Tuesday, May 21, 2013

Hit and Run (2009)


Režija: Enda McCallion
Uloge: Laura Breckenridge, Kevin Corrigan, Christopher Shand
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1199550/?ref_=sr_2
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=luzie2KKSCU
Pogledajte još: 100 Feet (2008)

Logo velike filmske kuće MGM nekada je garantovao da gledate prvoklasno ostvarenje ali izgleda da su ta vremena daleko iza nas. Hit and Run je direct-to-dvd film i to će postati vrlo jasno već po prvim kadrovima koji kao da su rađeni ako ne amaterskom a ono nekom vrlo jeftinom kamerom što definitivno može odbiti gledaoce. To bi bila velika šteta jer film ima svojih momenata iako ima i dosta stvari za kritiku.


Ne znam iz kog razloga ali u filmovima iznova i iznova gledamo dečurliju i tinejdžere u noćnim provodima a provodi bez alkohola & droge nisu ništa posebno, i to znamo. Srećom pa ovo maltretiranje ne traje dugo pa već posle nekoliko minuta gledamo Mary kako se đuskajući uz muziku svojim Jeep Wranglerom vraća kući. Glasna muzika, brzina, alkohol u krvi ali i nepredviđeni predmet na putu naterali su Mary da instinktivno cimne volan i skrene u šumicu među drvored, a potom se vrati na put sa tek ogrebanim vozilom. Mary dolazi kući, parkira automobil u garažu, uvlači se u krevet i pada u san. Negde pred jutro bude je neki zvukovi iz garaže, a Mary isprepadana odlazi i ima šta da vidi: telo nepoznatog muškarca u vreći za spavanje nataknut je na branik automobila a deluje da je dotični ozbiljno povređen. Splet okolnosti, nesnalaženje u istima, napetost, panika, slab scenario i ko-zna-šta-još dovode do toga da Mary nakon još nekoliko „malih“ incidenata mota nepoznato telo u ćebe i zakopava ga u obližnju šumicu.


Mirna noć nakon odrađenog posla je prošla ali problemi po Mary počinju: televizija bruji o nestalom učitelju, policijske potrage se vrše po gradu a neko ubacuje letke u Maryno sanduče po kojima se jasno vidi da je još neko upoznat sa događajima od prošle noći. Neće proći dugo dok Mary i svojim očima ne bude videla lik istog onog koga je udarila svojim automobilom a da li je u pitanju ghost himself, paranoja, nečista savest ili nešto drugo videćete sami. Poruka filma je jasna i tu se ne može ništa prigovoriti: Mary je trebala da stisne i broj „1“ na telefonu kad je počela da bira „91...“. Problema sa filmom ima tri, barem onih koji prvenstveno upadaju u oči. Kao prvo, autori filma ili nisu znali koju dominantnu tematiku da nam serviraju ili su svesno smućkali mnogo horor žanrova u jedan prosečan film. Ima tu i nesrećnog slučaja, dakle trilera, zatim psihološkog trilera/horora, onda gledamo slasher scene, pa pre toga malo ghost storyja, a nakon svega nekoliko skoro torture porn scena gde sve kulminira u čak nekim paranormal scenama. Nije da ovo bukvalno toliko smeta, priča o nečistoj savesti je ipak dominantna, ali ljubitelji ovih podžanrova nikako neće biti do kraja horor zadovoljeni.


Drugi problem filma je scenario, jer mnogi postupci likova nisu logični i očigledno služe samo kao trigeri da se radnja može nastaviti. Devojka koja nosi leš, rukama kopa raku da ga zakopa, zatim iz nekih razloga mora opet da ga otkopa, ali kasnije ima još boljih „bisera“ kada se radnja zahukta. Ovo definitivno više narušava ozbiljnost filma od prethodno napomenute mane ali na tako nešto smo navikli u hororima do sada; čudno će biti kada budemo gledali neki horor bez nelogičnosti. Treća mana takođe dosta narušava utisak tokom gledanja filma a to je previše amaterska kamera, a kadrovi snimani njome se posebno pojavljuju tokom nekih bržih scena, scena u automobilu i slično, dakle tamo gde je ekipi bilo teško da barata sa nekom većom i skupljom pa su se snašli sa onom slabijeg kvaliteta. Takvih kadrova nema mnogo ali će svaki biti više nego uočljiv onome ko ima iole oštrije oko.


Kao zabava ovaj film i pored svih mana može biti zanimljiv nezahtevnim ljubiteljima trilera i horora jer poseduje dovoljnu dozu zanimljivosti, poseduje zanimljivih scena, poseduje napetost a poseduje i poruku, nešto što se u današnjim (teen) horor filmovima ne vidi tako često.

+ pozitivna poruka filma
+ nekoliko zanimljivih scena i efekata
+ mešavina više horor žanrova
— mešavina više horor žanrova
— postupci likova, amaterski kadrovi


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment