Tuesday, August 24, 2021

What Lies Below (2020)


Režija: Braden R. Duemmler
Uloge: Ema Horvath, Mena Suvari, Trey Tucker
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt9264728/
Trailer: https://youtu.be/2CWzJnyl204
Pogledajte još: Paradise Cove (2021)

What Lies Below je jedan od onih filmova koji bi svaka žena ili devojka trebala pogledati, a pogotovo one pripadnice lepšeg pola koje sanjaju o susretu sa gospodinom Savršenim. Film je paranormalna triler misterija, sa elementima fantastike i horora (pogotovo u završnici) a ima i malo erotike zbog čega su ga neki svrstali među erotske filmove, što je potpuno pogrešno. Režiran je od strane gore potpisanog debitanta a dotični je napisao i scenario.


Na početku filma se upoznajemo sa 16-godišnjom Liberty (Ema Horvath) koja se vraća svojoj kući sa letnjeg školskog kampovanja. Po dolasku u porodičnu kuću koja se nalazi pored jezera dočekuje je veliko iznenađenje: naime, dok je klinka bila odsutna njena majka Michelle (Mena Suvari) se smuvala sa jednim mlađim frajerom i odmah sa njim otpočela zajednički život a uskoro sledi i venčanje. E sad, nije u pitanju bilo kakav frajer: osim što je mlađi od svoje nove devojke John (Trey Tucker) je zgodan, mišićav, lep, preplanuo, obrazovan, ljubazan, kulturan, saosećajan, uvek na usluzi i zaista deluje kao čisto savršenstvo na koje će svaka gledateljka ovog filma reći „Vau!”. U prvi mah čak i Liberty se pomalo zaljubljuje u Johna ali je ponašanje majke veoma brzo vraća u realnost. Michelle je naprosto opčinjena svojim dečkom, zaslepljena je u tolikoj meri da zanemaruje bukvalno sve oko sebe, pa i odnos sa sopstvenom ćerkom. Liberty ne ostaje ništa drugo nego da se pomiri sa situacijom, aminuje vezu svoje majke i sa strane posmatra nju i njenog momka i ono što sledi. A što više bude posmatrala Johna biće joj sve sumnjiviji...


What Lies Below je jedan od onih filma gde gledamo bukvalno savršenu situaciju (dobro, osim klinkinog neslaganja sa novonastalom situacijom) ali nas to savršenstvo ne opušta jer smo konstantno napeti zbog neke nelagode koja se oseća u vazduhu od prve minute filma, tačnije od prvog pojavljivanja handsome Johna. Glavna nit koja se provlači kroz film i koja ga drži gledljivim je – sumnja, i to Libertyna sumnja u Johna koja vremenom iz čiste radoznalosti prelazi u nepoverenje a kada ovaj oseti to dolazi do veoma velike tenzije i napetosti. Naprosto, iza sve te naprasne ljubaznosti i idealizma izbija nešto neobično, zloslutno i opasno, na momente i bizarno, a ne prolazi mnogo vremena dok se i mi u to ne uverimo. Ipak, to nije ništa spram onoga što će se desiti u poslednjoj trećini filma i što kulminira završnom scenom koja vam se može ali i ne mora svideti (meni nije). Završetak je bolno bizaran, možda i neobičan za današnje horor filmove ali ima svoju poruku. Osobe koje nisu navikle na horore mogu ostati zgrožene viđenim a mogu i odustati od gledanja What Lies Below, što bi bila prava šteta.


Ema Horvath i Mena Suvari su zaista odlične u svojim ulogama, svaka na svoj način, i veoma verno dočaravaju specifičan odnos majke i ćerke. Odnos koji gledamo je narušen dolaskom budućeg Libertynog očuha i to gledaoci veoma dobro vide, iako se raniji život majke i ćerke, onaj skladniji, ne vidi. Upravo zbog tog narušenog sklada tinejdžerka deluje još bespomoćnije a budući da je njihov dom zapravo vikendica na obali jezera – i usamljenije, jer prave podrške nema ni na vidiku. U filmu vidimo samo jednog sporednog lika a taj minimalizam se savršeno dobro uklapa u specifičnu nelagodnu atmosferu. Ta atmosfera se pojačava u drugoj polovini filma tokom pojedinih scena gde misteriozna neprirodna svetlost igra jaku ulogu, bez obzira da li smo tada sa našom Liberty na ili pored jezera ili u, recimo, podrumu vikendice, podrumu koji krije mnoge tajne. Tajne koje budemo otkrili su pomalo lavkraftijanske, specijalni efekti možda nisu prvoklasni ali to nadomešćuju svojom bizarnošću a minimalistička synth muzika je tu da još više začini ugođaj. Ili da vam dodatno ogadi film, u zavisnosti od toga da li imate tolerancije na ovakve filmove, ovakve teme i ovakve završetke.


What Lies Below je ugodan (kako kažu prekookeanske kolege) creature feature, koji se možda neće svideti svakome ali će onome ko ga pogleda zasigurno ostati u sećanju. Oni koji planiraju da ga pogledaju su to svakako trebali da učine pre čitanja ovog opisa ali i pre gledanja trailera. U slučaju ovog filma više nego ikada je važna deviza „što manje znate – to bolje” jer What Lies Below najbolje funkcioniše kada mu pristupite bez ikakvog predznanja i informacija.

+ veoma napeta bizarna horor misterija
+ odlične Ema Horvath i Mena Suvari
+ kraj filma nećete tako lako zaboraviti
— kraj filma se neće svakome svideti
— tragične sudbine nekih karaktera
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment