Tuesday, October 20, 2015

Graduation Day (1981)


Režija: Herb Freed
Uloge: Christopher George, Patch Mackenzie, E. Danny Murphy
Pogledajte još: Prom Night (1980)

Graduation Day je bila jedna od želja čitateljke Nadice a ovaj sajt je tu da ispunjava sve vaše želje :) Svi znamo da su 80-te bile zlatno doba slashera pa ne čudi da je i Graduation Day upravo film tog podžanra. Ta decenija je podarila mnogo sličnih filmova, većina je bila jeftina i naivna ali je bilo i izuzetnih ostvarenja. Ovaj film se nalazi negde između i poseduje kako one vrlo dobre tako i nedopustivo loše elemente koji bi mogli zasmetati manje tolerantnim gledaocima koji ga posmatraju nakon gotovo tri ipo decenije. Zbog ovoga čudno deluje podatak da je film stekao gotovo kultni status a još neverovatnije deluje podatak da je uspeo da zaradi (pazite sad) gotovo 24 miliona dolara na četvrt miliona uloženih.


Jedna od stvari koja je svojstvena slasherima tog vremena je da se veliki broj dešava u školama, školskim kampovima ili za vreme praznika. Graduation Day bi trebao da objedinjuje sve ovo u poslednje školske dane i brojne školske priredbe ali se gotovo kompletna radnja odigrava na sasvim drugom polju, što pomalo dovodi u pitanje opravdanost ovakvog naziva filma. Naime, gotovo sva ubistva i većina napetosti se odvija na i oko sportskih terena na kojima učenici treniraju, vežbaju ili osvajaju rezultate.


Godinu dana nakon nesrećne smrti jedne devojke koja se beživotno skljokala na atletsku stazu nakon što je pobedila u poluminutnoj trci na 200 metara neko počinje da ubija i to isključivo učenike iz istog tima. Ubicu gledalac ne vidi ali on može biti bilo ko, i neko od školskih drugova preminule trkačice, njena starija i potencijalno osvetnički raspoložena sestra koja se upravo vratila u grad, psihički nestabilna majka ili otac alkoholičar, bolesno ambiciozni trener koga mnogi krive za smrt devojke ili sumnjivi profesori i direktor škole.


Već prvi kadrovi filma jasno daju do znanja da režiser ima veliki talenat u gradnji i montaži izuzetno napetih scena. Osim uvodne scene sa trkačicom koja po pobedi umire videćete još nekoliko odlično režiranih ubistava, jedno vrlo dugačko kao i finalnu borbu sa počiniocem zločina. Autor filma uspeva da stvori nelagodan osećaj korištenjem brojnih brzih kadrova iz prošlosti koji se smenjuju pred očima gledaoca poput slika koje trebaju da se urežu u podsvest ali i upotrebom vrlo glasne tišine koja veoma zloglasno zvuči.


Fotografija je vrlo jasna, koloriti su lepi a film ne poseduje mnogo mračnih scena. Većina ubistava se dešava na jezivim mestima poput šumskog puteljka, puste svlačionice, žbunova ili podnožja tribina ali je problem što ubistva nisu dovoljno eksplicitna. Mnogo toga se ne vidi a i kada se vidi nije previše ubedljivo. Takođe, neka ubistva su urnebesna i nemoguća (ubistvo ragbiste loptom) ali to su bile 80-te godine i budalaste scene su se u ovakvim tinejdžerskim filmovima gotovo podrazumevale.


Ono što nisam očekivao je prilično loša gluma mladića i devojaka ali stvar vadi kasting odraslih koje je korektan i među kojima će barem oni stariji gledaoci prepoznati poneku poznatu njušku. Scenario nije previše ubedljiv a povremeno je skoro amaterski pa Graduation Day mnogo bolje funkcioniše kada niko ništa ne govori već se kamera, smeštena među oči ubice, kreće među žbunjem vrebajući nevinu i naivnu atletičarku koja trči šumskom stazom ni ne sluteći da pravi svoje poslednje korake.


Pretpostavljam da su producenti ovog filma našli kompromis i deo budžeta obezbedili time što su ubacili sponzorisane devojke sumnjivih glumačkih sposobnosti ali i time što u središnjici filma vidimo 7-minutni muzički spot zaboravljenog i odavno nepostojećeg benda Felony u pesmi Gangster Rock. Ova numera je i dan danas predmet pritužbi brojnih gledalaca ali sam je ja pronašao kao veoma interesantnu i dobru pesmu, plus veoma dobro režiranu i uklopljenu sa ubistvom koje se za vreme muziciranja dešava u okolnoj šumici.


Najveći problem filma je ipak njegov tempo koji je povremeno spor i priča koja se često rasplinjava baveći se nebitnim likovima koji besomučno troše minute. Tako vidimo odnos direktora i njegove sekretarice, autostopiranje sestre koja dolazi u grad, aktivnosti školskog policajca ili (opet) ljigavu pesmicu na gitari. Graduation Day poseduje i čitav niz nerezonskih ponašanja likova koja su tako svojstvena B slasherima tog vremena ali su neka od ovih ponašanja toliko užasna da su urnebesna (brijanje nogu u školskom umivaoniku).


Graduation Day je jednostavan i gledljiv slasher film koji će funkcionisati do onog trenutka dok ne počnete da postavljate bilo kakva pitanja i potpitanja vezana za razloge ili logiku. Ukoliko to počnete neće biti kraja a film će vas definitivno razočarati. Moj savet je da se prepustite sasvim prosečnom tadašnjem filmu gde nepoznati ubica masakrira tinejdžer(k)e, uživate u dobrim delovima i odličnoj retro atmosferi a zanemarite slabe segmente, kojih poprilično ima.

+ izuzetno dobro režirane i napete scene
+ povremeno odlična atmosfera i lokacije
— radnja koja se često rasplinjava
— mlađi glumci, dijalozi i ponašanja
— nedovoljno vidljiva ubistva


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

5 comments:

  1. Jedva čekam opis Hannibal holocaust-a, koji će, nadam se, biti nakon meseca ispunjavanja želja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biće brže, pa i ovaj tvoj predlog je želja :) Biće opis do kraja meseca!

      Delete