Saturday, October 23, 2021

Things Heard & Seen (2021)


Režija: Shari Springer Berman, Robert Pulcini
Uloge: Amanda Seyfried, James Norton, Natalia Dyer
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt10962368/
Trailer: https://youtu.be/HCAaonjgDEA
Pogledajte još: What Lies Beneath (2000)

Things Heard & Seen je još jedan u moru Netflix filmova ali opet jedan od onih koje vredi pogledati, naravno, ukoliko vam je tema kojom se on bavi potencijalno zanimljiva. Film je po pojavljivanju pokupio uglavnom negativne ocene, i od gledalaca i od kritičara, što je pravi kuriozitet, budući da (makar po našem mišljenju) poseduje više pozitivnih nego negativnih elemenata. Ali, idemo redom...


Film nam dolazi od strane iskusnog režiserskog dvojca, oprobanog u desetak filmova, ali ne u horor žanru, a nastao je na osnovama književnog dela pod nazivom All Things Cease to Appear koje je napisala izvesna Elizabeth Brundage. Nismo trošili vreme na ovu knjigu ali cenimo da se priča u filmu držala radnje koja je napisana 2016. godine (zaista „mlada“ knjiga za jedno filmovanje). Uglavnom, Things Heard & Seen prati jedan relativno mlađi bračni par, Catherine i Georgea, koji se skupa sa svojom ćerkicom sa Manhattana sele u ruralni predeo, i useljavaju u jednu oveću staru kuću kojoj predstoji restauracija. George je upravo u tom seoskom okrugu dobio novi posao kao profesor umetnosti a Catherine je zbog toga napustila svoj posao restauratora umetničkih dela i potpuno se posvetila porodici i novom domu. Ipak, stvari nisu nimalo jednostavne i daleko su od idiličnih, kako bi nekom slučajnom prolazniku ili novom komšiji naših junaka mogle izgledati: George je naprosto prototip lošeg i podmuklog muškarca, sebičnog i sklonog manipulacijama, kako na poslovnom tako i na privatnom planu... Catherine je njegova sušta suprotnost, makar dok u njoj ne proradi ženski inat, tako da se može reći kako Things Heard & Seen drži žensku stranu, što nije nimalo čudno imajući u vidu pol pisca knjige po kojoj je snimljen.

 


A da se ne bi sve završilo na klasičnim muško-ženskim odnosima pobrinula se – kuća. Kuća u kojoj naš bračni par živi je, naime, po staroj dobroj tradiciji – zaposednuta, a takođe po tradiciji jedina koja to oseća je – Catherine. Ona primećuje nečije prisustvo, čuje i vidi da nije sama kada je njen suprug odsutan a po standardnim stvarima koje možemo videti u jednom haunted hororu zaključuje da kuća definitivno nije nenastanjena. Svi ti elementi su ovde relativno dobro implementirani i prave dobar balans u odnosu na one druge elemente koji oterećuju glavnu junakinju (ponašanje njenog supruga). Dok joj je suprug na poslu (i „ostalim“ aktivnostima) Catherine umesto restauracije kuće sve svoje snage usmerava na otkrivanje istine o nekadašnjim stanarima (koji su dokumentovano prokleti, uz važeći pečat) jer samo otkrivanje davnih dešavanja, šokantne istine i brojnih tajni može osloboditi njen novi dom od famoznog prisustva. Verujem da se nećete previše uplašiti od bilo koje scene koju budete videli u Things Heard & Seen ali to nismo doživeli kao preveliku manu; Things Heard & Seen je film koji ima drugačiju nameru od pukog plašenja; jeste – on ima tragičnu žensku sudbinu u fokusu (stoga ne iznenađuje ni ovakvo finale filma) ali jeste činjenica da svako od nas poznaje nekog Georgea u svojoj okolini.



Film karakteriše veoma sporo odvijanje ali i pristojna atmosfera protkana misterijom što film čini više nego gledljivim. Sve se odvija na veoma lepim lokalitetima (kada je dan) dok padanje noći znaju obeležiti napeti događaji. Još jedan element koji pomaže filmu je gluma a ona je na visokom nivou kod svih aktera koje vidimo na malom ekranu. Ipak, kao i obično kada je Amanda Seyfried (Solstice, Red Riding Hood, You Should Have Left) na spisku aktera ona je glavna zvezda filma a svi ostali su sekundarni. Nije nam se previše dopalo što film počinje završnom tragičnom scenom ali to je bio jedan od načina da se gledaoci slabog strpljenja vežu za ekran. Takođe, sam završetak nam se apsolutno nimalo dopao, a ni sudbine nekih glavnih likova nisu zadovoljavajuće. Upravo zbog ovakvog finala mnogi gledaci se neće osećati zadovoljno i sretno posle gledanja filma što je možda i jedan od razloga za gomilu negativnih ocena diljem interneta. Za one koji žele zagrebati malo dublje tu je knjiga Emanuela Swedenborga Heaven and Hell (punog naziva – Heaven and its Wonders and Hell From Things Heard and Seen, po kojoj je film i dobio ime). Ova knjiga se bavi životom posle smrti tela a više puta je u sekundarnom fokusu filma i svakako je imala jak uticaj na autorku knjige po kojoj je snimljen Things Heard & Seen. 

 


I pored velike mane koja se tiče završetka, što je možda nasleđeno iz knjige, gledanje Things Heard & Seen je ugodno iskustvo, naravno, ukoliko imate afiniteta ka paranormalnim pričama o zaposednutim starim kućama, o neskladnim bračnim parovima koji u njima žive ali i o afterlifeu tj. životu posle smrti. Gledajući ovo ostvarenje nećete doživeti prosvećenje ali nijedan njegov deo (osim eventualno finala) ne zaslužuje da bude previše kritikovan. 


+ dobar tempo, lepi lokaliteti, atmosferična kuća

+ dobar balans paranormalnih i bračnih problema

+ svi glumci u filmu a posebno Amanda Seyfried

— neki elementi priče ostaju nejasni ili su suvišni

— završetak filma je mogao i morao biti drugačiji


Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment