Thursday, August 26, 2021

The Rental (2020)


Režija: Dave Franco
Uloge: Dan Stevens, Alison Brie, Sheila Vand
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt10003008/
Trailer: https://youtu.be/MGdcTUMGxB0
Pogledajte još: The Rental (2019)

Rental je još jedan od gomile debitantskih horor uradaka koji nam pristižu poslednjih godina što više govori o pojeftinjenju opreme za snimanje i opštoj hiperprodukciji nego o najezdi horor talenata. Anyway, u pitanju je triler horor, jedan od onih filmova gde naizgled idilična situacija najednom krene nizbrdo, putem katastrofe, i nikako se više ne može ispraviti... Iako već viđeni a često i vrlo očigledni ovakvi filmovi su uvek zanimljivi za gledanje pa je takav bio i Rental, bez obzira na sve svoje mane.


Evo šta ovde imamo: imamo dva para – Minu, Josha, Chalieja i Michelle, i svi oni skupa odlaze da provedu ugodan vikend u iznajmljenoj kući na obali okeana. Znate ono: dobra mjuza, dobro raspoloženje, opuštena atmosfera, alkohol, nedozvoljene supstance, seks, žurka, zezancija, leš... Wait a minute... Otkud odjednom mrtvo telo u tuš kabini preko Airbnb portala iznajmljene kuće? Pa, lokaciju treba dobro birati pre iznajmljivanja, verovatno treba osmotriti i ko je vlasnik dotične, ali isto tako treba i birati sebi društvo... U svakom slučaju materijala za preokrete i (ne)očekivane situacije ovde ima napretek jer: Mina i Josh su par, baš kao što su Chalie i Michelle u braku, ali Josh i Charlie su braća, i odnosi im nisu savršeni jer su dijametralno različiti, kako po osobinama i karakteru tako i po dosadašnjem životu. Uz to Charlie i Mina su biznis partneri, Mina je druge nacionalnosti a vlasnik vikendice je rasista. Jedan od prisutnih je u prošlosti imao problema sa zakonom, jedan od prisutnih problema sa samokontrolom, jedan sa ljubavnim vezama, neki od nabrojanih imaju svoje tajne koje će uskoro biti otkrivene i koje mogu biti predmet ucena ili razlog za raskide a ceo prostor koji su iznajmili je (na iznenađenje svih prisutnih) pokriven kamerama...


Rental je u svojoj prvoj polovini uglavnom drama. Gledaocu je i u tim trenucima savršeno jasno da nešto loše po likove ubrzo treba da se desi ali vreme provodi u upoznavanju likova koji jesu klišeizirani ali imaju svoje tajne koje isplivavaju na površinu i to je dovoljno da bude zainteresovan za dešavanja na ekranu. Iako šablonizirani likovi su i dovoljno različiti, što je svakako plus, a ono što doznajemo o njima nikako nije originalno ali u svakom slučaju jeste poučno. Uglavnom, znajte da prva polovina može biti dosadnjikava ukoliko nemate strpljenja a kada jedan od likova pronađe kamericu skrivenu u tuš kabini kreće dinamičniji deo filma. Za tili čas koliko-toliko idilična situacija (zapravo situacija sa gomilom problema ali minornih u odnosu na ono što sledi), se pretvara u potpuno bezizlaznu, u tolikoj meri da je veliko pitanje može li iko živ napustiti ovu predivnu lokaciju pokraj okeana. Nastaje tenzija i haos koji se usložnjavaju do samog finala a film prelazi u horor, dakle u ono što smo svi do tada čekali. Rental ipak nije strašan, nije ni previše jeziv, ali jeste jeziva i sama pomisao šta bismo radili da se nađemo u sličnoj situaciji u koju bismo bili bačeni zahvaljujući drugoj osobi ali i zahvaljujući našoj nesmotrenosti i (nimalo nevažno) zahvaljujući modernim tehnologijama, u ovom slučaju video nadzoru i njegovoj zloupotrebi.


Treba reći da lokacija na kojoj se dešava film zaista izgleda prelepo, luksuzno, mirno i opuštajuće a u blizini je i velika vodena površina (nije za kupanje ali ipak) te brojne šumske stazice za opuštajuće šetnje. Mesto je kao stvoreno za odmor pa samim tim i kontrast tj. haos koji se desio u drugoj polovini filma deluje još šokantnije. Ubistva koja vidimo (paradoksalno) i ne vidimo baš, jer se mahom dešavaju van ekrana. Kada budemo bili svedoci scene na litici okeana shvatićemo i zašto je to tako: Rental jednostavno nije film koji je raspolagao prevelikim budžetom pa je akcenat stoga i stavljen na druge elemente, dok su grafički aduti gurnuti u drugi plan, za opšte dobro. Sve je fokusirano na likove i njihove odnose, na istorijate koji isplivavaju na površinu i na twistove a ti preokreti su polovično uspešni, jer ćemo neke veoma lako ali zato uspešno predvideti. Glumci koji se nalaze u ulogama četvoro vikendaša su svi korektno odradili posao ali ne u tolikoj meri da bi se neko posebno izdvojio. Onaj koji se izdvaja je stanodavac, tj. vlasnik vikendice koji je sa samo nekoliko pojavljivanja ukrao show svojim mlađim kolegama.   


Rental može biti neoriginalan i dosadnjikav većini gledalaca ali ukoliko niste zahtevni i imate toleranciju da poduže uvode može vam pružiti dobru dozu tenzije i nelagodne atmosfere. Možda i najznačajnije – film upozorava na sve opasnosti koje vrebaju u iznajmljivanju prostora za vikend, u nedovoljnom poznavanju onih sa kojima putujemo na taj vikend ali i na opasnosti koje vrebaju na svakom koraku zbog zloupotreba modernih tehnologija. 

+ napeta i nelagodna atmosfeta
+ upozoravajuća poruka filma
+ lepa lokacija a tragična radnja
— pomalo prerazvučen uvod
— neki preokreti su predvidljivi
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment