Thursday, June 15, 2023

Final Destination 2 (2003)


Režija: David R. Ellis
Uloge: A.J. Cook, Ali Larter, Tony Todd
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0309593/
Trailer: https://youtu.be/N4wNv1zuYDc
Pogledajte još: I Still Know What You Did Last Summer (1998)

Nakon finansijskog uspeha originalnog Final Destination snimanje nastavka se nije dovodilo u pitanje a New Line Cinema nije hteo propustiti priliku za još jednu dobru zaradu iako je ekipa iz prvenca bila zauzeta i nije mogla učestvovati u sequelu. Uglavnom, film se pojavio poslednjeg dana januara 2003. godine i po zaradi se opasno približio svom mnogo poznatijem prethodniku...


Radnja filma se dešava godinu dana nakon čuvene eksplozije aviona i prati Kimberly Corman, studentkinju koja sa svojim drugovima automobilom putuje na letovanje. Dok čekaju da se uključe na prometni autoput Kimberly ima snažne halucinacije velike saobraćajne nesreće koju je uzrokovao kamion natovaren trupcima i koja je na brutalan i eksplozivan način odnosi desetine života. Nakon povratka u realnost ona je u stanju šoka i panike, te nije u stanju da nastavi vožnju, blokiravši ulaz na auto put i izazvavši gnev više vozača koji čekaju iza njenog automobila... Dok se prisutni policajac raspravlja sa Kimberly i pokušava da je urazumi da pomeri svoj automobil famozni kamion natovaren deblima prolazi pokraj njih a zatim zaista izaziva saobraćajni nesreću iz Kimberlynih vizija, zaista praveći jezivi haos i odnoseći veliki broj žrtava u eksplozivnom lančanom sudaru... Preživeli putnici završavaju u policijskoj stanici, većina je sretna što je izbegla gotovo sigurnu smrt ali ih smrt nedugo zatim ipak pronalazi, jednog po jednog, da naplati nedavno izbegnute račune...


Po svojoj radnji Final Destination 2 ne odstupa od svog prethodnika a za time realno nije ni bilo potrebe. Ne verujemo da je ijedan fan originala očekivao nešto drugačije i ubeđeni smo da je publika u bioskopima želela upravo more-of-the-same pa stoga neoriginalnost u osnovi priče i zapletu apsolutno ne uzimamo kao manu filma već kao njen plus. Zaštitni znak ovog serijala su tragične sudbine koje se ne mogu izbeći i koje nastupaju na najmaštovitije i najbrutalnije načine pa i ovde gledamo kako likovi jedan po jedan bivaju likvidirani, na najčudniji, najrazličitiji ali zato veoma zanimljiv način. Vidimo veliki broj zanimljivih, morbidnih ali i dobro snimljenih ubistava, od kojih izdvajamo ubistvo roštiljem, ubistvo vazdušnim jastukom automobila i obezglavljivanje u liftu. Ipak, uvodna sekvenca sa autoputa je ne samo najbolji segment ovog filma, i ne samo najspektakularnija scena u prva dva Final Destination filma, već predstavlja i jedan od boljih uvoda jednog horor filma ikada! Pa samo zbog kadrova na auto putu vredi pogledati kompletan Final Destination 2 makar svakih nekoliko sezona, da se ne zaboravi gradivo.


Moramo spomenuti i scenu kod zubara koja je jedna od neugodnijih u filmu ali i jedna od bolje režiranih, koja se znalački poigrava sa gledaočevim nervima i očekivanjima. S druge strane, u ostatku filma primećujemo određene manjkavosti koje se tiču nekih delova priče, njene naivnosti, neubedljivih dijaloga a i tempo nam se povremeno činio neodgovarajućim pa film na momente deluje zbrzano. Proširenje originalne priče nije uvek izvedeno u pravom smeru a ni gluma nije na previsokom nivou. U često budalastom scenariju glumci se snalaze kako mogu i umeju a sreća u nesreći je da fokus nije na njihovim bravurama već na spektakularnim ubistvima. Primećujemo i da je glavna glumica mogla biti bolja, harizmatičnija i sa većim značajem kao što su i njene linije teksta mogle biti bolje napisane. Dešavanja su nekako povezana sa onima iz prethodnog filma a od starih likova jedino vidimo Clear Rivers, sada nešto iskusniju i sa drugačijom bojom kose a, naravno, tu je i Tony Todd koji je postao zaštitni znak svojim malim ali prepoznatljivim rolama.


Ukoliko ste voleli Final Destination 1 nema razloga da ne volite i njegov nastavak a skoro sve što budete videli u njemu činiće vam se kao logičan sled i kao ono što upravo očekujete od jednog FD filma. Ovo je ostvarenje kojem treba zažmuriti na neke njegove objektivne mane i maksimalno uživati u adutima kojih ima u zavidnoj meri.

+ iskorištena ista formula kao u originalu
+ maestralna otvarajuća scena na autoputu
+ veliki broj maštovitih i brutalnih ubistava
— nešto slabiji, naivniji i budalastiji scenario
— glumci i likovi su svakako mogli biti bolji
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment