Monday, October 3, 2022

Blessed (2004)


Režija: Simon Fellows
Uloge: Heather Graham, James Purefoy, Fionnula Flanagan
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0390450/
Trailer: https://youtu.be/7LdYxi_Fxd8
Pogledajte još: Matriarch (2018)

Pogledali smo Blessed, jedan skoro potpuno zaboravljeni film s početka veka, film koji je nemoguće pogledati online pa vam kao jedina opcija preostaje stari i dobri način skidanja filma i uparivanja sa odgovarajućim prevodom. Nakon loše vesti sledi ona bolja a to je da – ukoliko ne pogledate ovaj niste ni mnogo propustili. U pitanju je ne toliko dosadno ostvarenje koliko manjkavo na drugim poljima a više o tome u nastavku ovog opisa...


Hawardsovi su mladi bračni par koji živi u Njujorku i nema dece. Nije da na potomstvo nisu pomišljali nego im se uvek isprečilo nešto preče, te njeni problemi na poslu, pa njegova karijera... I sada, kada deluje da su se stvari nekako posložile došlo je vreme i za taj čin, kad’ ono mućak... Jedino rešenje koje stoji pred Howardsima je vantelesna oplodnja u jednoj maloj (čitaj: jeftinoj) klinici, negde na šumovitoj periferiji,daleko van naseljenog mesta. Oni će odsesti u iznajmljenim bungalovima nedaleko od klinike a u supermodernoj medicinskoj ustanovi će se izvršiti samo jedan (jer više ne mogu da priušte) pokušaj vantelesne oplodnje koji mora uspeti. Tako i bi... Samantha je ostala u drugom stanju, čak ne nosi jedno dete nego blizance, pa njenoj i sreći njenog supruga Craiga zaista nema kraja. Doduše, mali nemir im unose neobjašnjivi događaji koji se neprestano dešavaju oko njih, nestanak trudnice iz susedne kolibe, kao i nepoznata osoba u kabanici koja ih neprestano prati. No, osim na emotivno-roditeljskom planu Hawardsovima je krenulo i na poslovnom pa usled nedostatka vremena i koncentracije ne obraćaju veliku pažnju na ono što ih okružuje a što itekako ne deluje normalno i svakodnevno. Takođe, pre odlaska na famoznu kliniku naš srećni bračni par nije proverio ni njen website na kojem uredno piše da se ova ustanova bavi i – kloniranjem.


Film se deli na dve polovine, gde je prva sporija i mnogi bi rekli dosadnija, kada se malo toga dešava a od horora vidimo samo dve jeftine jump-scare scene. Bračni par ide u kliniku, gledamo suprugovu borbu sa kreativnom blokadom i sa svojim izdavačkim agentima a onda i početak Samanthine trudnoće. U drugoj polovini film se delimično ubrzava, primećuje se nešto više horor momenata, pa on stoga zadovoljava etiketu filma strave i užasa. Čini se da film što se tiče jezivih momenata od svog početka ide uzlaznom putanjom pa najjeziviju scenu vidimo u samom finalu. Ipak, koliko god zastrašujuće prepričane scene iz ovog filma delovale Blessed nije strašan film i neće vam izmamiti jezu niti u jednom trenutku. To je uglavnom zbog dve stvari: prve, koja se odaziva na ime „jeftinoća” i druge koja se zove „neubedljivost”. Jeftinoća se ovde ne vidi u specijalnim efektima kojih u principu i nema mnogo ali kada se vide deluju korektno. Jeftinoća je u produkciji, suviše ispranim bojama, osvetljenoj fotografiji i animiranim (uklopljenim) eksterijerima. Film je sniman u Rumuniji, u Bukureštu, a vidimo i nekoliko kadrova koji definitivno potiču iz Amerike ali su po kvalitetu slabi, tako da deluje da je budžet ovog filma bio veoma ograničen. Blessed je po tehničkim karakteristima tipičan direct-to-DVD, ili jednostavno TV film s početka veka i ukoliko mu tako pristupite nećete biti iznenađeni njegovim audio-vizuelnim (ne)kvalitetima.


Ipak, glavni problem filma jeste neubedljivost. Priča je nekakva slaba kopija Rosemary’s Baby ali izvedena na neuverljiv način i ispričana tako da ni maloletno dete ne bi u nju poverovalo. Osim klinike za kloniranje vidimo čitavu „sektu” koja naseljava okrug i koja je na neki nejasni način povezana, vidimo jedno svešteno lice i nekakvu pozadinsku priču koja bi trebala objasniti zašto se desilo ono što posmatramo i šta to Samantha nosi u svojoj utrobi. Namere i motivi većine likova su veoma upitni (osim same majke koja jednostavno želi da ostane trudna) a urnebesni highlight kompletnog filma je kada glavni negativac ubije jednu žensku osobu samo zbog toga što se drznula da dođe u njegove odaje i upita ga nešto u vezi famozne klinike, nešto što je pročitala na websajtu te ustanove! Ovakvih momenata ima još dosta a u sve se uklapaju i veoma slabi likovi koji izgovaraju prilično slabe i neuverljive linije teksta. Heather Graham uglavnom blista u ulozi buduće majke i trudi se da izvuče maksimum iz oslabog scenarija ali od njenog supruga pa nadalje niko nema sreće da se njegova rola okarakteriše kao zadovoljavajuća. Ovde čak ni jednostavna radnja kao što je kucanje teksta na laptopu ne deluje uverljivo pa ukoliko želite da se uživite u Blessed zaista morate sniziti kriterijume.


Tokom snimanja filma preminuo je David Hemmings koji je ovde igrao glavnog negativca. Po rečima njegovog agenta to se desilo na setu, neposredno nakon snimanja njegove zadnje scene. Ovo je element po kojem će se Blessed i pamtiti jer drugih stvari zbog kojih bi nekome ostao u sećanju nema. Ipak, ukoliko želite da ga pogledate osim postojećeg imena probajte Samantha's Child (pod kojim je objavljen u USA) ili Blagosiljana / Dete tame, što su domaći nazivi filma.

+ misterija tokom prve polovine
+ Heather Graham u glavnoj ulozi
— izuzetno neuverljiva priča filma
— slab scenario i gluma pojedinaca
— završetak; nejesnoće; jeftin izgled
 
Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment