Sunday, March 13, 2016

Night Line (2015)


Režija: Marko Backovic
Uloge: Dragan Micanovic, Jelena Petrovic, Marta Bjelica

Do sada nisam opisivao kratke horor filmove ali evo izuzetka koji je to zaslužio zato što je u pitanju - domaći film. Videću kakve će biti reakcije čitalaca na opis ovog filmčića pa je moguće da ću u budućnosti obratiti veću pažnju na slične. Night Line je najnoviji short/mystery/thriller film (sa dodatkom horora) Marka Backovića, veoma talentovanog autora koji se podjednako dobro snalazi ispred kamere (Naprata), iza nje (više kratkih filmova) i kao scenarista/autor priče (Mamula). U ovom slučaju Marko je režiser i koscenarista a na pisanju mu je pomogao Marko Jocić, direktor Viktorija Filma koji je koproducirao Night Line.


Ne treba biti redovni gledalac kratkih filmova pa zaključiti kako je svedena minutaža (najčešće od 5 do 20 minuta) nedovoljna za iole smisleniju priču ili bilo kakav detaljniji razvoj likova. Ukoliko ste gledali neki od poznatijih omnibusa koji u sebi sadrže mnogo kraćih segmenata (najpoznatiji ovakav film poslednjih godina je The ABCs of Death) svakako ste uvideli da je odvojeno vreme po segmentu dovoljno tek za neki (ne)uspeli štos, vizuelni trik, naprasnu bizarnost ili brzopoteznu sprdačinu/parodiju.


Ni Night Line naprosto ne može biti mnogo drugačiji ali za to nikako ne treba kriviti autora filma već isključivo nedovoljnu minutažu. Desetominutno trajanje filma (15 minuta sa špicama) je nedovoljno za bilo kakve uvode i razrade pa već u prvim kadrovima saznajemo za jednog muškarca koji je u potrazi sa svojom dragom. Ostaje nepoznato da li je dotični alarmirao organe reda i zašto sam vrši noćnu potragu po gradskim autobusima; sve što vidimo je da dotični lepi oglase o nestaloj osobi po autobuskim stajalištima i ostalim prometnim mestima u gradu.


Kada bude uočio sumnjivog čoveka sa kapuljačom prati ga sve do podzemnih katakombi kada sledi šok i za njega i za gledaoce ali i preokret koji je zapravo glavni adut filma. Preokret jeste neočekivan ali su slični završeci viđani u horor filmovima. Ipak, čak i ovako skraćena priča veoma dobro funkcioniše, film jeste misteriozan, napet i nepredvidiv a finale je nedvosmisleno, ma koliko vam na prvi pogled delovalo nejasno. Glavna mana filma je vezana upravo za pomenuto finale jer mislim da bi drugi ambijent završne scene, ili eventualno barem osvetljenje, mnogo više odgovaralo samim dešavanjima na ekranu.


Film tehnički deluje prvoklasno, da ne kažem svetski. Visoka rezolucija, odlična fotografija, vrhunska režija, perfektna kamera i efektna montaža - sve ovo doprinosi utisku da gledamo neki film koji je snimljen u mnogo bogatijoj zemlji, zemlji u kojoj se mnogo veća sredstva odvajaju za snimanje čak i ovako kratkih filmova i zemlji koja ima kudikamo bogatiju tradiciju u snimanju horor i triler filmova od naše. Film sadrži nekoliko veoma originalnih kadrova a iako se dešava na relativno mračnim lokalitetima nije zamoran i težak za praćenje.


U glavnoj ulozi se pojavljuje Dragan Mićanović, sada već prilično iskusni horor glumac. Njegova njuška i sveukupna pojava su vrlo pogodne za ovakav film tako da se može reći da je njegovo angažovanje na ovom filmu pun pogodak. Primetno je da mu engleski jezik nije maternji ali sam viđao i slabije filmove na ovom polju; uostalom, uvek je bolje snimati film na svetskom jeziku ukoliko vam je cilj prodor na svetsko tržište, bez obzira koliko je kvalitetan izgovor likova. Svet (a pogotovo prekookeanska casual publika) ne voli da gleda titlovan film i sa tim se naši filmski radnici moraju pomiriti.


Film ne sadrži mnogo linija teksta pa će ono što je izgovoreno moći da razumeju i oni koje ne barataju baš najbolje engleskim jezikom. Ne bi bilo loše razmisliti i o pravljenju prevoda za ovaj ali i za buduće domaće filmove koji će biti snimljeni na engleskom jeziku, makar ukoliko je autorima i producentima cilj da prosečna domaća gledalačka publika pogleda njihov rad. Sitnica koja može biti pomalo smešna (ali isključivo gledaocima sa ovih prostora) su snimci domaćih TV stanica koje sve odreda emituju program na engleskom jeziku ili oglasi koje lik lepi po Beogradu sa natpisom „Missing...”. Naravno, drugačije nije moglo.


Ostali likovi u filmu su epizodisti koji ništa ne izgovaraju, počevši od barmena (Marko Jocić himself) pa do devojaka koje su plen misterioznog čoveka u kapuljači. Devojke su (barem meni) nepoznate mlade glumice a jedina koja je eminentna je Jelena Stupljanin. Ostaje žal što se makar u epizodnoj ženskoj ulozi nije našla Ivana Bogdanović (Ivana iz Naprate) ali se zato našla u ulozi jednog od producenata. Jedan od aduta filma je i ambijent: iako Beograd na prvi pogled nije pogodan za jedan ovakav film autori su pronašli neke lokacije koje su kao stvorene za stvaranje jezivih scena nabijenih atmosferom.


Ipak, Night Line nije strašan film, niti mu je to bio cilj, ali definitivno je jasno da bi ova ekipa bila u stanju da snimi i takav film ukoliko bi se pronašao neko ko bi sponzorisao taj projekat. Ovo je i primarna svrha Night Line filma - da služi kao filmski CV, kratki pokazatelj šta i koliko ovi ljudi mogu i kao mamac za potencijalne finansijere. Čak i ovo što se vidi u Night Line bi se bez problema moglo dodatno razraditi i produžiti do jednoipočasovnog trajanja a nije nemoguće da će se to jednog dana zaista i dogoditi. Svedoci smo da je snimljeno mnogo filmova po kratkim pokaznim niskobudžetnim projektima pa držimo palčeve i ovim momcima da im to pođe za rukom.

+ tehnički gotovo besprekoran film
+ režija, fotografija, kamera, montaža
+ misterija, ambijenti, Dragan Mićanović
— vizuelno „nejasna” poslednja scena
— suviše kratko trajanje i nerazrađenost


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

8 comments:

  1. Vau bas je brutalan poster. Postoji li veci format ?

    Prija ovo osvezenje sa kratkim filmom. Da li moze da se pogleda negde?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam siguran da postoji veći poster... Ko želi da pogleda film neka se javi u privatnoj poruci, preko sajta ili facebook stranice.

      Delete
  2. Film je osveženje i nešto novo kad je u pitanju horor film u Srbiji. Nije uobičajen, orginalan je i ima priču, koja jeste kratka ali jasna.
    Na skali od 5-10, ocena 9

    ReplyDelete
  3. Odgledao. Ali ocekujem i dugometraznu verziju, jer iako je ovo dobro, treba tu jos da se razradi prica. :)

    ReplyDelete
  4. bome kako kazu Svetski ! :)
    Svidja mi se. Mislio sam da je nesto onako amaterski tj. B produkcija, ali bas od samog pocetka pogodak, uvodna spica, gluma (odmah me podseti ona glavnog glumca The walking dead, neznam sto), kamera, osvetljenje, zvukovi onaj preokret sukob sa samim sobom. Mislim da treba podsticati domacu kinematografiju u nekom drugom pravcu dalje od domacih sapunica, ratova, psovki u svakoj recenici ...
    Ako treba ocena 9+ (nije mi se dopala vriska devojke nekako nasilu vristi:)

    ReplyDelete
  5. Vise mi se dopalo ovo od pojedinih horor trilera, ako tako mogu da nazovem, novijeg datuma koji su izbledela kopija velikih naslova. Svaka cast

    ReplyDelete
  6. Upravo odgledao, zanimljiv horor film, nema jumpscare-ova sto mi se dopada ali mislim da bi trebao da bude jos jeziviji. Ostavlja osobu da misli o tome sta je odgledao, dozvoljava neku interakciju, vidim vec dva nacina da se tumaci kraj. Glavna mana previse kratak, 20ak minuta bi od ovog filma izvuklo najbolje,
    I razumem teznju ka stranoj publici ali ne znam da li mi se dopada engleski ovde.

    ReplyDelete
  7. Ono sto je po meni mana je da je film isuvise tih, Micanovicevi monolozi se bas slabije cuju i ja sam imso problem sa razumevanjem njegovog teksta. Iako razumem potrebu za engleskim, ja ne mogu da se naviknem na ovakve trendove. Jednostavno sam protiv i uvek mi neprirodno zvuci. Inace, Micanovica gotivim jos od Tockova, mislim da je zasluzio jos bolju karijeru.
    Pozitivne strane su pored.njega ove sto je Hororsf naveo u vezi kamere i rezije, a po meni je twist ipak ocekivan i predvidiv - ali kad neko pogleda stotine horora malo sta moze da deluje neocekivano :-(
    U svakom slucaju, pozdrav za autore filma, ovo je Srbija i verujem da je teze snimiti i 10 minuta zanrovskog filma nego popeti se na Mont Everest u japankama i kupacim gacama...

    ReplyDelete