Friday, June 19, 2015

Freddy vs. Jason (2003)


Režija: Ronny Yu
Uloge: Robert Englund, Ken Kirzinger, Kelly Rowland
Pogledajte još: Alien vs. Predator (2004)

Freddy vs. Jason je film koji sjedinjuje dva poznata horor serijala, Friday the 13th i A Nightmare on Elm Street, ali je i poslednji film u franšizama pre nego što ih je dočekalo prokletstvo reboota. Tako je Freddy vs. Jason jedanaesti deo serijala Petak 13-ti i osmi u Noćna mora u ulici Brestova a ostao je upamćen i kao poslednji film o Freddyju u kojem je glumio Robert Englund. Freddy vs. Jason je inicijalno trebao biti snimljen još 1987. godine ali nije zbog nesuglasica dva studija. Možemo samo pretpostaviti kakav bi to bio hit - film o dve horor legende koji se pojavio na vrhuncu popularnosti horor žanra i dok su obojica bili u naponu snage.


Posle 15 godina rada, gomile promenjenih scenarista koji su napisali 18 radnih verzija scenarija (i potrošili oko 6 miliona $) godine 2003. se konačno pojavio Fredi protiv Džejsona. Najveći problem ovakvih crossover filmova je kako spojiti dve filmske legende koje nemaju nikakvih prostorno-vremensko-dimenzionalnih osnova da funkcionišu skupa na ekranu i Freddy vs. Jason tu nije izuzetak: da bi povratio svoju snagu i ponovo ubijao klince u njihovim snovima Freddy oživljava Jasona uz pomoć njegove majke i šalje ga u Springwood da širi paniku. Jason uspeva da ubistvima proširi priču o Freddyju ali ga izaziva preuzimajući Freddyjeve potencijalne žrtve. Ovo dovodi do obračuna među njima dvojicom, tačnije - do scena na koje su fanovi čekali prilično dugo.


Činjenica je da ovakav zaplet ne deluje previše ubedljivo ali je i činjenica da ništa ubedljivije nije ni moglo biti smišljeno. Većini fanova dva serijala ništa više nije ni bilo potrebno, dovoljno je samo da vide svoja dva junaka kako se bore i zadovoljstvo je tu. Da bi se zadovoljili standardi setupa opet je tu gomila klinaca koja ima problema sa snovima a „rešenje” za njihov problem je klinika koja istražuje nesanicu i spavanje bez snova. Ovaj segment je previše ekstreman i zalazi u SF vode ali se srećom po film na njega ne troši previše vremena. Čitava priča oko klinike je isključivo bila potrebna da bi finale filma bilo izvodljivo i da se nekako objasni zašto je Freddy izgubio svoju moć.


Klinaca u ovom filmu ima previše i nisu previše ni ubedljivi, ni simpatični. Čak i glavna klinka filma, oko čije porodice se vrti glavnica sporedne priče, ne uspeva harizmom da priđe ni blizu glavnim akterkama Noćnih Mora 80-ih. Klici su u ovom filmu samo meso koje treba biti sasečeno Jasonovom mačetom a ne osobe zbog kojih bi gledaoci brinuli i kojih će im biti žao kada skončaju. Veoma je čudno neprepoznavanje harizme od strane producenata filma pa tako ubedljivije deluje (danas mnogo poznatija) Katharine Isabelle (American Mary, 13 Eerie, Ginger Snaps) u sporednoj ulozi od glavne klinke.


Kada se dođe na teren Freddyja i Jasona stvari stoje mnogo bolje. Obojica izgledaju ubedljivo i nose odlične maske a brutalne smrti koje proizvode svojim oštricama i mačetama su veoma krvave. Ubistva su maštovita i eksplicitna a krvi ima u ogromnim količinama. Najubedljivije je uvodno ubistvo momka u preklopljenom krevetu dok su kasnija ubistva manje spektakularna a više u službi priče. Završna borba Freddyja i Jasona je odlična, dinamična, dešava se na nekoliko vizuelno upečatljivih lokacija i dužinski je dobro podešena. Iako je postojalo nekoliko radnih verzija mogućih završetaka izabrano je najadekvatnije rešenje kojim će svi biti zadovoljni. Čak i oni koji filmu budu prigovarali štošta biće oduševljeni borbom dve mašine za ubijanje jer je ovakvo finale mnogo zanimljivije i vizuelno efektnije od onih finala koje smo gledali u nekoliko poslednjih Nightmare filmova.


To i ne treba da čudi jer je ovde borba svrha i poenta filma, razlog zašto film uopšte postoji, a tu je i velika verovatnoća da su ove scene napisane još sredinom 80-ih. Čak i pre finala film mestimično deluje kao da je došao iz neke ranije decenije a to je stvar koja će se svakako svideti starijim gledaocima. Da li je razlog ovome to što su delovi scenarija pisani godinama ranije ili je naum autora bio da film izgleda pomalo retro - ko će ga znati, ali je činjenica da ovo više liči na slasher (ili na ANOES film) nego New Nightmare ili Freddy's Dead (pa i The Dream Child). Film zanemaruje neke detalje iz Fredijeve Smrti ali srećom zanemaruje i komični aspekt koji je doveo do toga da pomenuti film gotovo deluje kao parodija. I u Freddy vs. Jason postoje komične replike, postoji i dosta neuspelih replika, ali je ipak napravljen korak unazad što je dobro.


Film ne sadrži najravnopravniji balans karaktera jer je Freddy potpuno očekivano dominantniji i tome se nema šta prigovoriti. Freddy je mnogo zgodniji za glavn(ij)u ulogu jer je vizuelno efektniji, Freddyjeva maska je kudikamo atraktivnija, legendarniji je lik i svojim replikama povremeno može da opiše svoje namere ili nasmeje publiku. Sa druge strane, Jason je inferiorniji u svakom pogledu (uvek je i bio - prim.aut.) a njegovo lice koje je konstantno pokriveno maskom ne daje autorima mnogo mogućnosti za kreativnost. Jedino što Jason može je da bude brutalan i neuništiv a on to u ovom filmu vrlo uspešno i radi.


Sećam se dana kada se pojavio ovaj film i kada sam sa društvom overio DivX kopiju sumnjivog kvaliteta. Tada mi se film nije previše dopao (ni društvo nije bilo sasvim odgovarajuće, što je možda jedan od razloga) ali sa ove vremenske distance mogu reći da je Freddy vs. Jason vrlo dobar film. Njegov najveći problem leži u razlozima i načinu spajanja dva legendarna lika u jedan film ali je definitivno bolje ovako nego da smo dobili još jedan nastavak Noćnih Mora sa Freddyjem u svemirskom brodu (više o ovome uskoro, kada opišem kompletan Friday the 13th serijal). Prava je šteta što nakon ovog filma serijal o Freddyju (ili o Freddyju sa Jasonom) nije nastavljen, tim pre što je film ostvario dobru zaradu.

+ iznenađujuće uspeo film koji kombinuje dva legendarna lika
+ povremeno sadrži odličnu atmosferu Freddyjevih filmova 80-ih
+ tehnički odličan, dinamičan, brutalan, krvav i zanimljiv film
— tinejdžeri u filmu su nedovoljno simpatični i neharizmatični
— neubedljivo spajanje dva lika; neki one-lineri su neduhoviti


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment