Thursday, May 30, 2013

Sleepaway Camp (1983)


Režija: Robert Hiltzik
Uloge: Felissa Rose, Jonathan Tiersten, Karen Fields
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0086320/
Trailer: http://youtu.be/yaAcitYY4OU
Pogledajte još: Friday the 13th (1980)

Sleepaway Camp (koji se negde naziva i Nightmare Vacation) je kultni slasher klasik koji je do sada izrodio i nekoliko nastavaka. Snimljen u vreme izuzetne popularnosti slashera Sleepaway Camp je zapravo pokušao da iskoristi uspeh jednog Friday the 13th na malo drugačiji način i - može se reći da je uspeo; čak štaviše, Sleepaway Camp mi se više dopao od svog slavnijeg tematskog uzora.


Nakon tragičnog prologa koji se dešava na jezeru i završava se porodičnom tragedijom radnja se seli u tadašnju sadašnjost i prati Angelu i Rickyja koji dolaze u letnji kamp da sa mnoštvom druge dece provedu lepe letnje dane u učenju, igri i zabavi. Rickyju to nije prvi dolazak u kamp, međutim, Angela je suviše stidljiva, zatvorena i nekomunikativna pa mnoga deca počinju da je izbegavaju a nedugo zatim i zadirkuju te izlažu neumesnim šalama. Simpatična Angela uspeva da privuče pažnju jednog dečaka u kampu a ubrzo nakon toga počinju da se dešavaju misteriozna ubistva. Deca i osoblje bivaju ubijeni na najrazličitije surove načine a upravnik pokušava da sve zataška zbog ugleda kampa. Odlučuje da potraži ubicu u sopstvenoj istrazi, koja će naravno krenuti pogrešnim tokom, dok se broj leševa ubrzano povećava. Zanimljivo je da ni gledaoci ne znaju ko je ubica sve do poslednjih trenutaka filma gde će se sve otkriti u šokantnom finalu.


Dobra stvar u vezi filma je odlična „80’s“ produkcija pa će svaki fan slashera tog doba uživati u svakom trenutku filma. Glumačka postava je vrlo dobra, sastavljena je od nekoliko odraslih likova i dece a svi od reda su ubedljivi, osim Angeline i Rickyjeve tetke koja deluje previše teatralno, možda i sa razlogom. Deca u filmu su različita, sukobi između njih su standardni jer fina cura i kučka ne mogu da se „mirišu“ i posmatranje teen kampera je dosta zanimljivije ali i nevinije nego u novijim horor filmovima. Radnja filma je vođena vrlo dozirano i pametno, sa pravilno raspoređenim ubistvima i sa nijednom insinuacijom ko može biti ubica. A kad sam spomenuo ubicu - on je jedan od najoriginalniji i najšokantnijih ubica u istoriji slashera pa je prava šteta da propustite ovaj film ukoliko ga do sada niste pogledali.


Ubistva su originalna i bolna ali ne uvek eksplicitno prikazana i logično izvedena, što može da zasmeta ukoliko film posmatrate za ozbiljno, jer je u pitanju ipak ne sasvim realan i poluduhoviti zabavni teen slasher. Ubistva koliko god da su zanimljiva (ubistvo ispod kanua, recimo) i bolna (polivanje ključalom vodom, naprimer) nisu uvek izvodljiva a da ubica ne bude opažen, ali neću previše zakerati ovome jer je film izuzetno zanimljiv, pa i kada na ekranu nema mnogo dinamike ni za trenutak nije dosadan, čak štaviše. Moglo bi se zameriti i ne baš uvek ubedljivim dijalozima, moglo bi se zameriti na kuvaru pedofilu ili upravniku kampa koji je u vezi sa suviše mladom vaspitačicom, ali to su sve sitnice u poređenju sa pozitivnim stvarima koje Sleepaway Camp nudi.


Za ljubitelje slashera Sleepaway Camp mora biti obavezno štivo a i ostali gledatelji horor filmova ne bi trebali da ga preskoče. Ako ništa drugo videćete jedan od najšokantnijih twistova u istoriji horor filma, na nekim eminentnim horor sajtovima proglašen za 5/25 Best Horror Movie Twist Endings.

+ odlična teen slasher atmosfera
+ originalna i brutalna ubistva
+ Felissa Rose u ulozi Angele
+ šokantan i originalan završetak
— povremena neozbiljnost


Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Spored mene ovo i nije bas dobar slasher ...ubistva izledaju eftino i to mi se bas i ne svidja :/ trebalo je biti vise gore kao u Petak 13 i bilo bi ok :)

    ReplyDelete