Wednesday, May 1, 2024

You're Killing Me (2023)


Režija: Beth Hanna, Jerren Lauder
Uloge: McKaley Miller, Keyara Milliner, Brice Anthony Heller
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt20222202/
Trailer: https://youtu.be/yOaU8bMpMr8?si=7D5aM-S6vtSzb9XG

Teen triler fanovi, twist ending fanovi, revenge triler fanovi – ovo bi moglo biti vaših pet minuta. Dobro, ne baš pet već bolje rečeno devedeset i pet ali je činjenica da You're Killing Me ima dosta aduta za pomenute grupe gledalaca. Film, nažalost, ima i određenih slabosti a njima ćemo se pozabaviti u nastavku opisa, makar koliko budemo u mogućnosti jer ne bismo (što bi se po naški reklo) spoilerisali...


U centru naše pažnje je Eden, ambiciozna i temperamentna tinejdžerka koja ima jasno zacrtani cilj u životu: upisati željeni koledž. Budući da nije u mogućnosti to učiniti, jer joj nedostaju preko potrebne preporuke, odlučuje se na sledeći plan: tokom predstojeće Heaven & Hell žurke u porodičnoj kući jednog tatinog sina Eden se planira nametnuti upravo njemu jer joj njegov otac jednim običnim potpisom može osigurati planirano školovanje. Međutim, već po pristizanju u kuću njene „žrtve”, i nedugo po početku „spektakularne” žurke, Eden sasvim slučajno saznaje jednu informaciju koju ni u kom slučaju nije očekivala. Temperamentna ali i nadasve pravična ona menja svoj inicijalni plan, od svog domaćina pravi neprijatelja, a od sebe potencijalni plen za odstrel. Nastaje prava igra mačke i miša, više ne tako bezazlena, zabavna i vesela kako je u početku izgledala već teška, krvava i sa dosta žrtava... I zaista, ni domaćin, ni njegovi roditelji, ni sama Eden, a ni njena drugarica, nisu očekivali da će se jedna sasvim obična večer namenjena zabavi klinaca pretvori u brutalno poprište borbe na život i smrt...


 
Naravno, nismo otkrili mnogo detalja u prethodnom pasusu jer je You're Killing Me jedan od onih filmova gde bi svaka otkrivena informacija iz filma nakon njegovog uvoda mogla pokvariti ugođaj potencijalnim gledaocima. Film je krcat preokretima a možemo ustvrditi da određeni broj pomenutih svakako nećete predvideti, što je definitivno jedan od većih pluseva filma. Radnja koju gledamo je nepredvidiva, zaista neočekivana, a onda i veoma eksplozivna, dinamična i sa upitnim ishodom po sve aktere. U toj i takvoj radnji se odlično snašla McKaley Miller u ulozi Eden, glumica koja možda deluje malo starije od uloge koja joj je poverena ali koja zato izuzetno uverljivo igra sve faze svog karaktera. Kasting je ovde zaista odlično urađen pa tako nismo primetili nijednu slabu tačku koja se tiče aktera a nije nam ni najmanje zasmetalo ni što se gotovo kompletna središnjica odigrava na isključivo jednoj lokaciji. Dešavanja su suviše zanimljiva i napeta da biste obraćali pažnju na okoliš i vizuelnu monotoniju a strepnja za određene persone vam neće dati da dođete do daha.


Ipak, stvari u konačnici nisu najsrećnije, ne samo po aktere već i po gledaoce. Finalni proizvod nije dobro izbalansiran jer nešto što počinje kao zabavni tinejdžerski film završava se na potpuno suprotan način, kao da je You're Killing Me lepljivom trakom sastavljen od scenarija dva sasvim različita filma. Na mestu gde je zalepljena pomenuta traka vidimo dosta nerezonskih i nelogičnih postupaka, postupaka koje nikako ne bismo očekivali od osoba ove dobi bez obzira koliki je ulog u igri a vidimo i neke likove koji su potpuno neočekivano protraćeni ili hajde da kažemo – uzevši u obzir njihov glumački staž očekivali bismo makar veću minutažu. Ukoliko niste shvatili do sada – trudimo se da ne otkrivamo previše pa stoga nećemo eksplicitno targetirati mane filma. Zameramo mu razne stvari izokola ali ne i društvenu kritiku koja je ovde itekako prisutna. Takođe, mora se spomenuti i kako je u ovom filmu jednu od svojih poslednjih uloga odigrala Anne Heche, mada bi zlobnici rekli da nije ni imala potrebe dublje ulaziti u lik. Nesrećna glumica je još jedan od razloga da pogledate You're Killing Me ali svakako nije jedini.


Film vam preporučujemo ukoliko ste se uželeli teen shashera jer on ima nešto da kaže na tu temu. U pitanju je svakako akcioni horor osvete, samo na prvi pogled tinejdžerski, a zapravo poučan film namenjen svim uzrastima. Možda mu je najveća mana što je hteo mnogo toga reći na raznim poljima pa je nauštrb toga dobio nešto neuverljiviji i nerealniju priču.

+ brojni preokreti
+ akcija i brutalnosti
+ McKaley Miller
— nedovoljno realan
— loše slepljena priča
 
Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment