Sunday, June 7, 2015

Wolfen (1981)


Režija: Michael Wadleigh
Uloge: Albert Finney, Diane Venora, Edward James Olmos
Pogledajte još: The Howling (1981)

Wolfen je horor triler krimić snimljen po istoimenoj noveli Whitley Striebera koja se pojavila tri godine ranije. Režirao ga je izvesni Michael Wadleigh kome je to bio prvi i jedini film u karijeri. Verovatno je rezultat tome to što film nije uspeo da povrati sredstva uložena u njegovo snimanje ali je i pokazatelj kolikog su kvaliteta nekada davno morali biti čak i debitantski filmovi. Ljubitelji vukova i vukodlaka moraju obavezno pogledati ovaj film iako se on ne bavi vukodlacima na konvencionalan način. Vukodlaci i vukovi su ovde više metafora i poruka a manje sredstvo za plašenje iako horor scena ima u nekoliko navrata.


Poznati milioner biva ubijen jedne noći u parku skupa sa svojom suprugom i vozačem. Ova trojka je bukvalno raskomadana, nedostajali su neki delovi tela a i pored posedovanja oružja niko nije pucao što pokazuje da je napad usledio od nekog veoma brzog bića. Rane na telima žrtava su nepoznate za patologe a zbog važnosti slučaja i načina ubistava slučaj biva dodeljen iskusnom policajcu koji je donedavno bio suspendovan zbog ličnih problema. Kliše lik policajca podrazumeva ličnu tragediju i odavanje alkoholu, ali i posvećivanju poslu u kome će mu pomoći još jedan kliše - mlađa pomoćnica. Ovaj dvojac mora otkriti ubicu i objasniti naizgled neobjašnjivo, dok se nova raskomadana tela pojavljuju na nepovezanim lokacijama po gradu.


Albert Finney u ulozi policajca je vrlo ubedljiv, ne samo zato što odlično glumi svoj karakter već i zato što je podbuo upravo kao alkoholičar. Diane Venora u ulozi pomoćnice je pristojno simpatična i lepuškasta ali nema svoju svrhu u ovom filmu i deluje pomalo na silu ubačena u događaje, samo da bi bilo ispoštovano postojanje ženske uloge u filmu i ženskog karaktera koji vrišti u finalu. Veza između glavnih likova je planktonska i ne eskalira ni u šta značajno iako autor filma daje naznake da svi uslovi postoje. Od ostalih likova vidimo patologa, stručnjaka za divlje životinje, šefa policije i nekoliko lokalnih indijanaca, koji možda imaju neke veze sa svim tim kasapljenjima.


Kao što sam napisao u uvodu Wolfen je jedini film ovog režisera a moram reći i - na žalost. Wolfen je odlično režiran film, iznenađujuće kvalitetan, prepun metafora, film koji je večan i koji ne može da zastari. On govori o odrođenom čoveku i civilizaciji koja je došla do kraja. Zbog toga nijedan lik u filmu nije veseo, niti ima srećnu životnu priču a većina je prikazana prilično primitivno i vulgarno (recimo, policajci non-stop nešto jedu). Čak i mestimični crno-humorni štosevi deluju depresivno i tmurno baš kao i život u gradu koji je raspolovljen na dve strane. Na jednoj strani u elitnim oblakoderima žive bogataši koji i pored svih para nisu srećni i njihove drogirane supruge, a na drugoj strani žive bolesni siromasi, narkomani i nesrećni ljudi među građevinama spremnim za rušenje. Ova dva sveta spajaju Indijanci koji rade na održavanju mostova i sa visine posmatraju kako nekada njihov, a sada okupirani svet propada.


Film je izuzetno sumoran a gotovo kompletna radnja se dešava u Južnom Bronxu gde beskućnici žive u ruševinama umesto kojih će uskoro niknuti nove šljašteće zgrade. Pohlepi sistema i bogataša ništa ne može stati na put i ništa joj nije sveto pa ni verske građevine. Baš u jednoj polurazrušenoj crkvi obitavaju i žive Wolfeni, drevna bića iz legendi, koja se trude da očuvaju svoje stanište i vezu sa prirodom. Ova bića se razumeju sa Indijancima ali sa belim/crnim čovekom ne; čovek želi da ih istrebi i potčini ne znajući da su ova bića vrlo moćna i da će njihova osveta biti veoma krvava i nemilosrdna. Dok se brutalno iskasapljeni leševi gomilaju policajac počinje da shvata šta se oko njega dešava ali kako ubediti u to ostale ljude i svoje nadređene?


Policajac vodi istragu samovoljno dok njegov šef smatra da je bogataša ubila neka teroristička organizacija zbog poslova koje je vodio širom sveta. Film se sastoji od istrage koju posmatramo iz ugla policajca i od ubistava koja posmatramo iz perspektive vukova. Ova perspektiva je predočena kroz nekakav termo filter naglašenih boja koji izgleda prilično efektno i retro. Wolfen je prvi film koji je koristio ovakvu tehniku, tehniku filtera koja je kasnije unapređena i korištena u mnogo poznatijem Predatoru. Režija ovih scena i pomeranje kamere je maestralno i nije se teško staviti u poziciju bića koja njuškaju trag svoje žrtve, prate je i posmatraju iz okolnog žbunja. Stvorenja su prikazana ovakvim pogledom sve do filnala filma a kada se tada budu videli u krupnom planu zaista ostavljaju bez daha. Biće da je veliki deo novca spiskanog na ovaj film otišao i krotiteljima/dreserima vukova.


Treba spomenuti da je autor filma uspeo da napravu odličnu kombinaciju trilera, krimića, napetosti, misterije i horor filma. Osim odlične režije za pohvalu su ubedljivi glumci ali i povremene horor scene koje su vrlo krvave i brutalne. Vidimo odsečene glave i udove, rasporene stomake i tela a sve to bez ikakve upotrebe animacija. Stariji gledaoci će ovo itekako znati da cene iako takvih kadrova nema previše, da se ne bi narušio balans između podžanrova. Fotografija je zrnasta ali veoma kvalitetna, film nema suviše mračnih scena, nema scena koje jeftinoćom odudaraju od ostatka a muzička podloga je vrlo dobra. Jedna od zanimljivosti vezanih za film je da se Dustin Hoffman trudio da dobije glavnu ulogu u njemu ali ga je režiser odbio insistirajući na Albertu Finneyu.


Wolfen zaslužuje preporuku, ne samo ljubiteljima vukova i vukodlaka već svim ljubiteljima horora, jer je izuzetno kvalitetan i vanvremenski film koji je nezasluženo gotovo pao u zaborav. Gledalac biva uvučen u njega jakom pričom koja ga čvrsto drži sve do 115-og minuta, ali biva i upozoren nizom poruka i metafora. Autor ovog filma (pa i autor romana po kome je snimljen) je želeo mnogo toga da kaže i u tome je uspeo. U nekim segmentima je čak bio i pomalo vidovit, poput u scenama policijskog ispitivanja okrivljenih uz pomoć moderne tehnologije i kompjutera. Više od deceniju kasnije nešto slično će evoluirati u poseban žanr policijsko-istraživačkih serija na kablovskim kanalima.

+ odlična kombinacija krimića i horora
+ filmom je mnogo toga rečeno i poručeno
+ režija, posebno POV kadrovi vukova
+ kasting, sumoran izgled, brutalni efetki
— neki klišei; suvišne scene; lik saradnice


 Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment