Monday, May 27, 2013

Dead Mine (2012)


Režija: Steven Sheil
Uloge: Sam Hazeldine, Ario Bayu, Afwan, Andre
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2171847/
Trailer: http://youtu.be/Qd5yHDlQuCQ
Pogledajte još: Outpost (2007)

Indonežanski horori bi poput većine horora iz egzotičnih zemalja trebali biti ili vrlo loši ili iznenađujuće dobri pa šteta da se Dead Mine nije svrstao ni na jedan tas vage kvaliteta već predstavlja sasvim prosečan film. Da je dobar bio bih izuzetno zadovoljan nakon gledanja a da je loš ne bih se ni trudio da ga pogledam do kraja. Ovako, Dead Mine je samo film kojim niko neće biti sasvim zadovoljan.


Recimo priča nema ni „o“ od originalnosti i viđena je mnogo puta čak i u generičkim SyFy ostvarenjima. Sin nekog bogataša unajmljuje grupu od petoro plaćenika koja po indonežanskim prašumama & pećinama traga za nekakvim izgubljenim blagom. Usled napada nepoznate grupe bandita/pirata/kradljivaca/son-of-a-bitchova skrivaju se u nekakav napušteni rudnik a bomba urušava ulaz pa ne mogu izaći napolje (a i što bi izlazili kad ih napolje čeka mnoštvo kuršuma). „Nema razloga za brigu, svaki rudnik pored ulaza ima i izlaz“, pomisliše naši junaci koji ne bi bili preterano optimistični da su gledali Descent 2. Uglavnom, u daljem probijanju kroz tunele, prostorije i hodnike davno napuštenog rudnika otkrivaju da on i nije baš napušten. Da ne bih upropastio iznenađenje potencijalnim gledaocima na ovom mestu ću se zaustaviti sa prepričavanjem uvoda, ali ću reći da priča dosta liči na mešavinu filmova Dead Snow, Mandrake i Outpost. Ko je gledao ove filmove, a naročito ovaj poslednji, neće biti previše iznenađen radnjom u Dead Mine.


Ne može se biti previše iznenađen ni scenarijem koji je prilično slab, zapravo eksploatisan do iznemoglosti. Davno izgubljeno nacističko blago, eksperimenti na zarobljenicima, tajna večnog života, eliksir mladosti... i naši junaci zaglavljeni u svemu tome sa malim šansama da se izvuku i spasu glavu na ramenima. Nema iznenađenja ni na polju dijaloga koji su u najboljim momentima osrednji a idu i do katastrofalno naivnog i nemaštovitog. Nećete se iznenaditi ni kada su u pitanju likovi sa svojim standardnim i mnogo puta prožvakanim pričama, a verujem da se nećete iznenaditi ni kada je u pitanju to da je jedan član ekipe ženska osoba. Definitivno se nećete iznenaditi ni postupcima ovih likova koji umesto da se skupa probijaju kroz rudnik pa kom opanci - kom obojci u ekspresno kratkom roku se razdvoje na sve strane; jedan je ranjen, drugi ga čuva, dvojica odoše da traže izlaz a druga dvojica njih da potraže jer se ne vraćaju. U tom bezglavom bauljanju po hodnicima im pomažu i spodobe koje se uvek pojavljuj iza leđa žrtve, zatvaraju i zaključavaju vrata i nadasve briljiraju svojom inteligencijom i kretnjom.


A izgledaju diskutabilno. Jedna grupa mutant spodoba izgleda vrlo pristojno i možda bi bilo bolje da se tu stalo jer druga grupa koja predstavlja neke nepobedive samuraje izgleda vrlo veštački, pomalo komično a nimalo strašno. Strašan je završetak filma ali ne u horor smislu već u smislu zbrzavanja pa kraj deluje kao da je dobrano cenzurisan i uopšte se ne vidi sudbina nekih likova. U svakom slučaju upitnik iznad glave gledaoca po završetku filma je zagarantovan. Što se tiče glumačke postave ona je zadovoljavajuća za ovakav tip filma, izdvaja se sada već eminentni ali u ovom filmu nedovoljno iskorišteni Sam Hazeldine (The Raven, Don't Let Him In), dok su indonežanski glumci korektno obavili posao. Tehnički aspekti filma su ono najpozitivnije jer u početku izgleda odlično, barem dok se radnja iz šuma ne preseli u mračniji i neatraktivniji ambijent rudnika. Zvučna podloga je takođe na nivou, ambijenti su kvalitetni i tek na trenutke deluju malo veštački. Specijalni efekti su pristojni, iako stoji primedba da film nije strašan a vrlo često ni napet.


Zaključak posle gledanja filma može biti sledeći: indonežani i HBO produkcija su pokazali da se na njih može računati u budućnosti. Dead Mine je tehnički vrlo dobar film a plus mu je i što se vizuelno razlikuje od prekookeanske produkcije. Da je scenario originalniji sigurno bi dobio barem ocenu više i zaista je šteta da nije tako.

+ predivan šumski ambijent
+ klaustrofobični rudnik
+ glumačka postava
— izgled nekih maski
— neoriginalnost


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment