Sunday, October 18, 2015

The Visit (2015)


Režija: M. Night Shyamalan
Uloge: Olivia DeJonge, Ed Oxenbould, Deanna Dunagan
Pogledajte još: Hansel & Gretel (2013)

Na predlog više čitalaca pogledao sam ovaj „pritajeni hit” koji je zvanično deklarisan kao horor komedija. Zašto je ovo etiketirano odrednicom „komedija” nikada mi neće biti jasno jer osim nekoliko (polu)duhovitih repovanja u filmu nema nijedne druge komične ili barem duhovite scene. Mnogo važnije od ovoga je da The Visit predstavlja najnoviji film eminentnog M. Night Shyamalana, poznatog po filmovima The Sixth Sense, Signs, The Village i The Happening, između ostalih. Gospodin Shyamalan je vrlo cenjen autor čiji brojni filmovi su doživeli hvalospeve i publike i kritike ali je njegova karijera od sredine prošle decenije krenula silaznom putanjom.


The Visit bi trebao biti Shyamalanov povratak na stazu uspeha ali mi se čini da mu to ipak neće poći za rukom. No, posmatrajući raznorazne recenzije diljem interneta očigledno je da su a) pojedini filmofili oduševljeni viđenim i pogledano oberučke nagrađuju najvišim ocenama, ili b) dobili su dobru lovu da hypuju skoro pa prosečan film. Ja glasam za ovo drugo, mada je činjenica da ima raznih ukusa. Ovu recenziju pišem ne iz pozicije fana dotičnog režisera već isključivo iz pozicije ljubitelja horor filmova.


O čemu se ovde radi? The Visit je snimljen kao found footage film a pre nego što počnete da prevrćete očima moram reći da to ovde i nije tako loše. Iako su nam svima dozlogrdili filmovi snimljeni jeftinom i mutnjikavom kamerom od koje se dobija morska bolest u ovom filmu je odlično pogođen stil snimanja i vrlo odgovara njegovoj radnji. Razlog za dokumentarni stil je pronađen u prvoj poseti dvoje klinaca baki i deki koje ranije nikada nisu videli jer je njihova majka demonstrativno napustila svoj dom kada je pobegla s njihovim budućim ocem.


Petnaestogodišnja Becca i njen trinaestogodišnji brat Tyler odlaze na jednosedmični trip na selo dok njihova majka uživa na krstarenju sa novim dečkom. Vaspitne metode ove majke se ne ogledaju samo u ovome već i u nečem mnogo važnijem za ovaj film: ona o svojim roditeljima nikada nije pričala svojoj deci, nije ih opisivala, niti im pokazivala njihove fotografije. Do čega to može da dovede videćete u nastavku filma The Visit a sve što budete videli Becca beleži svojom kamerom jer je utripovala da snima porodični dokumentarac.


Razlog za snimanje svega i svačega ovde „pije vodu”, iako se i ovaj found footage susreće sa neizbežnim problemom podžanra a to je da se kamera drži čvršće nego svoj život. Kada počnu da otkrivaju da sa babom i dedom nije baš sve u najboljem redu klinci odlučuju da istražuju zabranjene im prostorije i delove imanja a u finalu filma prisustvujemo još nerealnijim snimcima. Ako ništa drugo pri gledanju The Visit vas neće pripasti muka od kamere jer je dotična prilično mirna, često i fiksirana, ako izuzmemo nekoliko akcionih scena.


Najveći plus filma su definitivno Becca i Tyler koji su vrlo simpatični, savršeni u svojoj nesavršenosti i ozbiljni u svojoj neozbiljnosti a odlično glume to što treba. Film obiluje brojnim crticama iz njihovog života i mnogim scenama koje obogaćuju film i čine da zaista verujemo kako gledamo snimak nastao u rukama jedne dobre tinejdžerke. Nisu mi najjasniji neki detaljivezani za Beccu ali pozdravljam odluku da se u glavne uloge stave klinci umesto za found footage standardne grupe odvratnih i razvratnih mladića i devojaka.


Ništa manje ubedljiviji nisu ni baba i deda a posebno efektna je stara gospođa čije ludilo i promene raspoloženja su dostojni čak i mnogo strašnijeg filma. Kuća babe i dede, kao i cela lokacija sela u Pennsylvaniji, su odlično izabrani a snežni ambijent doprinosi stvaranju jezivije atmosfere. Posebno su jezivi neki noćni kadrovi u dnevnom boravku, kada klinci izađu iz svoje sobe i pored zabrane izlaska i kućnog policijskog časa koji nastupa svake večeri posle 21:30.


The Visit ima i dosta problema. Povremena neefikasnost se gotovo podrazumeva (kao kod većine modernih horor filmova a found footagea pogotovo) ali se podrazumevaju i „jeftini” načini plašenja gledalaca. Osim nekoliko zaista jezivih scena ostatak se svodi na iznenadne zvukove iz mraka ili napadna režanja/vrištanja u kameru, što postaje moda poslednjih godina i decenija, od kada horor filmove rade netalentovani autori. Ovo je posebno čudno u slučaju The Visit jer je Shyamalan dokazao da zna i može da stvori jezive scene. 


Pošto je The Visit PG-13 film u njemu nema krvi ali ima takvih gluposti kakve su nabijanje (daprostite) fekalija u lice, obilna povraćanja i slično. Lično mislim da dotične gadosti nemaju veze sa pravim hororom ali je izvesno da ćemo se u cenzurisanim filmovima u godinama koje slede nagledati svakojakih gadosti ali golih grudi i krvi nećemo, čisto da se ne pokvare (američka) deca. Specijalni efekti u ovom filmu nisu bogati ali su funkcionalni a finale nije previše rastegnuto što je svakako dobro i deluje realnije.


Ostaćete uskraćeni za moja brojna zakeranja filmu, počevši od nekih stvari vezanih za sam uvod pa do finala, jer bi svako otkrivanje detalja (makar kroz zamerke) pokvarilo ugođaj onima koji još nisu pogledali film a to planiraju da učine. Film ima dosta nerazjašnjenih i nelogičnih stvari ali što je zanimljivo - one nisu toliko vezane za dva glavna lika filma (Beccu i Tylera). Lično mi priča nije bila baš najubedljivija i ako želite da se u nju uživite morate biti spremni na mnogo slučajnih koincidencija.


The Visit možete pogledati ako ste toleranti na found footage stil snimanja ali ništa nećete propustiti ni ako ga preskočite. On ima efektnu i jednostavnu ali priču na staklenim nogama, te samo ovlaš očešanu poruku o porodici i odnosima unutar nje. Ono najbolje što The Visit donosi je dvojac tinejdžera u glavnim ulogama i ako se desi The Visit 2, što je zbog zarade ovog filma vrlo moguće, jedina stvar zbog koje bih ga pogledao su upravo njih dvoje.

+ Becca i Tyler
+ jeziva baka
+ nekoliko jezivih scena
— nelogičnosti i nejasnoće
— određeni broj „horor” scena


 Ocena: 6/10







Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

6 comments:

  1. Čitajući opise filmova na tvom blogu, primetio sam da novijim filmovima najviše zameraš na nelogičnošću i neoriginalnošću, što i jeste najveći problem.
    Što se tiče samog The Visit-a, meni je za drago čudo bio smešan.Možda zato toga što sam ga gledao u bioskopu, pa su me reakcije ljudi dodatno nadraživale da se smejem. S druge strane Tyler je izuzetno harizmatičan i duhovit, i smatram da nije glumac za horore. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neoriginalnost je opšta boljka današnjih filmova a posebno može da smeta starijim gledaocima. Mlađim gledaocima to nije prevelika mana filma ali se oni moraju informisati da postoje bolji filmovi na sličnu temu. Tyler (u paketom sa sestrom) upravo jeste za horor filmove i svojom neozbiljnošću me podseća na dečije horore koji su bili popularni 80-ih godina. Baš me zanima na koje scene se publika u bioskopu smejala pa bi mi bilo drago da ih navedeš :) Unapred hvala!

      Delete
  2. Pa ovako:Publika se smejala upravo Tyleru i njegovim "ispadima". Decak ima tu harizmu , da kad god nesto izjavi , to se pretvori u neku dobru foru. Obicno su to neke sarkasticne recenice, kojih se ni ne secam bas najbolje. A i one scene sa fekalijima su izazivale razliciti reakcije , kod nekih gadjenje, kod drugih šok, dok je trecima sve to bilo smesno. :)

    Polako ucim od tebe. Uvodis me u svet 80-ih. Moram ti priznati da Fear Island od pre neki dan gledam totalno drugim ocima. Sebe smatram izuzetno tolerantnim kada su u pitanju horor filmovi nafilovani kliseima. Medjutim, polako otvaram cetvore oci, i postajem strozi. :)

    Ja npr. imam filmove koji su mi se svideli zbog svog kvaliteta i ostalih predosti. S' sruge strane imam filmove koji su mi nekako dragi (najcesce zbog likova i lokaliteta), e sad ne znam da li sam jedini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. "...kod nekih gadjenje, kod drugih šok, dok je trecima sve to bilo smesno. :)" E ako im je to bilo smešno ja bih svakome zafrljačio „čokoladnu” pelenu u facu pa da se svi slatko smejemo :) Možda je to vrhunac komendije, ko zna. Ih, da je još u filmu koja psovka... Neki gledaoci tad ne bi skidali osmeh s lica!

      "Fear Island od pre neki dan gledam totalno drugim ocima." Žao mi je što jedan vrhunski film sada posmatraš kao prosečan ali to je bila moja dužnost kao horor kritičara :) Ne posmatraj moj opis kao jedini ispravan jer postoje gledaoci sa različitim ukusima. A i neukusima. Zamisli kada čak postoje gledaoci kojima je Wrong Turn omiljeni film :)

      Delete
    2. Khm Khm zamisli kad je Pogresno skretanje nekom drag film :)

      Fear Island i dalje smatram jako interesantnim filmom, kao npr. Death Do Us Part, filmovi koji ti ne daju da dremas ni sekunde. Knock Knock, takodje. Fear Island gledam drugim ocima u smislu da sam sagledao i mane filma, a ne samo vrline. Kada filmove gledamo kao kriticari, realno, svaki ima svoje mane. Neki imaju nedostatke u ogromnoj dozi, drugi u manjoj.

      Meni je recimo Fear Island mnogo drazi od The Visit-a. :)

      Ne znam da l' si gledao Run Lola Run (1998) , ako nisi, pod hitno ga pogledaj. Film po meni vrca od originalnosti. Nisam nikad cuo za neki slican. Pogledaj ga onako za svoju dusu. Triler, al' nema nikave elemente horora, tako da necemo citati opis. :)


      Delete
  3. JEZIVA BAKA!!!HAHAHHAHHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Sto ne napisa ime glumice u fazonu da je dobro odglumila kao sto si za klince? :D :D :D

    ReplyDelete