u filmu) a dala je bukvalno sve od sebe za ovu ulogu, nudeći nam svoje pozamašno telo na dlanu, ne libeći se ni sramotnih kadrova. Kada se sve sabere i oduzme – Piggy u svom startu može delovati pomalo zbunjujuće, poput nekakve tinejdžerske drame, ali on definitivno šalje jasnu poruku i kao takav bi se mogao prikazivati i našim klincima po domaćim školama. To se naravno neće desiti, kao što ni poruka koju film šalje ni ovaj put neće dopreti do nasilnika, naravno. A pošto se maltretiranje, iživljavanje, ponižavanje i ismejavanje slabijih, hendikepiranijih i psihički nestabilnijih neće zaustaviti (društvene mreže i moderne tehnologije to čak i pospešuju) možemo očekivati i Piggy 2 u nekom trenutku...

+ izuzetno poučna i aktuelna tematika
+ lokalitet, režija i letnja atmosfera
+ maestralna Laura Galán kao Sara
— nekoliko nejasnih postupaka likova
— malo nejasan karakter „negativca”
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment: