Thursday, August 16, 2012

Devil Seed (The Devil In Me) (2012)


Režija: Greg A. Sager
Uloge: Michelle Argyris, Shantelle Canzanese, Vanessa Broze
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2061822/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=nN_qfV26u-A
Pogledajte još: Drag Me to Hell (2009)

Filmovi o zaposednutošću đavolom neke osobe, pretežno žena, se pojavljuju sporadično već nekoliko decenija i samo zadnjih godina ima nekoliko zvučnijih naslova, od kojih su pojedini opisani i na ovim stranicama. Postavlja se pitanje koliko može novih stvari da se kaže na datu temu, posebno ako su autori filma debitanti u filmskoj industriji.


Alex, Jessica i Breanne su tri studentkinje koje dele stan i koje su vizuelno izuzetno atraktivne, na radost gledalaca ovog filma (da li u Americi postoje fat & ugly studentkinje?). Alex, koja je u centru pažnje ovog filma, ne samo zato što je najlepša među njima nego zato što se njoj dešavaju sva ta čudesa u filmu, došla je na početak semestra pod snažnim utiskom koji je donela od kuće, gde joj baka boluje od raka. To je naravno ne ometa da odmah ode na teen žurku, ali se zanimljivije stvari počinju dešavati tokom povratka, kada Jessica i Alex iz dosade odlaze kod neke babe vračare i medijuma, koja očigledno ima klizno radno vreme od 00-24h. Bakica počinje da čita iz Alex sve što je zapisano u njoj, pogađa i za bolesnu baku, ali onda naprasno prekida seansu uznemirena time što je Alex upala u neki trans. Da li je vidovnjakinja nešto poremetila u dark side of the brain kod Alex ili je u pitanju slučajna koincidencija, tek od te noći Alex počinje da se ponaša čudno.


Počinje da oseća prisustvo nečega, neka negativna energija je oko nje, televizor se povremeno pali sam od sebe, a počinju i čudni snovi. I to sve ne bi bilo strašno za okolinu, nego samo po Alex, da noću ne počinje da se nesvesno kreće i plaši svoje cimerke. Uopšte, u ovom filmu nema ništa što nije viđeno u nekom ranijem filmu o zaposednutošću đavolom ili egzorcizmu: nesvesno kretanje, standardna gatara koja mora direktno da objasni neke stvari onim gledaocima koji ne žele da samozaključuju, devojka koja urla muškim glasom i koja zna mnoge informacije o drugima (tačnije to zna devil himself koji brunda iz nje). Kako se stvari po Alex pogoršavaju tako počinju da joj se priviđaju razne stvari i danju a ona pokušava da dokuči šta joj se to dešava. No, koga đavo zaposedne teško ga se može kurtalisati, uostalom ko je gledao Drag Me to Hell mogao je to videti po ko zna koji put.


Mnogo očekivanih stvari i manjak bilo kakvih iznenađenja je mana ovog filma po nekog iskusnijeg horor gledaoca. Onim mlađim gledaocima mogu biti zanimljive neke scene, možda i strašne, ali film ne donosi ničeg novog u podžanr i to verovatno nije ni bio plan autora već je on zbog manjka iskustva, prvenstveno kao scenarista, išao na sigurnu i “prežvakanu” kartu, ne pokušavajući da rizikuje izmišljanjem tople vode. Kao režiser je mnogo bolje uradio ovaj prvi posao i možda bi se od njega u budućem periodu dalo očekivati nešto zanimljivije i originalnije. Istini za volju, film nema ni nekih preterani loših stvari i, kao i većina novih filmova, ceo odaje utisak prosečnosti. Poruke filma takođe nema, osim ako poruka nije da devojke što pre izgube nevinost da ne bi ostale oplođene od đavola, kao što je Alex uporno odbijala seksualne nasrtaje svog “pre-potentnog” momka pa eto šta joj se desilo.


Kraj filma naravno neću spominjati, ali mi on deluje bledo i isforsirano u jednoj vremenski nerealnoj sceni koja nema dobar tajming. Ipak, film može biti zanimljiv mlađim gledaocima, a koliko vidim po internetu oni i uglavnom daju pozitivne ocene filmu.

+ atraktivna glavna glumica
+ nekoliko strašnijih scenica
— nelogičnosti u radnji i toku radnje
— gomila klišea i već viđenih stvari
— ništa novo ni originalno

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

3 comments:

  1. OVO JE ODLICAN FILM..JA SAM LJUBITELJ HORORA..I NIJE TACNO DA SE SVIDJA SAMO KLINCIMA,EKIPA I JA SMO SINOC GLEDALI FILM I SVI SMO SE PRESTRAVILI,PDLICAN JE ! POGLEDAJTEEEEEEEEEEEEEEEEE :)

    ReplyDelete