Sunday, September 16, 2018

Escape Room (2017)


Režija: Will Wernick
Uloge: Evan Williams, Annabelle Stephenson, Elisabeth Hower
Pogledajte još: Riddle Room (2016)

Htedoh da skinem i pogledam jedan Escape Room iz 2017. godine u kojem četvoro prijatelja biva zatočeno u tami nepoznate lokacije iz koje mogu pobeći isključivo testiranjem svoje inteligencije i rešavanjem brutalnih zagonetki ali omaših pa skinuh i odgledah drugi Escape Room iz 2017. godine u kojem takođe četvoro prijatelja biva zatočeno na tajnovitoj lokaciji iz koje mogu uteći isključivo testiranjem svoje inteligencije i rešavanjem brutalnih zagonetki. Ne kažem da bi krajnji rezultat u slučaju gledanja prvoodabranog filma bio mnogo drugačiji ali ko zna, možda nekada pogledam i taj istoimeni film na koji sam se prvobitno nameračio.


Elem, četvoro prijatelja zaista biva zatočeno na nepoznatoj lokaciji, ma koliko to glupo zvučalo, a zvuči. Neposredno pre toga dvoje njih proslavljaše rođendan, on beše slavljenik a njegova devojka ne znaše kako da ga obraduje, kupovina poklona delovaše glupo, egzotična lokacija neatraktivno, putovanje neadrenalinsko a darivanje sebe u kasne sate suviše svakodnevno. Izbor pade na uzbudljivu igricu za koju je ona ničim izazvana tamo negde čula, našla vizit karticu, broj telefona, šta li, nebitno. Zašto da ne, reče slavljenik, i odmah pristade na adrenalinsku avanturu, povedoše sa sobom još jedan par, čisto da im bude još zanimljivije & uzbudljivije, uđoše u neki kombi koji ih zavezanih očiju, takva su pravila, odveze na neku tajnu lokaciju, već tu im beše pomalo sumnjivo ali nastaviše ipak igru. Jer takva su pravila. A onda se nađoše u prostorijama iz kojih sasvim očigledno nema bega, makar dok se ne otkriju brutalno-mehanički mehanizmi raspoređeni uzduž i popreko. Tako otprilike zvuči uvod koji zapravo i nije mnogo bitan jer su povodi za otpočinjanje brojnih Saw i Cube clonova uglavnom naivni i ne previše ubedljivi.


Dobro, niko i ne gleda ovakve filmove zbog uvoda već zbog zagonetki koje autorima filma omogućavaju da puste mašti i sivim ćelijama na volju a majstorima specijalnih efekata priliku da se razmašu u probadanju, komadanju i ostalom masakriranju neinteligentnih ili sporih zatočenika. U Escape Room zagonetke zaista i jesu pozitivna stvar, ako ne i jedina. Njihovo rešavanje inicijalno zahteva oštar um i izuzetnu moć zapažanja, prvenstveno u cilju otkrivanja kako glavolomka ili zamršeni mehanizam funkcioniše i koje pomeranje određenih predmeta uzrokuje dalju reakciju. Kada se to otkrije rešenje je uglavnom stvar egzekucije kao što je i egzekucija zamki prema likovima takođe potpuno očekivana i uglavnom brutalna. Zamke su pristojno maštovite, ne ekstremno teške i ne suviše brojne, čisto da ne bi gušile casual gledaoce ovog ionako ne predugačkog filma. U odnosu na gore pomenute filmove tj. uzore zamke su komercijalnije, kao da je napravljen korak unazad u odnosu na megapopularnu Slagalicu strave i kao da su autori svoj Escape Room namenili nekim manje pasioniranim i zahtevnim gledaocima.


Problem kod zagonetki/mehanizama je što se do njihovog rešenja dolazi suviše naprečac, uz mnogo slučajnih koincidencija do kojih običan čovek verovatno nikada ne bi došao. Najbolji primer za to je scena sa hrpom starih časopisa a ona nije jedina, tačnije scene u kojima se može pratiti način rešavanja glavolomki su u manjini. Da bi se nekako nadomestio manjak logike i transparentnosti tu su brutalnosti jer svaki gledalac ovakvih filmova zna da se brojno stanje zatočenih temeljno smanjuje kako se povećava broj rešenih zamki i otvorenih vrata. Obzirom na to da ovo ni u kom slučaju nije bogato produciran film specijalni efekti su više nego zadovoljavajući a primedbu stavljam na scene koje u prvi plan stavljaju spektakl a ne realnost. Recimo, kada jedna od zamki ispusti jaku kiselinu koja istog trena počinje da nagriza tela žrtava ovi gledaju unezvereno oko sebe u šoku dok im jaka tečnost nagriza meso do kostiju. Umesto da istog treba izgube svest oni se vrte sa upitnicima iznad lobanja kao da je neko pustio puvanjak a ne smrtonosno-nagrizajući gas.


Lokacije u kojima se dešava kompletan film su malobrojne, scenografija je pristojna i bez velikih iznenađenja (čitajte: sve ste već videli u sličnim filmovima) ali ambijent nije monoton ili mračan. Gluma nije na previsokom nivou ali nije toliko loša da bi vas odbila od ekrana. Likovi su prilično plitki a film ne guši gledaoca dugačkim uvodom već istorijate likova, njihove veze, odnose i preokrete servira kasnije, između svih tih rešavanja problema i pogibija, na kašičicu. No, ti preokreti nisu previše zanimljivi pa ne verujem da će nekoga dublje zainteresovati baš kao što mislim da ni završetak filma neće nikoga iznenaditi ili šokirati. Očekivana je i kompletna pozadina ubice tj. autora celokupne skalamerije sa zagonetkama, očekivane su i skoro sve rupe u priči i potencijalnom funkcionisanju kompletne skalamerije, tako da film ne pruža nikakva iznenađenja ni na jednom polju. Ono što je pozitivno je da Escape Room ima odličan tempo, da ne preteruje ni u jednom od svojih segmenata, pa je gledanje uglavnom neopterećujuće i brzo prolazi.


To je očigledno i namera autora ovog filma: da stvori jedan neobavezni i potencijalno zanimljivi film namenjen nezahtevnim gledaocima koji jedno ovakvo ostvarenje neće porediti sa njihovom legendom (Saw). Drugačije rečeno, kompletan film sa ovlaš prikazanim uvodom, plitko prikazanim likovima i zagonetkama koje se brzo rešavaju neodoljivo podseća na čuvene Escape Room games, podžanr megapopularnih Hidden Object Games, pa tu negde treba tražiti i njegovu ciljnu publiku. Ukoliko filmu priđete kao jednokratnoj i neobaveznoj zabavi za jedno vikend popodne može vam pružiti 75 minuta zabave.

+ uglavnom zanimljive zagonetke
+ brutalnosti, dobar tempo, dinamika
— naivan uvod i dosta plitki likovi
— određene scene i nejasni momenti
— bez originalnosti i iznenađenja


 Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

6 comments:

  1. Film koji si hteo da skines zove se No Escape Room,ja sam ga pogledao nazalost,ti si pogledao ovaj i tu treba da stavimo tacku na ova dva ostvarenja :)

    ReplyDelete
  2. Pa znam, ali ga nisam skontao bas najbolje?Jel ona ispade negativac na kraju, sta vec?Da je sve namestila? :D :D :D

    ReplyDelete
  3. E pa to sam i ja pomislio, al nisam bio siguran, pa reko' da te pitam.Hvala na pojasnjenju. :D

    ReplyDelete