Thursday, April 28, 2016

Vacancy 2: The First Cut (2008)


Režija: Eric Bross
Uloge: Agnes Bruckner, David Moscow, Scott Anderson
Pogledajte još: Vacancy (2007)

Vacancy 2: The First Cut spada u grupu apsolutno nepotrebnih nastavaka filmova koji su doživeli komercijalni uspeh ali inicijalno nisu zamišljeni kao filmovi koji bi se nastavili. Budući da je Vacancy 2007. godine završen tako kako je završen (čitaj: nastavljanje radnje nije bilo moguće, barem ne na logičan način) rešenje je pronađeno u - prequelu. Scenario za film je opet napisao Mark L. Smith, režija je dodeljena malo poznatom Ericu Brossu, angažovana je manje atraktivna (jeftinija) glumačka postava a snimljeni materijal je neambiciozno izbačen na tržište u formi direct-to-DVD filma, čisto da se dodatno izmami novac od fanova prvenca.


Dakle, zvanični uvod filma ide ovako: u aprilu 2007. godine vlasti su zatvorile motel Pinewood a tokom pretresa je pronađeno više od 200 video kaseta sa snimljenim ubistvima. Najstarija pronađena traka datira iz septembra 2004. godine a Vacancy 2: The First Cut prikazuje upravo materijal sa nje i stradanja prvih žrtava ovog motela. Okej, to bi sve bilo u redu da je Vacancy 2 found footage film (ipak Bogu hvala što nije) ali u ovakvoj formi kako je snimljen nije baš najjasnije ko pripoveda to što mi gledamo i na osnovu kojih podataka. Recimo, sve počinje dogodovštinama sveže venčanog bračnog para koji skoro da upražnjava seks dok se vozi Corvettom kroz mračne i krivudave šumske predele. Ovaj par svoje seksualne nagone zadovoljava upravo u jednoj od soba Pinewood motela, ubrzo odlazi iz njega ali ovaj naizged nebitni događaj (plus jedan koji je usledio) inicira sva dešavanja koja slede, uključujući tu i ona iz Vacancy 1.


Naime, onaj kamiondžija, upravnik motela i njegovi pomoćnici dolaze na ideju da se snimanje zločina debelo isplati a u tu svrhu koriste poremećenog umobolnika kome za zločine ni ne treba novac jer u njima naprosto uživa. Kada u motel stigne tročlana ekipa putnika spektakl može da počne a ono što u narednim scenama posmatramo veoma liči na uvod prethodnika. Za razliku od Davida i Amy koji su se vraćali sa porodičnog skupa Jessica i Caleb putuju kod svoje porodice a razlika je i u tome što imaju trećeg člana - tamnoputog Tannera. Veoma brzo ova ekipa primećuje da je snimana i nadgledana ali i zaključuje da beg iz motela naprosto nije moguć. Počinje borba za goli život, borba u kojoj može biti samo jedan pobednik i borba u kojoj svaki pokret predodređenog za smrt ima biti ovekovečen na video traci a zatim prodat izopačenim mušterijama.


Vacancy 2: The First Cut nakon svog uvoda prekida da ide linijom prethodnika, donosi raznovrsniju radnju, postaje veoma napet, dinamičan i - gotovo dobar film ali samo pod jednim uslovom. Taj uslov je da ga posmatrate izolovano, dakle kao usamljen film a ne nastavak ili prethodnik Vacancyja iz 2007. godine. Samo tako ovaj film može biti gledljiv i u njemu možete uživati a ukoliko ga budete posmatrali onako kako su autori zamislili nastaće problemi. Uvod filma je dosta dobro i zanimljivo osmišljen ali kompletan tok filma, njegova dinamika, mesto odvijanja, ambijent i završetak ne odaju utisak da gledamo nešto što je prethodilo prethodnim događajima. Umesto da gledamo nešto što je diskretnije, nerazrađenije i što više liči na snimke sa kaseta koje smo gledali na TV ekranima u Vacancy mi gledamo spektakularniju radnju koja se odvija i na otvorenom i u komšiluku, masovnu borbu sa mnogo žrtava, dakle nešto što više priliči nasledniku nego prethodniku.


Dodatni problem je i završetak filma koji ne ostavlja prostora za nastavak tj. dešavanja iz filma Vacancy. Ovome se verovatno pribeglo kako bi film zadovoljio podrazumevane forme, standarde i završetak kakav bi trebalo da ima gotovo svaki film a direct-toDVD filmovi se te forme još striktnije drže. No, time je učinjena velika šteta za fanove originala jer se dve priče naprosto ne mogu povezati a nastavak ovih i ovakvih dešavanja se čini gotovo nemoguć. Problem je i što producenti nisu obezbedili jedinog glumca koji je morao igrati u Vacancy 2 a to je uvrnuti upravnik motela (igrao ga je Frank Whaley). David Moscow u ulozi upravnika Vacancy 2 je dobar, možda i bolji od Franka, ali Frank je ostao kao upečatljiv karakter originala (verovatno i više od jedne Kate Beckinsale) i ukoliko se nije moglo obezbediti njegovo učešće sa snimanjem filma nije ni trebalo otpočeti.


Sam film je upadljivo inferiorniji u odnosu na prethodnika a to se najviše primećuje u tehničkom smislu. Kamera je jeftinija a primećuje se i „jeftiniji” kamerman/režiser kao i svedeniji budžet filma u kojem izgleda da nije bilo love za stalak kamere pa se ona veoma često bezrazložno ljulja. Boje su ispranije, mutnije, ambijent se ne koristi koliko bi trebalo (ili je autor mislio da je dovoljno eksploatisan u originalu), likovi imaju nekoliko veoma glupih postupaka a film sadrži dosta dobrih, krvavih i brutalnih ubistava; srećom po većinu gledalaca na brutalnostima se ovde nije štedelo. Glumci koji su angažovani da igraju ekipu iz motela su mnogo bolje izabrani od ekipe putnika nenamernika koji su klasično topovsko meso nekog slasher horora. Dok mi je iz ekipe iz motela svako ostao u pamćenju većina ostalih likova mi je veoma brzo izvetrila, čak i lepuškasta Agnes Bruckner u ulozi Jessice.


Gledanje ovog filma nije potpuno gubljenje vremena, pogotovo kada znamo da je u pitanju nakalemljeni niskobudžetni prequel koji ima minimalan značaj za nekoga kome se svideo original. Ukoliko ste neko ko nije fan originala, ili ga niste gledali uopšte, veće su šanse da vam se Vacancy 2 svidi. Ostali mogu ovde pronaći minimalno proširivanje originalne radnje ali u ne baš dobrom pravcu, nešto dinamike i napetosti a sve to filovano brutalnim ubistvima.

+ početak biznisa sa snimanjem ubistava
+ nekoliko brutalnih i krvavih ubistava
— loše osmišljena priča u odnosu na original
— neodgovarajuća dinamika i broj žrtava
— završetak; kamera; nema starog upravnika


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment