Thursday, July 6, 2023

It! (1967)


Režija: Herbert J. Leder
Uloge: Roddy McDowall, Jill Haworth, Paul Maxwell
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0061826/
Trailer: https://youtu.be/TfS7vGNd6OA
Pogledajte još: Dead of Winter (1987)

Stari britanski horor film It! ne sadrži nikakvog klovna već jednog Golema iz Praga! Stoga se film na nekim tržištima još naziva i Anger of the Golem ili Curse of the Golem a od nedavno ga možete pogledati u veoma kvalitetnom formatu i sa domaćim prevodom. Ovo je zaista dobra vest jer bi bila prava šteta da It! ostane večno nedostupan domaćim horor gledaocima; u pitanju je zaista zanimljivo i prilično kvalitetno izdanje koje svaki retro horor fan treba pogledati...


Kao i obično kada su filmovi ovog godišta u pitanju sve počinje veoma brzo, direktno i bez ikakvog okolišanja: u skladištu londonskog muzeja došlo je do velikog požara i ono je izgorelo praktično do temelja. Međutim, nisu svi eksponati uništeni: famozna statua Golema koja je nedavno pristigla iz Praga deluje gotovo netaknuto, na veliko iznenađenje kustosa muzeja i njegovog zamenika. Dok na zgarištu istražuju ovaj fenomen kustos biva misteriozno ubijen a njegov zamenik po imenu Pimm ovim činom ne biva previše zgrožen jer sebe vidi kao kustosovog naslednika. No, ova njegova zamisao ipak pada u drugi plan jer Pimm saznaje da statua Golema nije sasvim obična. Ispostavlja se da je to Golem iz jevrejske legende a legenda kaže da ko poseduje ovaj kip iz XVI veka može da upravlja njime a ko upravlja neuništivim stvorenjem poseduje i ogromnu moć... Nestabilni Pimm uspeva da aktivira ogromnu statuu i da ga podredi sebi što dovodi do masovnog uništenja i gomila žrtava a problem za britanske vlasti je što je Golem bukvalno nezaustavljiv!


It! bi se najlakše opisao kao horor film koji svojim izgledom i produkcijom najviše podseća na ostvarenje koje je izašlo iz legendarne Hammer produkcije. Sa ovom produkcijom film nema dodirnih tačaka što je možda jedan od razloga i njegove slabije popularnosti... Ipak, on je zaista zanimljiv i ima da ponudi dovoljno gledaocima željnim retro zabave. U centru pažnje je Arthur Pimm, neuravnoteženi čovek, predan, poslušan i posvećen svom poslu u muzeju ali sa druge strane psihopata koji se dočepao suviše moćnog oružja... Na ekranu uglavnom posmatramo Pimma koji mahom uspešno balansira između zaposlenih u muzeju i agenata koji istražuju sve veći broj smrti a u ovoj ulozi briljira odlični Roddy McDowall koji svoju rolu često obogaćuje i pomalo komičnim elementima što se veoma dobro uklapa u dosta luckastu radnju filma. Sa druge strane Golem deluje dosta jezivo, svakako ogromno, a obzirom na godište filma i dovoljno uverljivo. Scene ubistava se dešavaju isključivo van ekrana, što je očekivano, a za neke kadrove katastrofa očigledno su korišteni arhivski snimci.


It! je film koji nije sasvim originalan po svojoj radnji ali ni po svom izgledu što je učinjeno sa namerom. Tih godina filmovi Hammer produkcije bili su izuzetno popularni pa je Herbert J. Leder, režiser i scenarista ovog filma, želeo da njegovo delo što više podseća na pomenutu produkciju, kako po stilu i kretnjama kamere tako i po audio efektima. U principu nedovoljno iskusan kao režiser (u karijeri je snimio samo osam filmova) Leder je svoje delo obogatio i nekim drugim specifičnim elementima koje je pozajmio iz popularnih horora tog doba. Kao element koji najviše upada u oči je majka Arthura Pimma koja je sasvim bespotrebno pozajmljena iz čuvenog Psycho. It! u svom kasnijem toku postaje nešto ubrzaniji nego što bi trebao biti pa se veoma brzo dolazi do klimaktičkog i spektakularno eksplozivnog završetka koji je još neozbiljniji nego dotadašnji tok dešavanja. Završetak uključuje upotrebu male nuklearne bombe nedaleko od Londona, što danas deluje urnebesno neozbiljno ali je to jedno od specifičnosti vremena iz kojeg ovo ostvarenje potiče.


It! je ne toliko ozbiljno ali zato prilično zabavno ostvarenje koje je svakako obeležio glavni akter koji je jeftina kopija Normana Batesa a za njim i Golem koji seje smrt. Ovo nije film za plašenje gledalaca, još manje za sejanje straha u gluvo doba noći a ponajmanje za one koji žele uživati u retro specijalnim efektima ali je zato sasvim pristojan film za retro zabavu pa ga u skladu sa time i preporučujemo te ocenjujemo nešto većom ocenom.

+ odlični Roddy McDowall u glavnoj ulozi
+ dinamična radnja sa neuništivim Golemom
+ urnebesna upotreba male nuklearne bombe
— naivnosti, nedovoljno ozbiljan i realan
— nepotrebne pozajmice iz drugih filmova
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment