Wednesday, April 20, 2016

The Nest (1988)


Režija: Terence H. Winkless
Uloge: Robert Lansing, Lisa Langlois, Franc Luz
Pogledajte još: Ticks (1993)

Evo jednog zabavnog i ne previše poznatog filma s kraja 80-ih. The Nest je creature horor film koji je nastao po istoimenoj noveli Gregoryja A. Douglasa iz 1980. godine, režiran je od strane ne previše poznatog režisera (poznatijeg kao koscenarista prvog dela The Howling serijala) ali zato produciran od strane poznatog Rogera Cormana. Veoma efektan omot filma u kompletu sa odličnim taglineom ("Roaches have never tasted flesh... until now. She's just an appetizer".) bukvalno mame na gledanje a verujem da će svi stariji gledaoci, i oni koji vole naslove 80-ih, u ovom filmu pronaći dosta toga zanimljivog i pored nekoliko mana.


Radnja filma se dešava na jednom ostrvu i to u malom gradiću po imenu North Port. North Port je mirno mestašce u kojem se svi meštani poznaju i gde jedan nedovoljno iskusni čuvar zakona može da iskontroliše situaciju i odgovori na sve zahteve koji se stavljaju pred njega. Već od uvoda filma posmatramo mladog šerifa koji se hvata u koštac sa redovnim „incidentima” u kojima je uništena knjiga iz biblioteke ili gde su agresivni psi napali nekog sugrađanina. „Sitnice” na koje šerif ali i ostali koji žive na ostrvu u tim trenucima ne obraćaju pažnju su - bube, koje su se sasvim očigledno premnožile i gamižu po najrazličitijim mestima. Osim što će se naći u ljubavnom trouglu šerif će morati da reaguje i na zadatak za koji nije obučen: rojevi buba počinju da napadaju životinje a zatim i ljude, ostavljajući iza sebe oglodane leševe pune izmeta.


Bube mesožderke počinju da mutiraju, da postepeno likvidiraju svako živo biće na koje naiđu a šerifu pomoć i podršku pružaju samo njegova bivša devojka, lokalni istrebljivač insekata i naučnica koja avionom stiže na ostrvo kako bi „ispitala” incidentnu situaciju. Ispostavlja se da na rojeve buba ne deluje nikakav komercijalni insekticid a onaj koji bi efikasno delovao na njih bio bi smrtonosan i za ljude. Ceo incident ima veze za famoznom korporacijom koja kupuje zemljište na ostrvu, zemljište im je prodao gradonačelnik North Porta (koji je otac šerifove bivše devojke) a priča ima još nekoliko manje ili više uspešnih iznenađenja. Kompletnu priču ne bi trebalo posmatrati sasvim ozbiljno već više zabave radi a po svojoj strukturi, realnosti i ozbiljnosti The Nest veoma podseća na creature filmove iz sredine XX veka.


The Nest je tipični predstavnik horor žanra s kraja 80-ih i ako ga uporedimo sa današnjim hororima možemo videti zašto su filmovi tog vremena i dalje veoma gledani a današnji horor filmovi veoma brzo padaju u zaborav i mnogih se ne sećamo već naredne godine. Osim efektnije prezentacije (spomenuo sam već podnaslov i plakat) film karakterišu - boje. Svaka scena je obojena upravo onako kako bi film trebao biti obojen u eri kolor filma, sve izgleda savršeno realno, svaka dnevna scena na ostrvu je lepa, priroda živopisna, enterijeri deluju autentično a svaka noćna savršeno je savršeno vidljiva. Gde su nestale boje u novim filmovima zaista ne znam ali znam da su oni mahom u crnim, plavim i sivim tonovima i da je nakon nekog novijeg filma gledanje The Nest pravi melem za oči.


Priča je povremeno dosta naivna i šašava a film umesto na kartu realnosti igra na kartu zabave i maštovitosti. Iako u početnih pola sata deluje da će film biti prosečan i dosadanjikav u daljem toku vidimo neke veoma uspele scene, kreature i specijalne efekte radi kojih filmu opraštam neubedljivije delove. Kamera je precizna a povremeno se postavlja u POV (point of view) buba dok vrebaju žrtvu ili kreću u napad na nesrećnika. Ova kamera je veoma efektna ali ne može da nadomesti manjak specijalnih efekata tj. manjak kadrova u kojima se vidi kretanje insekata. Ovo filmu ne uzimam kao manu zato što nisam čuo da je neko dresirao roj buba za potrebe snimanja jednog horor filma. Ono što vidimo u The Nest je maksimum koji su autori mogli da pruže gledaocu u doba kada se horor filmovi nisu snimali uz pomoć kompjuterskih animacija.


Da bi nadomestili manjak buba, kojih doduše ima u nekoliko scena, taman toliko da se naježe oni koji se gnušaju žohara, bubašvaba i stenica, autori su implentirali nekoliko mutiranih spodoba koje zaista deluju odlično. Napad bubomačke je jedna od uspelijih scena u filmu a dalje mutiranje buba i simbioza s drugim organizmima daje mnogo bizarnije efekte. Neka ubistva deluju slabije, tačnije - primetne su lošije maske (kao kod ubistva u šatoru) ali retro specijalne efekte u filmu ipak ocenjujem vrlo dobrom ocenom. Ono što mi se nije dopalo je sudbina nekih karaktera (za šta nema objašnjenja) ali i neki drugi momenti koje naprosto ne mogu da objasnim (ili mi je nešto promaklo). Tu pre svega mislim na scenu pucnja u automobilu, na ujed ruke naučnice i na izgled glavne krature. Nije da su to previše bitni momenti za film ali su mi ovi detalji ipak zapali za oko.


Glumačka postava je zadovoljavajuća za ovaj format, klasu i ton filma. Izvesni Franc Luz u ulozi šerifa (koga, koliko se sećam, nisam viđao na ekranu) je gotovo na pragu harizmatičnog heroja koji spašava ostrvo (u nedostatku sveta) a njegovu bivšu (a možda i buduću) devojku igra plavokosa Lisa Langlois (Happy Birthday to Me). Ona je lepa, simpatična i nežna cura tog vremena a danas najviše upada u oči njen zastareli stil oblačenja. Njenog oca (gradonačelnika gradića) veoma dobro igra Robert Lansing (Empire of the Ants) kome je The Nest bio jedna od poslednjih filmskih uloga. Od ostalih sporednih likova jedino se izdvajaju Stephen Davies u ulozi istrebljivača štetočina (najkomičniji lik u filmu) i odlična prelepa Terri Treas (House IV) u ulozi sumnjive naučnice.


Ukoliko želite da pogledate film o atacima rojeva instekata, o bizarnim mutacijama istih, film sa retro specijalnim efektima, šašavom ali nikad komičnom pričom i film koji sebe ne shvata suviše ozbiljno The Nest bi mogao biti film za vas. The Nest nije film koji će vas uplašiti (osim ako se ne gadite buba) ali sadrži nekoliko scena koje ćete sigurno upamtiti.

+ zabavan, dinamičan, neozbiljan i šašav film
+ odlični (retro) specijalni efekti i ubistva
+ bizarne mutacije; zanimljivi momenti
— malo scena u kojima se vidi kretanje insekata.
— nekoliko nejasnih scena; povremena naivnost


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

7 comments:

  1. Svaka čast na opisu ovog filma, za sve nas koji volimo starije horore posebno one iz 80-ih. Ja sam ga i predložio i drago mi je da su utisci pozitivni. Naravno da nije remek-djelo ali je zabavan. Ja lično volim ovakve horore. Podsjeća na Ticks, mada je meni The nest bolji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upravo tako, film nije remek delo ali je veoma zabavan i gledajući ga sam se prosto vratio u detinjstvo, kada su filmovi bili neozbiljniji, duhovitiji, zabavniji i spektakularniji. Mnoge scene su se tada premotavale više puta na VHS kaseti a onda se sa oduševljenjem prepričavale u društvu.

      Hvala na predlogu za gledanje ovog filma i izvinjavam se što te nisam pomenuo u opisu filma kao predlagača :)

      Delete
  2. Interesantno da sam se ja još u sedmom osmom razredu navukao na horore (tamo negdje sredinom 90-ih) i do dan danas više volim te starije od novih. Poštujem svačiji izbor, većina ljudi danas gleda ove novije, ali recimo period 1986/87-1990/91 je fantastična epoha horora i meni najdraža, nevjerovatno koliko dobrih filmova je tada snimljeno.
    Bez kompjuterskih animacija, bez CGI i ostalih gluposti. Ma, nema veze što me nisi pomenuo u opisu The nest kao predlagača. Imam još par predloga tih srednje i manje poznatih: The unholy 1988, The boneyard 1991 ili recimo The hidden 1987 koji je poznat ili možda Slugs 1988. Slugs je bio jedan od mojih favorita iz djetinjstva, imao sam ga u svojoj kućnoj VHS kolekciji zajedno sa Night of the living dead 1990, Pet sematary 1989, Friday the 13th VIII: Jason Takes Manhattan 1989 i Maniac cop 1988 uz još nekoliko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni su takođe najdraži horor filmovi iz tog perioda jer sam tada i počeo da gledam horor filmove (krajem 80-ih). Kasnije sam otkrio i da oni stariji horor filmovi takođe valjaju ali i da su noviji od 90 i neke dosta slabiji (da ne kažem da ne valjaju :)

      Upisao sam sve tvoje predloge pa će blagovremeno i oni biti opisani. The Hidden sam gledao nekoliko puta ali ga se slabo sećam, davno je bilo :) Biće to lepo prisećanje!

      Delete
  3. Slažem se da od 90 i neke dolazi do pada kvaliteta horora, mada ima ih nekoliko dobrih, što jest jest. Zanimljivo i da kvalitet muzike opada 90-ih. Rock i hard rock nažalost odlaze u drugi plan a dolaze razne techno, dance i rap gluposti... ali to je sad druga tema. The hidden je odličan film, a ostali koje sam naveo su manje više na nivou The nest, znači tipične kasne 80-te i rane 90-te.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Potpisujem to što kažeš za filmove i muziku. Pretraži blog preko gornjeg levog polja pa možda pronađeš neke zanimljive stare filmove koje sam opisao.

      Delete
  4. Znam za spisak opisanih filmova, čitao sam neke recenzije naročito za tip horora koje ja simpatišem npr: American gothic 1988, The kindred 1987, C.H.U.D. 1984, From beyond 1986, The first power 1990, Scarecrows 1988, Witchboard 1986, The church 1989, One dark night 1983... pročitam i poneki opis nekih novijih koji djeluju zanimljivo.

    ReplyDelete