Saturday, June 8, 2013

Sleepaway Camp III: Teenage Wasteland (1989)


Režija: Michael A. Simpson
Uloge: Pamela Springsteen, Tracy Griffith, Michael J. Pollard
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0096119/
Trailer: http://youtu.be/0BxxGQPnL1Y
Pogledajte još: Urban Legend (1998)

Već godinu dana nakon drugog dela pojavio se i treći deo serijala Sleepaway Camp, ovaj put sa dodatkom Teenage Wasteland. I ovaj put u glavnoj ulozi gledamo Angelu u izvedbi Pamele Springsteen u još jednom početku filma koji „ne drži vodu“, ali drugačije se on verovatno nije ni mogao započeti.


Jer kako neko ko je izvršio tolike zločine i dalje može biti na slobodi, živeti u blizini, promeniti lična dokumenta i vratiti se na mesto zločina nepunih godinu dana kasnije? Verovatno nikako, ali Sleepaway Camp se nikada nije trudio da bude ozbiljan već samo zabavan film i to jeste i u svom trećem nastavku. Film otvara pomalo preterana scena kada đubretaski Mack koji vozi Angela herself gazi devojku koja je pošla u letnji kamp. Heavy metal numera tokom uvodne špice me je nostalgično vratila u neka muzička doba od pre dve decenije, kada sam horor filmove gledao sa mnogo više oduševljenja nego danas, a sumnjam da je to posledica samo mojih godina već kvaliteta dotičnih ostvarenja. Po početku filma i scena sa bloody overdoseom novinarke prisetio sam se da sam film svojevremeno gledao nekoliko puta ali mi je dobrano isćućao iz sećanja.


Angela se sada priključuje mladim učenicima kamperima iako je dosta starija od njih (28 vs. 17). Sa drugim dokumentima, drugim imenom i drugom frizurom niko ne prepoznaje da je upravo ona počinila sve te zločine o kojima se još priča, plus - roditelj jednog ubijenog je kamperski vaspitač i policajac. Ne treba mnogo vremena da prođe (a i zašto bi) dok Angela ne nastavi tamo gde je nedavno stala: ubistva se ređaju kao na pokretnoj traci, češće nego ranije, sa istim nivoom duhovitosti ali sa istom neeksplicitnošću, iz nekog razloga zahvaljujući cenzuri. Budući da se kamperi dele u tri grupe i odlaze duboko u šumu da provedu neko vreme u šatorima Angeli je donekle olakšan posao. Olakšan joj je i time što su vaspitači (osim policajca) karikirani i na granici debilnosti a mladi kamperi skloni odvajanju u šumi i naterani da igraju razne odvajajuće igrice. Uglavnom, završe zaklani, zakucani, zakopani, obešeni, pokošeni kosačicom i šta-sve-ne.


Teenage Wasteland je i dalje zabavan teen slasher, slabiji od prethodnika ali i dalje poletan, dosta duhovit (posebno Angeline replike) i brutalan. Pamela Springsteen je i dalje simpatična u ulozi mass-mass-killerice Angele ali mi se više sviđala njena frizura iz prethodnika. Što se tiče rođačkih veza u ovom filmu u glavnoj sporednoj ulozi gledamo Tracy Griffith, Melanienu mlađu polu-sestru. Ostali teen likovi su standardni za ono vreme: štreberi, devojke sumnjivog morala, tamnoputi reper, light-narkoman... Prosto Angela ima problema koga će zbog nediscipline prvo da spasi muka. Zanimljivi su i flashbackovi iz prethodnika dok Angela posećuje stari kamp, zapravo to su jedine scene u dva nastavka filma gde vidimo neku dozu emocija i ljudskosti kod nje.


Ukoliko ste gledali prethodnike nema razloga da ne pogledate i Sleepaway Camp III: Teenage Wasteland. U pitanju je i dalje zabavan i neozbiljan film, bez neke prevelike dubine i poruke ali šta više treba teen slasheru od 19 ubistava. Angela je samo pokušala biti dobra prema nekim ljudima a evo kako su joj vratili...

+ i dalje mnogo raznovrsnih ubistava
+ i dalje zabavan teen slasher
+ Pamela Springsteen kao Angela
— nedovoljno prikazana ubistva
— neuverljiv i glup zaplet


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment