Saturday, June 11, 2016

Just Before Dawn (1981)


Režija: Jeff Lieberman
Uloge: George Kennedy, Deborah Benson, Chris Lemmon
Pogledajte još: Friday the 13th (1980)

Just Before Dawn je slasher film iz davne 1981. godine koji mi je nedavno preporučio jedan čitalac. Film svojevremeno nije postigao veliki uspeh ali je u decenijama koje su usledile stekao kultni status u nekim horor krugovima. Režiju filma je odradio Jeff Lieberman (Squirm, Satan's Little Helper) a uz pomoć dvoje nepoznatih scenarista pokušao je da stvori nešto drugačiji slasher film, iako je savršeno jasno ko mu je bio uzor. Just Before Dawn povremeno veoma podseća na Friday the 13th, ne samo zbog dešavanja već i po lokalitetu, ali je u nekim sitnicama mnogo zanimljiviji i kvalitetniji od svog izvikanog uzora. U svakom slučaju svim fanovima slashera savetujem da pogledaju ovaj prilično zaboravljeni film.


Zaplet ovog filma je veoma „komplikovan”, tipičan slasherski, i može da se objasni u jednoj rečenici koja sadrži petoro mladih ljudi, provod, šumu i ubicu. Dakle, pomenutih pet mladića i devojaka dovozi se svojim kamperom do središta šume kako bi uživali u vikend provodu na zemljištu jednoga od njih. Oni se sasvim očekivano oglušavaju o upozorenje šumara/šerifa da ne idu u tu zabit, ne uzimaju za ozbiljno preživelog učesnika masakra na koga nailaze i prave svoj kamp na čistini dok ih iz gustog rastinja posmatra par krvoločnih očiju. Krvoločne oči vole da u svojim rukama drže krvoločnu mačetu a neće proći mnogo vremena dok to brutalno oružje ne pronađe svoje mesto u rasporenom trbuhu prvog tinejdžera koji je prinudno poslat na večni počinak. Ono što dalje sledi sadržajno neće nikoga iznenaditi jer je u pitanju klasičan arsenal slasher aduta (miks ubistava i napetosti) ali nekoliko pozitivnih stvari sigurno hoće. Da sve ne bude savršeno tu je i nekoliko subjektivno-objektivnih zamerki.


Nema nikakve sumnje da je ambijent u kojem se dešava ovaj film njegov najjači adut. Film je sniman u Silver Falls State Parku a osim gustih šuma i uskih prilaznih puteva film sadrži i nekoliko prelepih kadrova vodopada čija zaglušujuća buka je u opštoj suprotnosti sa sablasnom šumskom tišinom u kojoj se jedino čuje šuštanje lišća ili svici. Šuma je sama po sebi dovoljno jeziva i u po bela dana a kako je tokom noći ne treba ni govoriti. Uvek sam se pitao kako se likovi mogu opustiti pored logorske vatre dok oko njih stalno nešto šuška, nešto miče, a Just Before Dawn u ovome ide toliko daleko da postaje gotovo neracionalan. Šuma osim guste vegetacije (i autentičnog krvoloka) poseduje i brojne objekte koji deluju veoma autentično, počevši od visećeg mosta pa do napuštene šumske crkve (koja je izgrađena upravo za potrebe ovog filma). Autor koristi ambijent do maksimuma i znalački ga eksploatiše u bezbroj scena, što će ceniti istinski ljubitelji dobre šumske atmosfere ali će zavisnici od dinamike pomalo spor i razvučen uvod pronaći kao veoma problematičan.


Tehnički standardi kod snimanja ovog filma (čitaj: tadašnja tehnika u kompletu sa skromnim sredstvima) idu mu u prilog jer sirova fotografija stvara veoma specifičan osećaj koji slabi ton još dodatno pojačava. Mislim da i loša kopija filma do koje sam došao ide ovome na ruku a koliko sam video iz iskustava drugih čak i Just Before Dawn DVD ne zadovoljava svojim tehničkim kvalitetima. Starije gledaoce će audio-vizuelni feeling podsetiti na VHS period a one mlađe gledaoce pozivam na strpljenje. Sledeće što pohvaljujem su likovi u filmu, mada ne svi. Dva glavna lika, momak i devojka, nisu mnogo maštovito osmišljeni ali su njihove transformacije veoma dobre i dešavaju se na opšte zadovoljstvo publike. Promene kod ovih karaktera su tolike da se njihove uloge potpuno menjaju a završni kadar ima težinu, simboliku i nosi motivacionu poruku u sebi. Ostatak mlađih likova je standardan za slasher žanr dok su sporedni likovi mnogo zanimljiviji i kvalitetniji. Najpoznatija faca u filmu je svakako nedavno preminuli George Kennedy (Creepshow 2, Death Ship) u ulozi šumara/šerifa.


Just Before Dawn osim odlične atmosfere pruža i zavidnu napetost tokom napada montruma ili tokom njegovog prikradanja kampu i potencijalnim žrtvama (odlična scena kupanja). Kako se film bliži svom kraju postaje sve napetiji (vrhunac je tokom scene na drvetu) ali, što je zaista šteta, i - manje spektakularniji na polju ubistava. Ukupno gledajući - Just Before Dawn je prilično slab u tom segmentu jer sadrži tek nekoliko efektnih ubijanja. Ostatak ubistava se dešava van gledaočevog vidokruga ili mu kamera čak ni ne prisustvuje. Ovo će biti porazno ukoliko filmove gledate isključivo radi brutalnosti i specijalnih efekata ali pretpostavljam da su skromna sredstva kumovala i ovome. Ne mogu da propustim pomenuti finalno ubistvo koje je poprilično neočekivano ali i veoma glupo a izgled monstera je sasvim zadovoljavajući. Preporučujem vam da pažljivo gledate sve uvodne scene filma jer vam one mogu dati odgovor u vezi ubice i pružiti jasniju pozadinu dešavanja. Ma koliko vam se činilo da su neke scene u filmu nebitne svaka ima svoju ulogu u formiranju kompletne celine.


S druge strane, ono što ovom filmu nije trebalo (a što nije proizvod skromnog budžeta) su neka neracionalna ponašanja likova i njihovi nerezonski postupci. Budite spremni na apsolutno bespotrebna razdvajanja, lošu samoodbranu i čitav niz raznoraznih klišea koji se u slasherima provlače do današnjih dana. No, imajte na umu sledeću stvar: ovaj film je sniman pre celih 36 godina kada klišei i nelogičnosti u filmovima i nisu bili toliko iritirajući jer su bili - novi. Ono što je definitivno i tada iritiralo su susreti sa nepoznatim bićem za kojeg junaci još ne znaju koliko je krvoločno. Sasvim očigledno prisustvo nekoga u pustoj šumi ne proizvode reakcije kakve bi se dale očekivati od normalnog i zdravog gradskog bića koje se nalazi na divljem i nepoznatom terenu, pa tako nakon što devojka napipa monstruma ili ga vidi u šipražju u sledećoj sceni ona se provodi uz muziku kao da ničeg čudnog nije ni bilo. Ovakve scene se ponavljaju u nekoliko navrata što je definitivno najveći problem filma.


Kao horor film Just Before Dawn je veoma dobar ali kao slasher on može biti razočaravajući jer ne sadrži dovoljno eksplicitna ubistva. No, ako niste isključivi slasher fan Just Before Dawn bi vam se mogao svideti a isto važi i za ljubitelje horora koji se dešavaju na šumskim lokacijama. Ovakvu šumsku atmosferu nećete dobiti u novijim ostvarenjima na sličnu temu a treba spomenuti i odličnu retro muziku koja dodatno pojačava jezu.  

+ odličan ambijent, odlična atmosfera
+ napetost; nekoliko scena za pamćenje
+ potpuna transformacija glavnih likova
— nelogična ponašanja nekih likova
— neeksplicitna i skrajnuta ubistva


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

6 comments:

  1. Jesi ikada gledao (ili bar cuo) za film The Forest iz '82?

    Meni je bio bas jadan, al' ambijent me je podsetio na ovaj film (koji mi je na listi za gledanje punih godinu dana), pa reko da te priupitam. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam čuo ali sada si me zainteresovao za njega :)

      Delete
    2. Ako ces ga gledati, necu ti prepricavati neki scene, al' ne ocekuj bukvalno nista od tog filma. Jedino dobro u The Forestu jeste sto se oseti (horor) smek osamdesetih, sve ostalo je vrlo mlako.

      Sto se tice slešera iz 80-ih, meni je pored Noći Veštica najbolji bio Prom Night (1980) sa Jamie Lee Curtis, taj film mi je bio baš strašan kad sam bio klinac, posle sam ga par puta ponovio i uvek bio dobar. Gledao si ga?

      Delete
    3. Kad si bio klinac? :) Znači pre par godina? :D Gledao sam ga davno, u kompletu sa Terror Train, mogao bih ga ponoviti...

      Delete
    4. Pre 8/9 godina, tako da si se prevario. A šta ćeš kad su čoveku od četeres' svi ispod 20 godina klinci, he he :D

      Delete
    5. E sad me nagrdi sa godinama, nije 40 nego 39 :) I to još samo nekoliko meseci :)

      Delete