Tuesday, May 21, 2013

Dark Skies (2013)


Režija: Scott Stewart
Uloge: Keri Russell, Josh Hamilton, Dakota Goyo
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2387433/
Trailer: http://youtu.be/K8iLp1xQtPQ
Pogledajte još: Night Skies (2007)

Dark Skies je horor naučno-fantastična priča koja nam kazuje jednu od pretpostavki kako može izgledati dolazak daleke civilizacije & inteligencije na našu planeticu. Zanatski je film urađen više nego zadovoljavajuće, međutim, problem je što iole iskusnijem gledaocu raznih alienskih arrivala i abductiona nema da ponudi ništa novo.


Kao i obično u poslednje vreme u centru pažnje je prosečna američka porodica u vreme recesije: otac je izgubio posao i ne može da pronađe novi, majka sve izdržava radeći kao agent za prodaju nekretnina a deca su klasični američki klinci koji slobodno vreme provode kampujući u dvorištu kuće pa su kao takvi k’o stvoreni za početak vanzemaljske invazije. Prvo se čudne stvari počinju dešavati najmlađem članu domaćinstva, nesvesno ustaje noću i izlazi napolje, pada u nekakav trans a na telu mu se pojavljuju ožiljci specifičnog izgleda kao da je žigosan. Majka i otac ne pridaju mnogo značaja ponašanju njihovog sina sve dok ožiljke ne primeti njegova vaspitačica i slučaj prijavi socijalnom radniku. Potencijalan gubitak deteta dovodi do nesloge u porodici, majka optužuje oca da se iživljavao nad detetom, otac traži odgovore na to šta se dešava sa njihovim mlađim sinom a stariji sin neće da učestvuje u ničemu jer je tinejdžer buntovnik.


A nisu svesni sledećeg: da će se blagovremeno svi naći zaposednuti vanzemaljcima, da će svi imati crne rupe u pamćenju, da neće upravljati svojim postupcima, ali i da se protiv vanzemaljaca rase Sivi ne mogu boriti sačmarama, bacačima plamena, uzijima niti selidbom već samo - jedinstvom porodice i uzajamnim poverenjem i ljubavlju. Da li je ta izvanzemaljska intelektualno superiornija rasa svesna sa kakvim će se „oružjem“ susresti videćete na kraja filma koji je izuzetno predvidljiv a takođe i predvidljivo otvoren, tako da u slučaju dobre prođe Dark Skiesa na bioskopskim blagajnama možemo očekivati i nastavak. Što se tiče ovog filma i njegove priče mogu reći da je ona zadovoljavajuća ali ništa više od toga. Većina stvari je već viđena u raznoraznim filmovima slične tematike tokom prethodnih decenija, što nije nimalo loše ukoliko ste mlađi gledalac, ali ukoliko imate dugačak gledalački staž u Dark Skiesu možete videti veoma malo toga novog pa samim tim i zanimljivog.


Vide se tu i delići iz Paranormal Activityja, iz The Arrival (da pomenem samo neke slične filmove koji su opisani na ovom blogu) i mnogih drugih SF ostvarenja a sve je smućkano u pitku ali ne previše maštovitu priču. Priča je prepuna raznoraznih klišea, počevši od vanzemaljaca koji se ponašaju kao duhovi u brojnim filmovima pa danima pomeraju stvari po stanu i lupaju vratima, preko neprirodno ćutljivog dečaka koji se nijednom u filmu ne osmehne pa do veštačke ljubavi američke porodice gde muž ženi ne sme da kaže da nije dobio posao a žena njemu ne veruje kada kaže da nije tukao dete. O pravim razlozima za dolazak vanzemaljaca takođe ne saznadosmo skoro ništa, nekakav alien istraživač nam je izložio svoju alien teoriju ali ponekad ubedljivija objašnjenja budu u SyFy filmovima. Tehnički je film vrlo dobro urađen, fotografija je dobra, ambijent zadovoljavajući a amerikanci tradicionalno štede elektriku u kućama pa je dobar deo filma u mraku. Vanzemaljci su animirani pametno i vide se samo u senkama i pozadinama kadrova. Strašnih scena ima samo komada jedan, kada u odličnoj sceni tri jata ptica napadnu kuću.


Možda sam bio malo previše kritičan jer film nije toliko loš, on se samo ni po čemu ne izdvaja i ni po čemu neće ostati upamćen jer nema ni trunke originalnosti. Ukoliko ste željni filmova o posetama tajanstvene rase iz svemira a niste suviše zahtevan gledalac koji ne trpi prosečnosti - slobodno ga pogledajte. Samo budite spremni na sporu priču, pomalo generičku deja-vu radnju i predvidljiv završetak.

+ tehnički i zanatski korektan film
+ scena sa napadom ptica i još poneke
— već viđena priča
— gomila klišea
— predvidljiv završetak


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment