Wednesday, May 1, 2013

Axed (2012)


Režija: Ryan Lee Driscoll
Uloge: Jonathan Hansler, Andrea Gordon, Nicola Posener
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1582198/
Trailer: http://youtu.be/P6TEtubKt5o
Pogledajte još: The Stepfather (2009)

Neko vreme sam imao priliku da pogledam ovaj film ali su me odbijale njegove loše ocene, čak i u ovom trenutku Axed na iMDB-u jedva prelazi „trojku“. Mislim da ću u narednom periodu još više zaobilaziti raznorazne ocene i kritičare jer Axed i pored toga što nije mnogo originalan ipak nije toliko loš film, čak štaviše, poseduje neke sitnice koje ima malo koji horor film danas.


Za početak to je realna osnova, vrlo mogući „triger“ tj. okidač zbog koga je sav horor i počeo da se događa. Za razliku od većine filmova gde otac porodice poludi i počne da ubija (a zašto uvek otac a ne majka?) zbog raznoraznih razloga poput magije, zaposednutosti ili jednostavno zbog nerazjašnjenog simple ludila koje se odnekud pojavilo, u Axedu čovek poludi od recesije. Opšta kriza, smanjenje obima posla i težak pronalazak nekog novog guraju običnog čoveka u mnogo tešku situaciju iz koje oni labilniji ne mogu pronaći izlaz. Neko pronađe slabije plaćeni posao, neko počne da skuplja šahtove po gradu i skida skretnice sa pruga pa ih prodaje kao sekundarne sirovine, a neko naprosto - odlepi, poput našeg „junaka“ Kurta. Nepoznanica ostaje kakav je Kurt bio pre nego što je dobio otkaz ali je činjenica da nije bio zadovoljan kako životom tako još više članovima svoje porodice. Gubitak posla, očekivanje bankara koji će ubrzo stići da plene imovinu i nekretnine, ali i saznanje da ga je žena prevarila baš sa šefom koji mu je uručio otkaz, da mu je ćerka sumnjivog morala a sin mlakonja i gay - sve ovo dovodi do očevog besa i agresije sa smrtnim ishodima.


Naime, Kurt odvodi porodicu na periferiju Britanije, u nekakvu englesku Veliku Ivanču i svakome udeljuje odgovarajući pokon uredno upakovan k’o za Božić: majci gomilu prezervativa da bi se zaštitila tokom švaleracije, ćerki seksi donji veš da bude još nemoralnija, sinu homoseksualni erotski časopis a sebi - fensi upakovanu sekiru kojom će odmah krenuti da uređuje život i prekraćuje muke ukućanima. Ono što otežava spašavanje članova porodice od pomahnitalog oca je to što nemaju pojma na kojoj lokaciji se nalaze, nemaju mobilne telefone a nemaju čime ni da se brane. Film karakteriše specifični britanski ambijent i pristojna gluma svih aktera, gde se najpozitivnije izdvaja odlični Jonathan Hansler u ulozi Kurta, čovek koji zaista izgleda kao da je totalno pomahnitao a krvava bela košulja i uredno svezana kravata dodatno pojačavaju jezivi utisak. S druge strane njuška njegovog sina je izuzetno antipatična a i ne ponaša se mnogo simpatično budući da skolo ceo film iritirajuće cmizdri.


Specijalni efekti su odlično uklopljeni za jedan niskobudžetni film, nešto se vidi, nešto se ne vidi ali to nimalo ne smeta ubedljivosti Axeda. Ono što najviše smeta kod gledanja filma i što je njegova najveća mana su nerezonska ponašanja likova i golmila svakojakih klišea. Tako sin i ćerka nikada ne koriste priliku da konačno srede poludelog oca, eventualno ga udare jedanput i počinju da beže kao da pa znaju kuda. U nekim drugim situacijama ga ne dokrajče jer je on zaboga „ipak njihov otac“, iako je već ubio njihovu majku. Da stvar bude gora, kada god počnu da beže od njega on ih stigne i nečujno im se prišunja iza leđa, iako se kreće sporije od njih, iako je izranjavan i iako je nečujno hodanje po šumi najblaže rečeno nemoguće. Posebna glupost je kada mnogi likovi izranjavani po udovima i stomacima i dalje hodaju po šumi, eventualno se malo držeći za ranu, valjda da krv ne bi iscurela. Da su imali sejlotepa ne bi morali ni da zamaraju ruku i bili bi spremni za lagani šprint do Londona.


No, za jedan niskobudžetni film Axed je vrlo dobar pa je i moja krajnja ocena u skladu sa tim. Osim primedbe zbog gore pomenutog ponašanja likova (ali da budemo iskreni malo kojem filmu se ne može ovo prigovoriti), filmu zameram i nedovoljno ubedljiv završetak koji se dešava bez nekog velikog punch-linea ili poente, čak je malo i priglup. Kao da autori naprosto nisu znali na koji način da završe ovu filmsku porodičnu tragediju.

+ pomahnitali Kurt sa sekirom
+ mešavina psiho trilera i slashera
+ napeta poslednja trećina filma
— gomila svakojakih klišea
— završetak filma


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment