Wednesday, October 18, 2017

The Absent One (Fasandræberne) (2014)


Režija: Mikkel Nørgaard
Uloge: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Pilou Asbæk

The Absent One (originalnog naziva Fasandræberne a produženog Department Q: The Absent One) je drugi po redu film u serijalu Department Q koji je 2013. godine započeo filmom The Keeper of Lost Causes. Drugi deo zacrtane kvadrologije nosi naziv The Absent One, nastavlja narativni, atmosferični i kompozicijski stil prethodnika iako se bavi potpuno drugim slučajem a (što je najvažnije) u većini stvari zadržava gotovo isti kvalitativni nivo. Naravno, i ovaj film je snimljen po knjizi a glavni likovi su već dobro poznati policajci Morck i Assad.


Njih dvojica su i pored sumnji, nepoverenja i odsustva bilo čije pomoći ipak dobili sve zasluge za spašavanje plavokose političarke (pogledajte prethodni film) a sada osim pohvalnice i aplauza kolega i šefa dobijaju i - sekretaricu, crvenokosu Rose. Ovaj trojac nema skoro ni minuta predaha jer njihovu pozornost privlači jedan nerešeni slučaj star više od dve decenije. Naime, tokom uviđaja samoubistva jednog starijeg čoveka policajac Morck saznaje da je dotični otac blizanaca koji su ubijeni od strane nepoznatih ljudi još 1994. godine (jedan od pokojnih je tom prilikom i silovan). Samoubijeni otac je tokom prethodnih godina sakupljao svakojake materijale o zločinu a sada ih je, skupa sa svojom mačkom, „ostavio” Departmentu Q na analizu i potencijalno odmrzavanje slučaja. Komplikovana i zamršena istraga vodi naše junake od tada prvooptuženog i osuđenog momka, preko drugih prisutnih ili umešanih u ta dešavanja (sve se odvijalo u elitnom koledžu ili okolnim šumama), do misterioznih beskućnika, uličnih narkomana i šefova vrlo moćnih korporacija i njihovih kompanjona... Sasvim očekivano - i ovaj put policajac Morck će izgubiti podršku nadređenih i biti prinuđen da istragu dovrši sam samcijat (sa tek kolegom i sekretaricom), baš onako kako njegovom usamljeničkom karakteru i odgovara...


S obzirom da smo nakon gledanja prethodnika već otkrili kakva je formula ovog filma veoma dobro znamo da će se zamršeni slučaj razrešiti, da će naši policajci uspeti da se iskobeljaju iz kandži veoma bogatih i duboko u zločin(e) upletenih bogataša ali i da će povratiti naklonost svojih nadređenih. Način odmotavanja priče je skoro istovetan kao kod prethodnika a to znači da paralelno pratimo dešavanja u sadašnjem vremenu i ona koja su se desila neposredno pre i nakon davnog zločina. Dve priče i nekoliko manje ili više nesrećnih sudbina će se ukrstiti pre finala ovog filma ali ono što ćemo pratiti do tada nije toliko napeto kao ono što smo gledali u The Keeper of Lost Causes. To je zbog toga što (uglavnom) niko nije zarobljen, što za razliku od prethodnika policajci nisu u trci sa vremenom a ničiji život nije u velikoj opasnosti (zapravo, postoji samo opasnost da se neki davni računi izravnaju pre suđenja). Takođe, za razliku od prethodnika ovaj film ne poseduje toliko scena koje bi mogle upasti u horor žanr, prvenstveno zbog toga što je slučaj na kojem rade glavni junaci potpuno drugačiji. Tek u nekoliko scena vidimo specijalne efekte, brutalnosti ili krv ali se može reći da je po ovome načinjen jedan korak unazad, što nije nipošto loše jer ovaj serijal i jeste triler sa nešto drugačijom definicijom jeze i užasa.  


Priča koju posmatramo je nešto nejasnija u prvih pola časa jer se gledaoci mogu malo pogubiti u nekoliko paralelnih niti koje se prate kao i u gomili nama nepoznatih imena. Srećom, veoma brzo sve dolazi na svoje mesto i možemo se prepustiti istrazi koju je pravo zadovoljstvo posmatrati, prvenstveno zbog zanimljivo ispričanih priča koje se dešavaju u razmaku od 20 godina a onda i zbog veoma uverljivog izgleda filma i glume. U odnosu na prethodnika ovaj deo serijala je nešto manje tmuran, mada mu tmurnosti, depresije i crnila svakako ne nedostaje. S obzirom na radnju filma (deo starih dešavanja se događa na koledžu a deo novih u bogataškim luksuznim domovima) kadrovi koje povremeno posmatramo nisu crni, sivkasti ili mračni. Međutim, ispod površine crnilo je dominantno, bilo da su u pitanju prikriveni zločini zaštićene dece bogataša u elitnim školama ili nesrećan život, tajne, nepoverenje ili traume koje pritiskaju one za koje većina misli da su sretni samo zato što su finansijski obezbeđeni do desetog kolena. Priča koju posmatramo poseduje osvrt na mnogo problema savremenog društa, počevši od zaštite maloletnih nasilnika čiji su roditelji bogati, preko načina funkcionisanja i ucena korumpiranih bogataša i političara, problema narkomanije, maloletničkih prava, pa do funkcionisanja pravde, problema migranata i na koncu - do porodičnih i bračnih problema. Zaista nije malo čak i za jedan dvočasovni film.


Likovi nesocijalnog, često samodestruktivnog ali oštroumnog Morcka i simpatičnog, uvek na usluzi Assada su i ovaj put na nivou mada stoji primedba da ništa više o njima ne znamo nego nakon završetka prethodnika. Nakon gledanja filma iz 2013. godine sam se ponadao da bismo u svakom sledećem nastavku mogli saznavati neke dodatne detalje o ličnom životu, istorijatu i drugim osobinama dvojice kolega ali pošto to ovaj put nije bio slučaj verujem da će slična situacija ostati i nakon narednih delova serijala. Sekretarica Rose koju karakteriše neuredna crvena punđa je vrlo dobrodošlo osveženje u tmurno podzemno sedište Department Q odeljenja a glumački nimalo ne odudara od visokih standarda koje je još ranije postavio ovaj danski serijal. Zanimljivo je da se u jednoj važnijoj sporednoj ulozi nalazi izvesna Danica Curcic koju zaista ne znam sa ekrana ili filmskog platna ali joj dajem punu podršku, ne samo zato što je veoma dobra glumica već i zato što potiče sa ex-Yu prostora. Dakle: ukoliko volite mračne i kvalitetne trilere i misterije, detektivske istrage prepune nasilja, brutalnosti, seksa i neveselih tema The Absent One je film za vas, kao i ceo serijal, uostalom.

+ odlična hemija između dvojice glavnih protagonista
+ vrlo uspeli vremenski isprepretani način pripovedanja
+ misterija koja se bavi mnogim savremenim temama
+ gluma svih karaktera u filmu; vrlo mračna atmosfera
— manje misterije i napetosti u odnosu na prethodnika


 Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment