Thursday, February 4, 2016

Final Girl (2015)


Režija: Tyler Shields
Uloge: Abigail Breslin, Wes Bentley, Logan Huffman
Pogledajte još: Dark Places (2015)

Ovaj film sam pogledao sasvim neplanirano jer sam bio uveren da pristupam projekciji filma The Final Girls. Bio sam iznenađen da film nije komedija a tek nakon odjavne špice sam se dodatno informisao i shvatio da postoje dva filma, vrlo sličnih naziva i iste godine proivodnje. Eto šta se dešava kada niste informisani i ne gledate horor trailere na Youtubeu... Uglavnom, Final Girl je debitantsko ostvarenje izvesnog Tylera Shieldsa, tipa koji se inače bavi fotografijom, dok je scenario napisao takođe debitant a po priči koju su sklepala trojica (pogađate) debitanata. Ovoliki broj debitanata na jednom mestu - to neće na dobro da izađe... I nije izašlo.


Nakon kratkog prologa u kojem se upoznajemo sa devojčicom kojoj su roditelji ubijeni selimo se u sadašnjost i posmatramo tu istu devojčicu koja je sada plavokosa devojka Veronica. Prošlo je dvanaest godina a Veronica se i dalje priprema da zada završni udarac grupi ljudi koji su je napravili siročetom. Njen dvanaestogodišnji mentor je William, specijalac nekakve tajne organizacije (toliko tajne da ni gledaoci filma ne smeju da znaju bilo šta o njoj) koji Veronicu obučava za blisku borbu i upotrebu širokog dijapazona raznoraznih oružja. Za gledaoce ostaje tajna kako se to jedna 7-godišnja devojčica učlanila u organizaciju poput ove.


A onda je tu i grupa momaka protiv kojih Veronica ima da bije Finalnu Bitku i osveti svoje roditelje. Ova grupa bogatih i uglađenih momaka ima svoj porodični, društveni i poslovni život na kojem bi im mnogi pozavideli a vrlo često se, pod okriljem noći, okuplja i pokazuje svoje zversko lice. Slatkorečivi vođa grupe smuva neku naivnu i lepu devojku, nagovori je na šumsko druženje sa ekipom a curi postaje jasno gde je došla dosta brzo. No, tada već biva kasno: kreće organizovani lov pomahnitalih mladića a u tom lovu su nesrećnoj devojci šanse ravne nuli. Mnoge se devojke nisu nikada vratile iz pomenute šume a baš ovaj niz Veronica želi da prekine.


Final Girl ne funkcioniše od samog početka a evo i zašto: kada već u prvih pola sata znamo ko je Veronica, ko je njen mentor, ko su mladići i šta žele (a uz to pretpostavljamo i kako će se sve završiti) zašto se onda film odmotava na ovaj način? Zar trojica scenarista nisu mogli drugačije posložiti redosled radnje, pa da gledamo naizgled nesrećnu devojku nevinog izgleda (Veronicu) koju momci odvode u mračnu šumu tokom noći a onda, na njihovo iznenađenje (ali i na iznenađenje gledalaca koji strepe za sudbinu plavuše) naivna i krhka cura postaje killing machine a ekipa dobija svoje sledovanje smrtonosne kazne.


Ovako, iznenađenja nema, film se kreće pravolinijski i završava upravo onako kako gledalac očekuje. Uz to, scenario filma nije nimalo ubedljiv i niko od likova koje u filmu budete videli neće davati znakove žive osobe. Svi se ponašaju vrlo uštogljeno i veštački, izgovaraju linije teksta koje živ čovek nikada ne bi upotrebio a o ponašanju da ne govorim. Iako se Veronica za Finalnu Bitku sprema više od decenije ona prečesto ne izgleda nimalo borbeno spremna; mlatara tankim rukicama a često i ne zna da stisne malene pesnice kako treba. O sticanju nekakve mišićne i telesne mase nakon višegodišnjeg treniranja ovde nema ni govora.


A policija? Gde je policija nakon mnogo ubistava u malom gradiću i nakon gomile devojaka koje su nestale/ubijene u istoj šumi. Nijedan organ reda ne dežura na toj lokaciji, nijedan od mladića nikada nije osumnjičen, nijedan trag nikada nije ostavljen, svaki alibi je uvek funkcionisao... Autori ovog filma apsolutno nisu igrali na kartu realnosti pa su i svoj film smestili u nedefinisan vremenski period koji vizuelno najviše podseća na sredinu prošlog veka. Film stilski izgleda prilično atraktivno, počevši od vozila, preko garderobe, pa do frizura ali to nema nikakve svrhe osim cool izgleda (style over substance, rekle bi prekookeanske kolege).


Fotografija i cool efekat je ovde iznad logike pa ne pitajte gde Veronica skriva oružje dok je bosonoga u šumi, odakle dolazi jako osvetljenje u sred guste šume ili kako vođa bande ne isprlja zadnjicu kada seda na kanabet koji godinama po vlažnom vremenu trune u sred blatnjave šume. No, postavljati pitanja u vezi ovog filma zaista nema smisla jer je to uzaludan posao. Nepoznanica je jako mnogo a siguran sam da ni autori filma nemaju odgovore na pitanja; naprosto su osmislili banalnu i apsurdnu priču sa nelogičnim zapletom a u takvoj priči, kao u onoj poslovici sa pogrešnim vozom i stanicama, svaki dalji događaj je nelogičan.


Abigail Breslin u ulozi Veronice je vrlo simpatična i ubedljiva u delovima filma koji ne uključuju akcione scene i scene tuča. Abigail je odlična za horor film ali ne ovaj; ona bi bila savršena „the final girl” u nekom konvencionalnom slasheru sa standardnim odvijanjem priče i standardnim ponašanjem naivne i nevine devojke ali ovde naprosto ni u jednom trenutku ne odaje utisak da je dobro istrenirana i spremna da hladnokrvno ubije. Ni njen mentor (Wes Bentley) nije prošao mnogo bolje a zasluge za to snose isključivo kreatori njegovog lika i oni koji su ga savetovali na koji način da ga glumi. Ostatak kastinga je vrlo prosečan.


Final Girl je loše osmišljen film a za to sve kritike zaslužuju scenaristi, ne režiser. Glumci su ovde krivi utoliko što su morali znati u šta se upuštaju a vrlo je primetno i da pojedinci vrlo svesno glume ispod svojih mogućnosti i kvaliteta. Zašto je to tako znaju samo autori filma. S druge strane, moguće je da ja nisam najbolje shvatio o čemu je ovaj film i koja je poenta svega viđenog. Ko zna da li je Final Girl moderni horor, meta film, neuspela komedija ili sasvim običan film o zločinu i kazni... I ko zna da li ovim debitantima koji su umešali prste u Final Girl treba dati još jednu šansu...

+ stilski dopadljiv vizuelni identitet filma
+ Abigail Breslin u ulozi Veronice...
— ...ali joj akcione scene uopšte ne leže
— pogrešno ispričan film; nejasnoće
— komični i nerealni elemetni


 Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

4 comments:

  1. Ma ni ja nisam shvatio..eto mozda je za maltretirane zene..

    ReplyDelete
  2. Primetih dva filma sa FINAL na pocetku, i razocarah se.Cudo nemas nijedan FINAL DESTINATION?Ako bi mogao one starije bar da ubacis. 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onaj drugi je bolji od ovoga... A što se tiče Final Destination u planu je kompletan serijal...

      Delete
  3. E, hvala.Jedva cekam.Jedan po jedan. :D

    ReplyDelete