Tuesday, April 26, 2016

Little Dead Rotting Hood (2016)


Režija: Jared Cohn
Uloge: Eric Balfour, Bianca A. Santos, Romeo Miller
Pogledajte još: Red Riding Hood (2011)

The Asylumu se mora priznati jedno: često se dešava da imaju veoma originalne nazive svojih filmova. Pa ko to ne bi pogledao horor film naslova Little Dead Rotting Hood? Dobro, verujem da većina gledalaca ne bi (pogotovo ako bi videli ima produkcijske kuće) ali je zato tu vaš „cenjeni” recezent da film pogleda umesto vas i proveri da li se (kojim čudom) u njemu krije išta dobro i zanimljivo. Za početak, kad sam već spomenuo zanimljiv naslov, tu je i omot filma. Omot filma nije toliko zanimljiv svojim dizajnom već time što na njemu nema naziva produkcijske kuće. Konačno je i The Asylum počeo misliti na marketing i sakrivati svoje ime kako bi se neobavešteni kupci po marketima i benziskim pumpama lakše odlučili da pazare njihove direct-to-DVD filmove.


Nakon kraćeg prologa u kome se upoznajemo sa postojanjem famozne „crvenkape” doznajemo za postojanje jednog malog gradića na obroncima šume. Gradić k'o gradić a šuma k'o šuma, ali tu je čopor vukova koji počinje da kolje po kućama ili napada usamljenike na obroncima šumarka. Jedan zaklani klinac - redovna pojava, dvoje - šerif se namrštio, troje - „ovo je izgleda nešto ozbiljno”, pomisli šerif, četvoro - kud baš sad za vikend da se to desi kad je (razvedeni, ofkors) šerif isplanirao vikend sa svojim klincima, petoro zaklanih - eto ti specijalaca. No, kako se broj zaklanih po kućama i grmlju bude povećavao sve su manje šanse da su u pitanju horde sasvim običnih vukova: osim što se leševi suviše brzo gomilaju neobično je i da se vukovi spuštaju u urbana naselja. Neko reče a ostali kad su pogledali u nebo i videli pun mesec to prihvatiše: u pitanju je vukodlak i protiv njega se ima boriti kako se zna i ume.


Kao što „zdrava logika” i nalaže meštani naoružani karabinima, sačmarama i bacačima plamena krenuše još za vreme mrkle noći u gustu šumu i ne ubiše zlotvore ali se većina i ne vrati iz šume. Oni što preživeše svoje iskustvo iz šume ne mogaše nikom ispričati. Mislim, mogli su, ali u izveštaju za federalce nije dobro spominjati vukodlake, zombije i nečastive spodobe, barem ukoliko želite ostanak u službi. Little Dead Rotting Hood je, kao što ste mogli nazreti i u ovom sižeu uvoda, dosta zbrkan i nedefinisam film koji eksploatiše razne ideje i elemente u cilju zadovoljenja najširih masa i modernih trendova u ovakvom podžanru filmova. Naravno da niko iz te pomenute mase neće biti zadovoljan viđenim ali verujem i da većina neće biti potpuno razočarana: Little Dead Rotting Hood je prosečan film niže TV produkcije, veoma sličan boljim SyFy ili The Asylum naslovima ali i dalje nedovoljno dobar da se nađe u vrhu (gde, kaže većina, za sada suvereno stoji Sharknado).


Film je pre svega gledljiv, ukoliko snizite kriterijume nećete imati čak ni nekih prevelikih zamerki i nećete videti scene na koje ćete se grohotom nasmejati (ne zato što su one zamišljene kao smešne već zbog velikih propusta ili nečeg drugog što je rezultat budžeta ili nestručnosti autora). Fotografija je veoma dobra, kamera najčešće zadovoljavajuća, životinje prelepe, pojedini ambijenti veoma efektni, određeni efekti podnošljivi a šuma veoma dobra za jedan film ovakvog tipa. Uz korektnu glumačku postavu (za ovaj nivo filma) to je to što se tiče pozitivnih stvari u Little Dead Rotting Hood. Negativnih stvari je na kantaru gotovo podjednako što je dovelo do sasvim logične krajnje ocene. Kao najveću manu filma pronašao sam zbrkanu priču u kojoj nije uvek jasno zašto se nešto dešava, kako i na koji način a i mnogi likovi u njoj nemaju svoju svrhu ni funkciju. Na stranu sporedni i nebitni likovi ali i sama Crvenkapa je ovde ubačena samo fore radi.


Crvenkapa je više vizuelno potrebna ovom filmu jer vukovi nisu dovoljno atraktivni. Kad sam već kod vukova moram reći da su u određenom broju scena vukovi zapravo psi ali bolje je i tako nego da su vukovi animirani. U tim akcionim scenama (u scenama napada i klanja) osim toga što zapravo gledamo pse mnogo je bitnije što montaža nije na zavidnom nivou i što se često dešava da nedostaje nekoliko kadrova. Problema ima i kod postupaka likova ali da li to uopšte ima svrhe zamerati jednom The Asylum filmu kad slične ili iste (pa i gore) stvari vidimo i u kudikamo kvalitetnijim filmovima. Ono što film ovog ranga nikako ne bi smeo da dozvoli sebi a to uporno čini je upotreba kompjuterskih animacija. Animacije su podnošljive u slučaju finalne karakondžule ali je u nekim ranijim slučajevima (scena u nedovoljno ubedljivoj „studio” pećini) veoma slaba. Za utehu je da u filmu nema eksplozija jer je poznato da su one najslabije kod ove produkcije.


Nešto što mi je smetalo više od oslabih animacija je izbor Erica Balfoura (Backcountry, Dinoshark) za ulogu šerifa. Ovaj zalizanko promuklog glasa je pogodniji za ulogu mafijaša ali možda se delatnosti policije i kriminalaca u tom podneblju mešaju u određenom procentu, ko bi ga znao. Bolji izbor bi bio stavljanje Patricka Muldoona (Finders Keepers, Ice Spiders) u ulogu šerifa a ovako je on samo u ulozi (polu)komičnog šerifovog pomoćnika. Bianca A. Santos (Ouija) je u ulozi Crvenkape vizuelno privlačna ali joj scenarista nije omogućio da se ovom ulogom previše ponosi. Sporedni likovi u filmu nisu za dugo pamćenje a neki mlađi ženski likovi su tu samo da pokažu svoje grudi i da odglume scene seksa, čisto da se u bućkurišu svega i svačega nađe i ponešto za napaljene gledaoce. Završetak filma je dosta očekivan, neubedljiv i otvoren a da li će nastavka filma biti ostaje da se vidi.


Little Dead Rotting Hood je tek podnošljiv niskobudžetni horor film, relativno prijatan za oko ali problematičan sadržinski. On predstavlja nedovoljno uspešan miks raznoraznih horor elemenata a umesto da bude bajkovit i da priča priču o nekakvoj Crvenkapi zapravo se bavi vukodlacima. Upravo ljubitelji werewolf filmova u ovom filmu mogu naći najviše razloga za uživanje ali samo ukoliko smanje očekivanja i ukoliko su tolerantni na nisku TV produkciju.

+ prilično gledljiv The Asylum film
+ ambijenti, priroda, „vukovi”...
— ...ali je priča veoma konfuzna
— Crvenkapa je zapravo suvišna
— animacije; šerif; završetak


 Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment