Friday, February 9, 2024

Locked In (2023)


Režija: Nour Wazzi
Uloge: Famke Janssen, Rose Williams, Alex Hassell
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt24870072/
Trailer: https://youtu.be/y6a3yXfMEJg?si=jVbEHbL205tMCrib

Zamislite triler misteriju u kojoj se desio pokušaj ubistva ali se žrtva nekako izvukla sa teškim telesnim povredama i zapala u komatozno stanje... Zamislite dalje da je nedugo zatim ta ista žrtva izašla iz kome ali ostala potpuno nepokretna i nema, sposobna samo da trepće jednim okom... Zamislite onda da u nemogućnosti komunikacije sve detalje preživljenog zločina otkriva isključivo treptanjem dok vinovnici zločina šetaju bolničkim hodnicima vrebajući priliku da je konačno dotuku pre nego što uspe sastaviti rečenicu koja će ih odvesti put zatvorske ćelije...


Nekoliko puta u uvodnom pasusu upotrebili smo reč „zamislite“ a nakon odgledanog Locked In – i dalje ćete morati da zamišljate iako se sve gore nabrojano zaista i dogodilo u filmu. Iz nekog razloga dešavanja pobrojana na papiru deluju mnogo napetije i zanimljivije nego što je dočarano u Locked In a zbog čega je to tako pokušaćemo da odgonetnemo u nastavku ovog opisa... Za početak treba znati kako je u pitanju psihološka triler misterija u kojoj igraju Famke Janssen i Rose Williams. Upravo zbog odlične glumačke postave i naša očekivanja pre gledanja su bila nešto veća ali odmah na samom početku primetili smo da sa ovim filmom ipak nešto nije u redu: sve počinje flashbackom iz prošlosti (pomenuti neuspešan pokušaj ubistva) što je definitivno pogrešna odluka. Obzirom da smo u prvoj minuti saznali da je neko pokušao da likvidira Katherine (Janssen) ostaje nam „utešna nagrada“ u vidu otkrivanja ko je to bio. Problem je što tokom kompletnog filma gledamo samo dva lika (trećeg odmah možemo isključiti iz konačne jednačine) u Katherininoj blizini pa bez ikakvog predznanja o daljem toku radnje imate 50% šansi da već na samom početku filma pogodite ubicu...


Dešavanja sve do finalnog raspleta su isprepletena: naizmenično posmatramo dešavanja iz sadašnjosti, gde se medicinska sestra stara o nepokretnoj Katherine i pokušava iz nje da izvuče ključne informacije, i prošlosti gde gledamo događaje koji su prethodili tragediji. Doznajemo da je Katherine bivša TV zvezda koja živi u velikoj staroj kući svog pokojnog supruga. Međutim, kuća nije u njenom vlasništvu već je pripala njenom posinku koji nije samostalan i gotovo nikada ne napušta imanje. O njemu se brine supruga Lina (Williams) čiji je staratelj u detinjstvu bila sama Katherine i sa čijom majkom je bila najbolja prijateljica, sve dok joj ova nije preotela supruga i preudala se a time Katherine i izgubila pravo na nasledstvo. Ovi špansko-serijski odnosi i nisu toliko bitni, ono što je važno je da konstantno postoji manja ili veća netrpeljivost sa svih strana a ni oni koji povremeno posećuju kuću (lekar) nisu sasvim nevini pa se ova nit priče može pomno posmatrati da bi se otkrilo kako je sve eskaliralo u pokušaju ubistva. Pređašnji događaji karakterišu brojni preokreti koji nisu uvek uverljivi ali i niz rerezonskih odluka svih na ekranu prisutnih aktera.


Teško je reći šta je glavni problem ovog filma ali bismo mi tipovali na loš scenario i amaterski skrojenu priču. To se najbolje vidi u događajima iz sadašnjosti gde pronalazimo medicinsku sestru kao apsolutno nebitnog i suvišnog lika iako bi ona zapravo trebala da bude okidač, centralni sporedni karakter koji zbog svoje istrage i dovodi do šokantnog finalnog obrta. Ništa od toga, osim što sestra pribavlja za sebe dužnosti & ovlašćenja koja joj nikako ne pripadaju (vrši policijsku istragu i psihološke procene kako svog pacijenta tako i njegovih posetilaca) a u kasnijoj fazi filma se potpuno gubi i u finalu filma bukvalno statira. Pomenuto finale je takvo da gledalac ima osećaj da su se neki kadrovi izgubili u postprodukciji i ne može se oteti utisku da tu nešto nedostaje, da je scenarista diletant ili da mu je neko oteo papire sa škrabotinama pre nego što je stigao da uobliči i dopiše završne sekvence. Famke Janssen i Rose Williams se trude da stoički iznesu film na svojim plećima i nijedna gore iznesena zamerka ne ide njima na račun. Lokacija na kojoj se sve dešava je takođe odlična, pa isključivo ona, dva centralna ženska lika i prisutna misterija pomažu gledaocu da ne odustane od daljeg gledanja Locked In.


Daleko od toga da se Locked In ne može pogledati ali teško da će viđenim ijedan gledalac biti potpuno zadovoljan. Ova priča o skrivenim strastima, pritajenoj mržnji, mračnim tajnama i konačnim osvetama je jednostavno morala biti bolje skrojena kako bi imala više smisla, bila uverljivija i šokantnija.

+ Famke Janssen i Rose Williams
+ lokacija, gluma, prisutna misterija
— prilično predvidljiv završetak filma
— veoma slabo napisana priča i likovi
— potpuno suvišni lik medicinske sestre
 
Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment