Wednesday, June 3, 2015

Kronos (1957)


Režija: Kurt Neumann
Uloge: Jeff Morrow, Barbara Lawrence, John Emery
Pogledajte još: This Island Earth(1955)

Kronos je crno-beli SF film režiran od strane Kurta Neumanna koji je najpoznatiji po filmu The Fly iz 1958. godine. On to nikada nije saznao jer je umro samo mesec dana po premijeri Muve, iliti samo nešto više od godinu dana po pojavljivanju Kronosa. Kronos (punim imenom Kronos - Destroyer of the Universe) ima odličnu temu ali vrlo slabu izradu, čak i za ono vreme. Zbog toga čudi da je film stekao veliku bazu fanova jer definitivno postoje bolji predstavnici na temu „svemir napada a nedužni Ameri se brane”, žanra koji je bio veoma popularan sredinom prošlog veka.


Film počinje odlično, upravo onako kako bi se dalo očekivati od filma tog vremena: svemirski brod ulazi u atmosferu a svetleća kugla koja izlazi iz njega „zaposeda” farmera koji se baš u tom trenutku našao za volanom automobila na pustom pustinjskom putu. Farmer od tog trenutka više nije svesno biće već zombi koji je pod vanzemaljskom kontrolom. On okreće automobil i upućuje se u tajni istraživački centar, savladava stražara i ulazi direktno kod upravnika. Trenutak pre nego što je obezbeđenje došlo svetleći alien prelazi u upravnika ostavljajući beživotno telo farmera. Osim ejlijenizovanog upravnika tokom filma posmatramo dva naučnika i lepu naučnicu, čisto da bi planktonski ljubavni dvougao bio zadovoljen.


Najzanimljiviji detalj u istraživačkom centru je glavni kompjuter kome naučnici s ljubavlju tepaju S.U.S.I.E. Mlađi gledaoci bi trebalo da vide ovu scenu i extra moćni kompjuter tog vremena od koga je danas brži svaki čip na frižideru ili veš mašini. Film poseduje vrlo zanimljivu premisu. Na nekoj planeti, u nekom mnogo tehnološki naprednijem univerzumu od našeg, žive stvorenja koja se hrane energijom. Budući da je njihova planeta sasvim iscrpljena šalju ogromni akumulator da isisa svu električnu i atomsku energiju sa Zemlje. Film upozorava da bi i naša planeta mogla ostati bez resursa ukoliko se oni nastave crpeti a to je i jedina stvar u filmu koja nije zastarela.


Zbog ovakve prirode neprijateljskog akumulatora nemoguće ga je uništiti bilo kojom poznatom metodom koja uključuje bojevo i nuklearno oružje. Bilo kakakav napad odgovara neprijatelju jer se on dodatno puni energijom koju nakon eksplozije kupi iz atmosfere. No, odmah posle odličnog uvoda postaje jasno da je Kronos niskobudžetni film. Bespotrebno se troši vreme na odnose među likovima a svi znamo da je karakterizacija likova tih godina bila na vrlo niskom nivou. Film poseduje tek nekoliko scena koje su upečatljive (eksplozija nuklearne bombe, na primer, mada je i za to korišćen neki footage) dok su scene sa ogromnim akumulatorom vrlo slabe.


Umesto stop motion tehnologije usled malog budžeta je korištena animacija koja vrlo slabo izgleda. Sam akumulator je animiran poput double TV-a, sa sve antenama na vrhu, koje u ovom slučaju ne služe za hvatanje programa nego enegije (jedna antena je „+” a druga „-”). Akumulator mrda nogicama ali to nikako ne bi u praksi rezultiralo njegovim kretanjem što je samo jedan od vizuelnih problema filma. Sve ovo mi deluje kao da je Kronos u vreme svog pojavljivanja bio ono što su SyFy filmovi danas: film koji ima vrlo slabe i neubedljive specijalne efekte a to pokušava da nadoknadi svojom pričom, diskusijama i svime onim što ne ište mnogo zelembaća. I ovde imamo tročlanu ekipu koja gotovo bez ikakve infrastrukture ili pomagala pokušava da spasi svet i to na kraju uspeva samo zahvaljujući svom intelektu.


Kronos poseduje zanimljivu ideju ali mu je realizacija neubedljiva i jeftina, čak verujem da je bila nedovoljno ubedljiva i u vreme njegovog pojavljivanja. S obzirom na i dalje zanimljivu temu film je vrlo pogodan za nekakav remake, samo što danas u Hollywoodu verovatno nikoga ne zanima nešto slično.

+ vanvremenska ideja o napadu sa druge planete
+ nekoliko efektnih kadrova i korištenja snimaka
— izgled animacija je vrlo slab i neubedljiv
— dosta vremena potrošeno na nebitne stvari
— završetak; likovi; neubedljivost; jeftinoća


 Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment