Sunday, July 30, 2023

Final Destination 3 (2006)


Režija: James Wong
Uloge: Mary Elizabeth Winstead, Ryan Merriman, Kris Lemche
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0414982/
Trailer: https://youtu.be/ectjqGg92M8
Pogledajte još: I'll Always Know What You Did Last Summer (2006)

Sequel nekog uspešnog horor filma uvek predstavlja kamen spoticanja jer visoka očekivanja fanova prvenca uglavnom ne budu opravdana a autori mahom bivaju raspolućeni između serviranja istovetne radnje i banalizacije svog filmskog dela apsolutno bespotrebnim novotarijama. Ali, ukoliko imamo u vidu da je Final Destination 2 bio pristojno dobar nastavak postavlja se pitanje šta smo mogli očekivati od trećeg dela u čuvenom serijalu?


Radnja filma se dešava godinu dana nakon one iz prethodnika a jedna od odličnih stvari koja karakteriše ovaj serijal je da sledeći film u nizu ne zanemaruje dešavanja iz prethodnika. Ovoga puta u fokusu je tinejdžerka po imenu Wendy koja je novinarka školskog lista pa pokušava da svojim digitalnim fotoaparatom ovekoveči matursku proslavu. Fešta očigledno traje danima i uključuje mnogo provoda i glupiranja a jedna od noćnih aktivnosti grupe momaka i devojaka je i poseta lokalnom zabavnom parku. Kruna večeri bi trebala biti vožnja ogromnim rollercoasterom ali (u tradicionalnom duhu FD serijala) Wendy ima viziju nesreće koja će se dogoditi na visokim šinama i čiji će rezultat biti gomila mladih tela koja će popadati po konstrukciji i na tle zabavnog parka... Naravno, njenoj histeriji skoro niko ne veruje, većina prisutnih se odlučuje za famoznu vožnju a već sledećeg trenutka biće mrtvi, baš kao što su bili i u Wendynoj jezivoj viziji... I baš kao i u prethodnim filmovima oni koji su prevarili smrt stradaju jedan po jedan, na najrazličitije ali uvek brutalne načine...


Odmah na početku opisa moglo bi se postaviti pitanje – šta je to drugačije u trećem delu u odnosu na dva prethodnika i da li ovaj film uopšte ima neku originalnost ili novotariju koja bi ga izdvojila iz dotadašnje trilogije... Odogovor je – veoma malo. Sve ono što je karakterisalo dva prethodnika vidimo i ovde, počevši od spektakularne vizije sa gomilom žrtava, preko klinaca koji ne veruju u viziju, pa do smrti većeg broja prisutnih a onda i smrti koje naplaćuje dugove. I ovde su smrti najrazličitije i dešavaju se pod nizom slučajnih koincidencija a, takođe, i u trećem delu finalni par pokušava da prevari smrt. Imajući u vidu prethodnike finale ovog filma je potpuno logično i očekivano, film ne donosi po tom pitanju nikakvo iznenađenje ali je pitanje da li je nešto drugačije i bilo potrebno ovom filmu. Final Destination je serijal gde fanovi uvek očekuju istu radnju, isti način odmotavanja priče, slično iskonstruisane smrti i vrlo slično finale pa je ovo verovatno jedan od retkih serijala kojem je neoriginalnost plus, čak štaviše – preko potreban element koji izričito pohvaljujemo. Jedina originalnost koju smo primetili je uključivanje famoznih fotografija i njihovo tumačenje u cilju otkrivanja naredne smrti ali i načina na koji će dotična stići...


Po svom izgledu, nivou produkcije, glume, napisanim likovima i pozadinskoj priči Final Destination 3 više liči na drugi deo nego na original. Jeste, gluma većine likova nije na previsokom nivou, scenario takođe nije suviše dubok a ni logičan, većina likova nije za pamćenje a jedina koja jeste je Mary Elizabeth Winstead koja nam se dopala više nego glavna akterka prethodnika. I ovoga puta su dešavanja lišena gotovo bilo kakvog upliva starijih osoba, pa i policije, što ne deluje previše realno i mislimo da je taj element originala mogao biti ovde implementiran. Element na kojem su autori filma insistirali je brutalnost kod ubistava koja su ovoga puta najkrvavija: gotovo da nema ubistva koje ne sadrži samleveno ili zdrobljeno telo ili makar glavu nesrećnika; skoro sva ubistva uključuju ovaj element (očigledno je to bio adut na koji se igralo) ali su sva odreda i zbrzana... Ubistva (ne uvod u njih nego sam čin) su toliko zbrzana da gledalac neće imati vremena da vidi da li su u pitanju animirane scene ili ne. Međutim, animacije se primećuju u uvodnoj sceni koja prikazuje tragediju na rollercoasteru i mora se primetiti da je ova početna katastrofa najslabija u dotadašnjem serijalu.


I pored nešto slabije produkcije i naivnije priče Final Destination 3 je dovoljan da zadovolji sve fanove ovog serijala. Retko ko će ustvrditi da je ovo bolji film od prvog dela, verovatno i od drugog ali će veliki broj brutalnih ubistava i Mary Elizabeth Winstead biti dovoljan razlog za uživanje u filmu pa čak i na ponovno gledanje nakog nekog vremena.

+ Mary Elizabeth Winstead u glavnoj ulozi
+ zanimljive smrti koje se ne mogu izbeći
+ vrlo korektan sequel u duhu prethodnika
— zbrzane smrti i insistiranja na brutalnostima
— animacije; nešto naivnija priča i slabi likovi
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment