Sunday, June 21, 2015

Honeymoon (2014)


Režija: Leigh Janiak
Uloge: Rose Leslie, Harry Treadaway, Ben Huber
Pogledajte još: Body Snatchers (1993)

Honeymoon je triler horor misterija koja dolazi od (naravno) režisera debitanta koji je i koscenarista. Čini se da dotični ima veliki strah od venčanja i vezivanja za ljubljenu osobu suprotnog spola ili je eventualno nesuguran u sopstveni izbor iste. A možda mu je samo bila potrebna medenomesečna postavka, gde bi se muško-ženskom dvojcu na izolovanom mestu mogle dešavati čudne i neobjašnjive situacije. U centru pažnje su sveže venčani Bea i Paul koji se upućuju na mjedeni mjesec u južne delove šumovite Kanade, u kolibu pored jezera, daleko od bilo kakve civilizacije. Savršeno mesto za odmor, bolje upoznavanje, seks i vanzemaljce. Vanzemaljce?


Dolazak u kolibu je savršen a ljubav vrca na sve strane. Naš zaljubljeni par se druži, seksa, odlazi na pecanje pa nakon toga vodi ljubav, pravi tradicionalni američki doručak, odlazi u šetnju a uveče uživa u intimi uz kamin. Nedostatak bilo kakve tehnologije (i signala za mobilni) pomaže da se par usredsredi na sebe, svoju vezu i seks. Za moj ukus ovakav i ovoliki uvod je predugačak a ponašanje zaljubljenih iritantno ali je činjenica da on pomaže priči i postepenoj promeni likova. A promena nastaje već tokom sledeće noći kada kolibu obasjava nepoznata svetlost dok naši golupčići spavaju. Naredno jutro donosi prve trzavice i to ni manje ni više već zbog nespretno upotrebljene reči „materica”.


Pravi problemi nastaju kada sledeće noći Bea nestane iz kolibe a Paul je pronalazi kako naga u transu stoji u sred mrkle šume. Nakon povratka u kolibu i smirivanja Bea sve objašnjava mesečarenjem ali Paul nije sasvim siguran u tu verziju priče. Njegovu zbunjenost i sumnjičavost povećavaju i brojni problemi koji se nastavljaju narednih dana i čiji broj progresivno raste. Kako vreme prolazi par se sve više udaljava jedno od drugog, Bea se ponaša veoma čudno i udaljeno, Paul se pita da li uopšte poznaje svoju suprugu i šta se to desilo one noći u sred šume? Da stvar bude još gora deluje da se kod jedinih komšija dešavaju slične stvari i da komšijina supruga ispoljava gotovo iste simptome kao i Bea.


Najkvalitetnija stvar u vezi ovog filma je ambijent i okolina kolibe. Jednostavno volim ambijente koji su kao stvoreni za dešavanje jednog horor filma a Honeymoon to ima. Ogromna mračna koliba, gusta šuma, jezero, samoća, čudne komšije i nešto tajanstveno u šumi - svi sastojci za jedan dobar horor film su tu. No, Honeymoon nije horor film kakav bi mnogi očekivali već malo neefikasniji indie horor SF pokušaj koji svoje adute crpi u misteriji i nepredvidivosti radnje a potom i u brojnim metaforama. Druga stvar za pohvalu je glumačka postava gde više briljira Rose Leslie u ulozi mlade koja vrlo uverljivo prelazi put od simpatične devojke željne ljubavi i seksa do zastrašujuće i iritantne žene sa kojom se bukvalno ne zna šta činiti.


Film je u nekim segmentima dosta spor i neefikasan, kao da je njegov scenario bio dovoljan za sat vremena ali ne i sat ipo. Iz tog razloga bezbroj puta gledamo potpuno iste situacije, kako Paul ispituje suprugu šta se to sa njom dešava dok ona sasvim neubedljivo odgovara da je sve u redu a zatim i kako on bezbroj puta govori da treba da odu u grad dok ona to kategorički odbija bez ikakvog obrazloženja. Ovi dijalozi i urlanja se ponavljaju iznova i iznova. Više puta tokom druge polovine filma sam pomislio da me ništa ne bi sprečilo da je udarim šakom po sred čela a onda onesvešćenu prevezem automobilom do grada. Apsolutni sam protivnik nasilja nad ženama ali je Bea u pojedinim momentima veoma iritantna. takođe, ponekad treba preduzeti ekstremne mere za dobro obolele osobe; kasnije će vam biti zahvalna.


Dakle, film se više usredsređuje na odnos među svežim supružnicima i na njihovo postepeno udaljavanje nego na pozadinu priče i sama dešavanja u šumi. Možda je to i bio plan autora ali se meni čini da je dotični mnogo toga započeo a malo bio u stanju da završi, što zbog nedostatka ideja što zbog malog budžeta. Finale filma je pomalo nedorečeno, iako ne može biti dvosmisleno, ali stoji činjenica da nije previše originalno i da je bez prave poente. Finale filma, pa čak i kompletan film, ostavlja otvorena brojna pitanja i donosi dosta nelogičnosti. Upravo zbog ovoga će mnogi Honeymoon okarakterisati kao slab i nelogičan film a ja ga ocenjujem samo kao delimično neoriginalan. Jednostavno - mnogo stvari viđenih u ovom filmu je već viđeno ranije, što u nekim legendarnim što u prošlogodišnjim filmovima.


Od ovog filma se nećete uplašiti već tek u nekoliko navrata zgroziti i to pri finalu filma. Honeymoon sadrži tek jednu scenu sa dobrim specijalnim efektima (vrlo gnusnu) i nekoliko njih sa mnogo krvi. Finale je nepotrebno animirano što je boljka većine novih filmova ovog ranga. Režija je pristojna, što se tiče tog segmenta autor je položio istip, a film će vas vući da ga i dalje gledate samo da bi ste videli šta se dešava sa junacima (pre svega sa Beom) i kako će se sve to završiti. Autor uspeva da stvori dobru atmosferu, da iskoristi dati ambijent, da iskombinuje horor i dramu a više od svega da tenziju misterije održi do samog kraja. Plus, tu su i brojne poruke koje pažljivijim gledaocima neće promaći.


Honeymoon je alegorija problema i dilema mladih bračnih parova, pa tako film nedvosmisleno obrađuje problem trudnoće, međusobnog poverenja partnera, promena karaktera nakon čina venčanja ali i prebrzog srljanja u zajednicu iz čega proizilazi glavna dilema filma - da li dovoljno poznajete partnera i ko je on zapravo? Ukoliko ste blizu sličnih odluka ili vas ovakva razmišljanja intrigiraju Honeymoon će vam biti mnogo zanimljiviji i interesantniji nego da samo želite pogledati jedan strašan horor film.

+ razvoj likova i gluma
+ ambijent i lokacija
+ Rose Leslie u ulozi Beae
— ništa novo; predug uvod
— finale filma; brojna pitanja


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment