Thursday, June 25, 2015

Something Wicked (2014)


Režija: Darin Scott
Uloge:,Shantel VanSanten, Julian Morris, Brittany Murphy
Pogledajte još: Deadline (2009)

Bez obzira na uspeh ili neuspeh, prodaju, gledanost ili kritike ovog filma on će zauvek biti upamćen kao poslednji film u kojem je glumila tragično preminula Brittany Murphy. Film je snimljen još 2009. godine ali je iz nepoznatih razloga (koji možda imaju veze i sa pokojnom glumicom) čekao pet godina da se pojavi na tržištu. Njeni fanovi su čekali, čekali i konačno dočekali da je vide u finalnom izdanju koje je zabeleženo kamerom samo šest meseci pre njene smrti. Something Wicked je psihološka triler misterija sa elementima horora, zanimljivo osmišljena i nešto slabije realizovana, ali u svakom slučaju dobro došao predah od raznoraznih slasher/FF/indie gluposti.


Film počinje saobraćajnom nesrećom na pružnom prelazu kada u koliziji automobila i voza stradaju roditelji Christine. U automobiluje pored njih bili i sama Christine dok je na mestu vozača bio njen dečko James. Vraćanje u neposrednu prošlost nam kazuje da se dotična četvorka vraćala sa intimne večere, kada je Christine trebala dobiti dozvolu roditelja da se uda za Jamesa ali nije. Roditelji su bili striktni u svom zahtevu da je neophodno baciti se na učenje i usavršavanje a tek nakon toga razmisliti o vezi i braku. Nakon nesreće Christine dolazi da živi sa bratom policajcem i njegovom suprugom psihijatrom (Murphy) ali veoma brzo primećuje da je neko proganja, počinje da vidi prikaze nastradalih roditelja i šekspirijanske poruke ispisane na ogledalima.


Autor filma je uradio đavolski dobar posao tokom uvoda i taj aspekt mi se najviše svideo u filmu: gledalac biva konstanto navođen na razne strane, sumnjajući bukvalno na svakoga da bi baš on ili ona mogli biti potencijalne ubice i progonitelji. Priča je osmišljena tako da svaki lik u filmu ima ili može imati svoje razloge da proganja Christine, bilo da su u pitanju neki dugovi iz prošlosti, bolest, ljubomora, manijakalna zaljubljenost, ili su to naprosto samo dobri stari duhovi koji žele da izravnaju stare račune. Policija i Christinini najbliži sumnjaju u njenu verziju priče o tajanstvenom maskiranom šunjalu i sve pripisuju posttraumatskom stresu, ali nedugo zatim počinju da se pojavljuju i leševi te sumnjivo poginule osobe iz Christinine okoline.


Sasvim suprotstavljeno dobroj triler misteriji i (ne)očekivanom završetku je ostatak scenarija koje je vrlo klimav, da ne kažem slab i nejasan. Završetak filma sa preokretom će biti neočekivan i šokantan za mnoge gledaoce ali kada se malo bolje razmisli i premota film videće se da ovakav završetak donosi mnogo rupa & rupica tokom filma i postavlja znak pitanja iznad mnogih scena, uključujući tu i sam uvod. Znakovi pitanja lebde iznad mnogih scena i kada zanemarimo završetak jer ima dosta scena koje su prikladnije nekom naivnijem slasheru nego psihološkom trileru koji pretenduje da bude barem donekle realan, moguć i potencijalno izvodljiv.


Konstrukcija same priče je toliko nategnuta da je na ivici pucanja (negde je malo i popucala) pa je zbilja neverovatno da nije uloženo malo više truda, ispravki i poliranja u sam scenario i u aspekt logike. Something Wicked je još jedan u moru novijih filmova (iako je snimljen još pre 6 godina) koji je platio danak tome što je morao imati preokret u svom finalu, bez obzira što taj i takav preokret dobrim delom ruinira sve što je iskonstruisano do tada. Oni koji ne vode računa o svim sitnicama i zakonima fizike i logike neće imati mnogo zamerki na završetak filma ali meni jednostavno nije bio dovoljno kvalitetan, ubedljiv a pre svega moguć.


Problema ima i kada su likovi u pitanju a to se posebno odnosi na lik psihologa koga igra Murphy. Iz nepoznatih razloga njen lik je vrlo nedorečen i nejasan, ona osim što nedovoljno ubedljivo predočava lik psihijatra (što nije njena greška već scenariste) nedovoljno ubedljivo predočava i lik nezadovoljne i nestabilne supruge (što već može biti rezultat njene glumačke limitiranosti). Umesto da kao psihijatar pomogne likovima kojima je pomoć potrebna (a takvih ima dovoljno u filmu) izgleda da je pomoć potrebna njoj samoj i to samo zato što je prisustvovala jednoj nesreći i što ne može da ima dece (nejasno čijom krivicom). Sve u vezi lika psihijatristkinje je neubedljivo i nedorečeno, kao da nisu snimljene sve scene sa ovom karakterom, već je od postojećih footagea sklepano ovo što vidimo u filmu.


Poput same Murphy ni drugi glumci ne uspevaju da se izdignu iznad proseka jer im povremeno slabi dijalozi i limitirani scenario to ne dozvoljavaju. Kao što sam već gore glasno razmišljao - da li je film dorađivan nakon 2009. godine ili je manjkavost rezultat nedovoljnog iskustva i/ili saradnje dva autora - ko će ga znati. Činjenica je da će ovim filmom malo ko biti zadovoljan ali i razočaran. Šteta je veća jer je za nešto više bilo aduta, počevši od zakukuljene radnje, preko mračnih događaja i poremećenih likova pa do glumačke postave sa Brittany Murphy na čelu (iako je zapravo ovde sporedna uloga).


Something Wicked je zanimljivo zamršen i samo u zapletu dobar triler film koji svojim završetkom, nekim scenama tokom trajanja filma i nelogičnostima ne uspeva da na zadovoljavajući način završi i zatvori sve ono što je započeo i pootvarao. Nezahtevni gledaoci će biti zadovoljeni viđenim i biće ubeđeni da su pogledali mnogo pametan film dok će ostali ostati kratkih rukava i pod jakim utiskom da ovde nešto nedostaje.

+ misteriozan i zamršen triler horor
+ Brittany Murphy i ostatak kastinga
— pojedini nedorečeni karakteri
— dosta scena i ubistava nema smisla
— nisam shvatio paralele sa Šekspirom


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment